Egyperces kisfilm készült a Nike kengurubőr cipőiről, ami bemutatja a szörnyű igazságot

Az amerikai sportmárka az elmúlt években leginkább fenntartható törekvései, innovatív újításai miatt került a figyelem középpontjába. A következő kisfilm azt igazolja, hogy a brand néhány kellemetlen részletet eddig ügyesen eltitkolt a vásárlói elől.

A Nike profitál. A kenguruk meghalnak. – ezt a címet kapta az a rövid, de annál megdöbbentőbb film, amely betekintést enged a Nike kengurubőrből készült futballcipőinek gyártásába. A The Center for a Humane Economy (CHE) állatvédő csoport egy ismert hollywoodi producert, Gavin Polone-t és Derek Ambrosi rendezőt kérte fel a videó elkészítésére, a végeredmény pedig elképesztő lett. A kisfilm fordított időrendi sorrendben követi a cipők életét – a focipályától a gyártósorokig, majd egészen a vadon élő erszényesek levadászásáig. „Szerettem volna leleplezni a véres igazságot, amelyet a jó szándékú fogyasztók elől rejtegetnek. A vásárlóknak valószínűleg fogalmuk sincs arról, hogyan készülnek a K-leather cipők” – mondta Polone, aki szerint eljött az idő, hogy a Nike-t felelősségre vonják ezért az atrocitásért.

A CHE tavaly júliusban számos kiskereskedőt és online áruházat átvizsgált. Ebből kiderült, több mint 100 vállalat forgalmaz olyan futballcipőt, amelynek kengurubőr az alapanyaga. Az etikai kérdések mellett ráadásul az is a cégek ellen szól, hogy 2016-ban Kalifornia államban betiltották a k-leather használatát. Ennek ellenére a júliusi felmérés alatt a Nike, a Puma és a New Balance kínálatában is találtak olyan sportcipőt, amellyel ezt a törvényt megszegték. Miután az esetekre fény derült, több olimpiai sportoló is összefogott például Dotsie Bausch kerékpározó, Heather Mitts labdarúgó és David Verburg atléta és levelet írtak a Nike-nak. Azt követelték, hogy a vállalat azonnal hagyjon fel az alapanyag használatával. „Minket, sportolókat is érdekel, hogy mit viselünk és milyen körülmények között gyártották ezeket a termékeket” háborodott fel Bausch. A Nike ezután visszahívta az üzletekből a kengurubőr cipőket, de rövid időn belül újra piacra kerültek.

A sokkoló kisfilm egy globális kampány része, amit a 2020-as ausztrál tűzvész után indítottak el. A természeti katasztrófa miatt az emberek hatalmas összeggel támogatták a helyiek munkáját, akik a vadállomány megmentéséért küzdöttek. Azonban arról kevesen tudtak, hogy a kenguruk állandóan veszélynek vannak kitéve: folyamatosan vadásszák őket, hogy bőrükből a sport- és divatipar kamatozhasson. A videót nemcsak a CHE állatvédői terjesztik, más partnereik is a segítségükre siettek. A SPCA International önkéntesei tavaly a tűzvészben megsérült állatok gondozásáért feleltek. „A kenguruk nem érdemlik meg, hogy egy ilyen trauma után azért épüljenek fel, hogy aztán kereskedelmi célokból a szabadban brutálisan legyilkolják őket.” – mondta Meredith Ayan, az SPCA International ügyvezető igazgatója. 

A CHE egy feketelistát is közzétett, amelyen olyan cégek neve szerepel, ahol továbbra is szerepel a kengurubőr az alapanyagok között. A márkák és az érintett modellek sorát itt találod, a K-leather betiltásáról szóló petíciót pedig itt tudod aláírni.

Nyitókép: Jami Tarris/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: