Ismét elindult a rászoruló nőket alapvető higiéniás termékekkel segítő adománygyűjtő mozgalom

A #nemluxustaska kampány január 3-án vette kezdetét és január 31-ig tart.

A #nemluxustaska adománygyűjtő mozgalom célja, hogy az úgynevezett menstruációs szegénységben élő nők számára olyan adománycsomagokat gyűjtsön, amelyek számukra nélkülözhetetlen eszközökből és intim higiéniás termékekből állnak.

A #nemluxustaska adománygyűjtést először 2018 decemberében szervezte meg három, a nőket érintő társadalmi problémák iránt foglalkozásuk miatt is kifejezetten érzékeny nő. A kezdeményezés kitalálói és szervezői Cserta Szandra, otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója, Huszka Ági, stílusszakértő és színtanácsadó, valamint Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. Utóbbi szervezet kulcsszerepet játszik a kampány logisztikájában és garantálja, hogy az adományok valóban a menstruációs szegénységben élő nőkhöz jussanak el.

A kampány kitalálói eredetileg 100-150 táskányi adományt vártak, de már az első évben több, mint tízezer olyan jó állapotú, de már nem használt táska gyűlt össze az adományozók jóvoltából, amelyeket tulajdonosaik boldogan töltöttek meg és ajánlottak fel a jótékony cél érdekében. A #nemluxustaska kampány ezzel 2019-ben Civil Díjat nyert Legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában.

Az adománygyűjtő mozgalom utoljára 2020 januárjában került megrendezésre, ekkor több, mint 17 ezer táska gyűlt össze. A szigorú járványügyi szabályozások miatt az adománygyűjtő mozgalom 2021 januárjában nem indult el, azonban 2022 januárjában ismét várják a szervezők az adományokat. Ezúttal a személyes gyűjtőpontok mellett a Foxpost is segítségére lesz a szervezőknek, automatáikon keresztül a csomagok érintkezésmentesen és ingyen juttathatóak el a szervezőknek.

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is sok nő érintett a menstruációs szegénységben, vagyis abban, hogy nem tudja megvásárolni a számára alapvető fontosságú intim higiéniás termékeket. Ez nem csupán egészségügyi kockázatot jelent, de megfosztja a nőket méltóságuktól és szégyenérzetet kelt bennünk. A #nemluxustaska kampány erre kívánja felhívni a figyelmet és az a célja, hogy az adománygyűjtés révén hozzájáruljon a probléma megoldásához.

Minden táska számít!

„A hajléktalan nők a legkiszolgáltatottabbak. Közülük sokaknak a rossz körülmények és az állandó stressz miatt elmarad a ciklusuk. Akik mégis menstruálnak, nehezen nyílnak meg egy jellemzően férfi hajléktalanokat tömörítő melegedőben, és a többségben lévő férfi szociális munkások előtt is szégyellik ezeket a napokat.” – állítja Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan emberekkel és felzárkóztatással foglalkozó szociális munkatársa.

„A hajléktalan nők mellett azonban ott vannak azok, akik szinte láthatatlanok. Látszólag csinosak és ápoltak, ott utaznak velünk a villamoson, így nem is feltétlenül sejti róluk a környezetük, hogy bajban vannak. Mégis, borzasztóan rossz anyagi körülményeik miatt óriási erőfeszítésükbe telik, hogy megőrizzék emberi és női méltóságukat.” – fogalmazza meg a problémát Huszka Ági, a #nemluxustaska kampány egyik alapítója.

„A kampány legnagyobb sikere a segítségnyújtás elképesztő mértékén túl, hogy Magyarországon is elindult a társadalmi párbeszéd az addig tabunak számító menstruációs szegénységről. Számunkra hatalmas öröm, hogy számos cikk jelent meg a téma kapcsán, és az emberek nem csak elkezdtek beszélgetni a témáról, de nemluxustaska sajtóközlemény adományaik révén cselekvő részeseivé váltak a kampánynak. Bízunk benne, hogy idén is sokakat meg tudunk szólítani, és még több nőnek tudunk segítséget nyújtani.” – teszi hozzá Cserta Szandra, a kampány ötletgazdája.

#nemluxustaska
Fotó: Gergely Dóra 

További információ a kampány részleteiről, valamint a budapesti és vidéki gyűjtőpontok listájáról a www.nemluxustaska.hu weboldalon található. A táskák érintkezésmentes eljuttatásában idén a Foxpost is segítségére lesz a szervezőknek.

Forrás: #nemluxustaska
Nyitókép: Gergely Dóra 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: