Izland 12. alkalommal végzett az első helyen a nemek közötti egyenlőség globális ranglistáján

A Világgazdasági Fórum (WEF) idén 15. alkalommal vizsgálta meg, az egyes országokban milyen hátrányos megkülönböztetés éri a nőket. Az északi ország 12. alkalommal végzett az élen, Magyarország viszont közel sem szerepelt ilyen jól.

A Világgazdasági Fórum szerda hajnalban tette közzé éves jelentését, a Global Gender Gap Report-ot. A tanulmányban 156 országot rangsoroltak az alapján, hogy gazdasági, oktatási, egészségügyi és politikai szempontból mennyire valósul meg a nemek közötti egyenlőség. A WEF számításai szerint 135,5 év kell még ahhoz, hogy a férfiak és a nők társadalmilag egyenlőkké váljanak. Ez egy teljes generációval, azaz 36 évvel több, mint a tavalyi jelentésben megbecsült időtartam. „A világjárvány hatással volt a férfiak és a nők közötti egyenlőségre a munkahelyeken és a családon belül egyaránt, több évnyi haladás veszett oda” – mondta Saadiya Zahidi, a WEF végrehajtó bizottságának tagja. A jelentésből azt is megállapíthatjuk, hogy az oktatási és az egészségügyi szektorban történt némi előrelépés, de a pandémia alatt több nő veszítette el az állását.

A jelentésben az országokat a Global Gender Gap Index szerint rangsorolták: Izland megőrizte az első helyét és a maximálisan megszerezhető 1 pontból 0,892-t kapott. Az északi szigetországban valóban sokat tesznek a nemek közötti szakadék megszüntetéséért. 2018-ban például törvényt hoztak az egyenlő bérezésről, amely megtiltja, hogy ugyanazért munkáért kevesebbet kapjanak a nők, mint a férfiak. És hol tart Magyarország Izlandhoz képest? Néhány lépéssel lemaradva.

Habár a tavalyi adatokhoz képest 6 helyet előreugrottunk, még mindig nem lehetünk büszkék az eredményünkre: a 156 ország között a 99. helyen végeztünk. Nemcsak globális, regionális viszonylatban nézve is a sereghajtók közé tartozunk. Hiszen a kelet-európai és közép-ázsiai régióból csak Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Örményország és Tádzsikisztán szerepelt Magyarországnál rosszabban. 2006 óta alig javult a nemek közötti egyenlőség helyzete, ezért nagyot estünk vissza: az első felmérés idején ugyanis még az 55. helyen rangsoroltak minket.

A teljes lista itt tekinthető meg

Forrás: Time, WEF
Nyitókép: LordHenriVoton/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: