Te megcsodálnád egy vadidegen ember lakásából a panorámát? Egy weboldalon már erre is van lehetőség!

A külföldi utazásnak lőttek és már nagyon unod a kilátást a saját ablakodból? Akkor a WindowSwap neked szól - a weboldalon ugyanis mások szemén, pontosabban ablakán keresztül láthatod a világot.

Már hónapok óta arra vártam, hogy egy hétre kiszakadhassak a hétköznapi miliőből és meglátogassam a Londonban élő barátnőmet. Az utazásra március közepén került volna sor, ám a világjárvány alaposan keresztülhúzta a számításaimat. Azóta csak álmaimban léptem át az országhatárt – és ki tudja, mennyit kell még várnom arra, hogy valóban repülőre szállhassak és biztonságos körülmények között átugorjak egy távolabbi országba. Már-már betegesen sóvárogtam az utazás iránt, de mielőtt teljesen beleőrültem volna a helyzetbe szerencsére rátaláltam a Windowswap nevű weboldalra. Azóta szinte hobbimmá vált, hogy mások ablakából csodáljam meg a világot.

A Windowswap nevű weboldalt akár a turisták Chatroulette-jének is nevezhetnénk – nekem legalábbis rögtön ez az online csevegő site jutott róla az eszembe – viszont itt biztosan nem kell nem kívánt erotikus tartalommal szembesülnünk. Az oldal működési elve nagyon hasonló az előbb említett chat programéhoz. A különbség csupán annyi, hogy itt a rendszer nem egy új beszélgetőpartnert oszt ki nekünk véletlenszerűen, hanem különböző lakások ablakaiból nézhetjük meg, milyen a kilátás.

A koncepciót a világjárvány szülte

Fotó: WindowSwap

A kreatív ötlet Sonali Ranjit és férje, Vaishnav Balasubramaniam fejéből pattant ki. A szingapúri házaspár a karantén alatt nagyon megunta, hogy nem mozdulhatott ki az otthonából és már az ablakból nyíló gyönyörű kilátás sem hozta lázba őket. Ezért létrehoztak egy weboldalt, ahol az emberek megoszthatják egymással, milyen panoráma fogadja őket saját lakásukból. Az oldal használata pedig roppant egyszerű, mégis rendkívüli élményben lehet részünk. Ha a Windowswap oldalára látogatsz két választási lehetőséged van: nézelődhetsz az ablakok között vagy akár a saját kilátásod is megoszthatod a nagyvilággal. Ha az elsőt választod, a rendszer egy random ember otthonába kalauzol és azt is jelzi, melyik országban és kinek a lakásában jársz.

Minimalista álomotthon, sztriptízbár és csirkék

A 10 perces videó nézése közben nemcsak a panorámát, hanem a belső tér érdekességeit, a tulajdonos személyes tárgyait is szemügyre veheted. Engem például azonnal rabul ejtettek a Denny erkélyén cseperedő konyhakerti növények és legszívesebben Aditi egész lakását bejártam volna, hogy néhány lakberendezési trükköt elleshessek tőle. Maartent viszont kicsit megsajnáltam, hogy pont egy amszterdami sztriptízbárral szemben kell élnie. Azt pedig álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer Hawaii-ra látogatok – igaz csak virtuálisan – és 5 percen keresztül a hátsó udvarban kapirgáló csirkék látványa szórakoztat majd.

Fotó: WindowSwap

Ráadásul a vizuális élményt az audió tovább fokozza – Elmar németországi otthonát madárcsiripelés hangja festi alá, Sitara kertjében pedig az eső kopogása nyugtatott meg. Igaz, amikor a Cornwall partvidékén hullámzó tenger látványát próbáltam élvezni egy kicsit zavart, hogy Hannah a konyhában sürgött-forgott és a tányércsörömpölés, illetve a különböző zacskók hangja kizökkentett az álmodozásból.

Oszd meg és gyönyörködj

Fotó: WindowSwap

Az alapítók szerint az adatbázisban már közel 1000 videó szerepel, de folyamatosan bővítik a repertoárjukat. Akár a te ablakod is lehet a weboldal következő sztárja, hiszen bárki beküldheti a saját otthonában készített videót. Ehhez csupán egy 10 perces HD-felbontású (horizontális) videót kell készítened, és elküldened a qunaliaa@gmail.com e-mail címre a neveddel és lakhelyeddel (ország + város) kiegészítve. A szingapúri házaspár arra viszont felhívta a figyelmet, hogy csak ők ketten ellenőrzik és töltik fel a videókat, ezért eltarthat egy darabig, hogy felkerüljön a weboldalra.

Nyitókép: Windowswap

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: