Inspiráló programot indított a Föld és az egészség megóvásáért New York új polgármestere

Eric Adams, a város első vegán polgármestere, alig egy hónappal az eskütétele után több száz iskola étkezésének megreformálásába vágott bele. A februárban indult program célja a vegán ételek népszerűsítése mellett a diákok egészségének megőrzése.

New York több mint 1700 közoktatási intézményében februárban új program vette kezdetét. A Vegan Fridays elnevezésű kezdeményezés célja, hogy minél több növényi alapú étel kerüljön az iskolás gyerekek tányérjára. Az állami általános és középiskolákban, több mint 1 millió diák számára lesz elérhető a növényi alapú ebéd péntekenként. A vegán péntek elnevezésű projekt megálmodója Eric Adams, a város újonnan megválasztott, ráadásul első vegán polgármestere. Adams, aki 2016 óta építette be a növényi alapú étkezés gyakorlatát a mindennapokba, hisz abban, hogy a kezdeményezés javítani fogja a város diákjainak egészségi állapotát.

A Vegan Fridays bevezeti a diákokat az étkezés növényi alapú változatába, ami végül több ezer New York-i diák életminőségét fogja javítani” – nyilatkozta a polgármesteri hivatal szóvivője. „A szülők, a diákok és az intézmények igazgatói városszerte pozitív visszajelzéseket adtak az indulásról és izgatottan várjuk, hogy folytassuk a beszélgetést az egészségesebb lehetőségekről az iskolákban.”

Az új program bevezetésére többek között azért került sor, mert az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma frissítette az iskolákra vonatkozó táplálkozási szabványokat, amik júliustól lépnek hatályba. A naprakész irányelvek szerint az iskoláknak alacsony zsírtartalmú, ízesített tejet kell kínálniuk, a hetente felszolgált gabonafélék legalább 80%-ának teljes kiőrlésűnek kell lennie, és a 2023-24-es tanévre az ételek nátriumtartalmát 10%-kal kell csökkenteni.

A közoktatási intézményekben már a vegán péntek bevezetése előtt is heti kétszer kínáltak húsmentes ételeket. A New York-i iskolások több mint egyharmada küzd túlsúllyal, ezért a városvezetés kiemelten fontosnak tartja, hogy a diákok legalább a tanítási napokon egészségesen étkezzenek. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy akár már heti egy húsmentes nappal hozzájárulhatunk a klímakatasztrófa megakadályozásához – ezt maga Leonardo DiCaprio is gyakran hangsúlyozza.

Forrás: EcoWatch
Nyitókép: Luisa Brimble/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: