Nemet mondani ér! Még a barátoknak is – 4 lépés, hogy könnyebben menjen

Avagy a nemet mondás művészete

Nemet mondani sosem egyszerű, főleg ha a legjobb barátainkról van szó. Pedig ha úgy érezzük, hogy valamihez épp nem füllik a fogunk, jobb a dolgot lemondani. Összeszedtünk 4 hasznos tippet, amivel könnyen túljuthatunk a kellemetlen szituáción.

A legjobb barátaink nélkül lehetetlen elképzelni az életünket. Ők azok, akik a mindennapok során átsegítenek a szerelmi bánatokon, a csalódásokon, a nehéz pillanatokon vagy szimplán a fárasztó napokon. Nélkülük nem jöttek volna létre azok a spontán pizzaevős-sorozatnézős esték, a közös otthoni szépülgetések vagy a rekord hosszúságú eszmecserék, amikre mindig örömmel gondolunk vissza. Amennyire közel állnak a szívünkhöz, annyira nehéz lemondani a közös programokat vagy visszautasítani valamilyen kérésüket. Mégis hogyan mondhatnánk nemet nekik, hogyha a múlt héten órákon keresztül vigasztaltak, mert épp kiakadtunk valamin? Arról nem is beszélve, hogy ők azok, akik hajnalban is bármikor felveszik a telefont. Ezek után tartozunk nekik annyival, hogy mi is bármikor a segítségükre sietünk. Vagy mégsem?

Nemet mondani egy barátnak valóban nehéz és kellemetlen. Pedig van olyan helyzet, amikor nincs más lehetőség. Íme néhány tanács, ami segít elsajátítani a nemet mondás művészetét:

Döntsd el, miért akarsz nemet mondani!

Mi a helyzet akkor, ha magadnak sem tudod megmagyarázni, miért hezitálsz? Ilyenkor lehet, hogy a depresszív hangulatod vagy a szorongás akadályoz meg abban, hogy egy kellemes időtöltésen vegyél részt. Nem tudod a pontos okát a döntésednek, csak azt érzed, hogy te most képtelen vagy összeszedni magad? Ebben az esetben ezt mondd a barátodnak is, hogy megértse a helyzetedet. Lehet, hogy pont ő lesz az, aki a segítségedre lesz és támogatást nyújt majd neked.

Erősítsd meg a döntésed!

Ezzel csak a saját helyzeted könnyíted meg. Ha már rájöttél a döntésed okára, akkor fontos, hogy ehhez tartsd is magad. Fő az őszinteség, a mondvacsinált kifogásokra úgyis fény derül. Lehet, hogy nem teszed őt boldoggá abban a pillanatban, de hosszú távon sokkal fontosabb, hogy az igazat mondtad el neki. Az esetleges mosolyszünet is teljesen normális, hiszen ezek a szituációk sokszor csak még erősebbé teszik a barátságot.

Válaszd a legjobb kommunikációs módot!

Egy bocsi, mégsem tudok menni” üzenet elküldése után ne csodálkozz, ha a barátod kérdőre von majd. Ha egy közös vacsorát vagy egy kisebb programot szeretnél lemondani, akkor egy telefonhívás is megteszi. A lényeg, hogy kövesd az előző pontokat, azaz legyél őszinte! Ha egy jóval előre leszervezett programról, egy nagyobb kérésről vagy számára fontos alkalomról van szó, akkor tanácsos személyesen megbeszélni a dolgokat.

Gyakorlat teszi a mestert

Nem kell a tükör előtt állva begyakorolnod a beszédedet! Egy nagyobb lélegzetvételű monológ előtt viszont nem árt, ha pontosan végiggondolod mit és milyen sorrendben szeretnél elmondani a másiknak. Hidd el, ha ezt megteszed nem fogod annyira furcsán és kínosan érezni magad, amikor már a tényleges csevejre kerül sor.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: