Népszerű úti célok, amiket tönkretett az Instagram

Visszább a szelfibotokkal!

A tökéletes Instagram kép reményében turisták ezrei kapják vállukra a hátizsákot. Tavaly több nevezetességet is le kellett zárni a szelfibotokkal rohangáló látogatók elől. Nézzük, mely helyszínek estek áldozatául az Instagram turizmusnak.

Egy festői táj, egy lélegzetelállító kanyon, egy virágba borult mező vagy egy gyönyörű tengerpart – a Földön számos olyan hely létezik, ami kisebb-nagyobb tömeget csábít utazásra. Az utóbbi időben a jól ismert turistacélpontok mellett egyre több olyan helyszín is felkerült az emberek bakancslistájára, ami eddig eldugott kincsnek számított. Néhány jól sikerült Instagram fotó reményében azonnal le is rohanták a szenzációnak számító újdonságokat, de ez a hirtelen jött népszerűség nemcsak a helyiek mindennapjait tette pokollá, hatására sok természeti csoda is lepusztulttá vált.

A közösségi média korában jól ismert fogalom az Instagram turizmus. Az elmúlt években több felmérés is alátámasztotta, hogy az emberek előszeretettel választanak úti célt a közösségi oldalakon látott képek és videók alapján. Elég egy felkapott hashtag, egy videóklip vagy egy híresség/ismert influenszer által posztolt fotó és az eddig ismeretlennek számító hely hamar első számú turistacélponttá válik. Épp ennek az Instagram-turizmusnak köszönhetően tavaly rengeteg gyönyörű természeti jelenség került szörnyű állapotba:

Lake Elsinore-i pipacsmező, USA

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Carin Baker (@carinbaker) által megosztott bejegyzés,

Kalifornia állam déli részén a tavasz beköszöntével és a nagy esőzéseket követően minden évben virágba borul a vidék. Ez a vizuálisan lenyűgöző jelenség tavaly márciusban Lake Elsinore városában is megtörtént. Az állam szimbólumának számító kaliforniai pipacsok narancssárgára festették Lake Elsinore-t és környékét. Az Instagram kompatibilis látvány több, mint 50 000 megosztást eredményezett. Viszont a rengeteg látogató teljesen megbénította a kisvárost, hatalmas forgalmi dugók alakultak ki és a rendbontások száma is megnőtt. A jelenség #superbloom néven terjedt el a közösségi médiában, ám a helyiek inkább csak #poppynightmare-ként emlegették. A turisták nemcsak a városban élők mindennapjait keserítették meg, rengeteg szemetet hagytak hátra maguk után, a környezet védelme érdekében lezárták a Walker Canyont.

Mount Everest tábor, Tibet

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Travel Account (@the_lg_traveler) által megosztott bejegyzés,


Hasonlóan alakult a helyzet Tibetben, ahol a Mount Everest egyik kedvelt táborában gyülemlett fel mértéktelenül sok hulladék. A kialakult szemétkrízis és a turisták számának megállíthatatlan növekedése miatt a Mount Everest tibeti alaptáborát bezárták. A kínai kormány túl népszerűnek bélyegezte a tábort, ezért döntöttek az ideiglenes szüneteltetés mellett. Idén januárban hivatalosan is bejelentették, hogy szabályozni fogják a hegymászók számát, azaz évente 300 embernél többen nem kapnak majd engedélyt a tábor igénybevételére és csúcs meghódítására.

Fjadrargljufur Canyon, Izland

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

IG_ICELAND (@ig_iceland) által megosztott bejegyzés,

2015-ben Justin Bieber még nem is sejtette, mekkora problémát okoz majd I’ll Show You című videoklipjével. A kisfilmet Reykjavik közelében, a Fjadrargljufur Canyonban forgatták, a végeredmény pedig tökéletesen bemutatta Izland gyönyörű természeti adottságait. A helyszín a világsztár látogatása előtt is népszerűnek számított, ám a videoklip debütálása után robbanásszerűen megnőtt az érdeklődő turisták száma. Akkora embertömeg érkezett, amivel a környezet már nem tudott megbirkózni, számuk az elmúlt két évben majdnem 80 százalékkal megnőtt. A kialakult helyzet olyannyira kezelhetetlenné vált, hogy idén júniusig betiltották az izlandi nevezetesség látogatását.

Millgrove-i napraforgó farm, Kanada

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

↟ M I L L Y ↟ (@the.adventures.of.milly) által megosztott bejegyzés,


Tavaly egy napraforgó termesztéssel foglalkozó kanadai család invitálta farmjára a virágokért rajongó turistákat. De a Millgrove városában található Bogle Seeds farm tulajdonosai hamar megbánták döntésüket. Szelfibotokkal felszerelkezve, a tökéletes pózt begyakorolva érdeklődők ezrei próbálták elkészíteni a tökéletes fotót a ragyogó sárga napraforgótáblák előtt. A lehetőségből a vártnál jóval nagyobb felhajtás kerekedett, hiszen több, mint 7000 látogató érkezett egy hét alatt a helyszínre. Nyolc nap elteltével az invitációt semmisé tették és mindenkit arra kértek, menjenek haza mielőtt nagyobb kárt tesznek a növényekben.

Rue Crémieux, Franciaország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maguy ?? (@maguydempsie) által megosztott bejegyzés,

A párizsi Notting Hill-ként is emlegetett Rue Crémieux tavaly Európa egyik legnépszerűbb attrakciójának számított az Instagram felhasználók között. Pasztellszínű házaival és kellemes hangulatával a macskaköves kis utca kihagyhatatlan célponttá vált a párizsi kiruccanások során. Az itt lakóknak persze hamar elege lett abból, hogy nem telik el úgy nap, hogy az utcán sétálva ne botlanának bele egy influenszerbe. A helyiek ezért azzal a kéréssel fordultak a város vezetése felé, – egyébként teljesen jogosan – hogy a legforgalmasabb időszakokban lehetőség legyen az utca lezárására.

Nyitókép: Blue Planet Studio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is olvasd el:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: