„Nincs leáldozóban az irodalom!” – Ebédidő a Dob utcai KönyvBárban

A VII. kerületben sétálgatva egy kulturális gasztrocsodára bukkanhatunk: Béky Ildikó és párja, Szalay Gábor éttermében ugyanis életre, azaz ételre kelnek a legnépszerűbb könyvek.

A Dob utca 45. szám alatt található KönyvBár különleges színfolt Budapest éttermeinek palettáján, hiszen Béky Ildikó és párja, Szalay Gábor egy nem mindennapi projektbe kezdtek hat évvel ezelőtt: úgy döntöttek, hogy kultúrmissziót indítanak az olvasás népszerűsítéséért a gasztronómián keresztül. „A könyves vonal Ildi ötlete volt” – meséli Gábor az indulásáról. „Az elején temettek minket az ismerőseink, hogy az olvasás és a könyv, már nem trendi. De mára bebizonyosodott, hogy ez abszolút működik.”

Minél extrémebb, annál jobb

Gábor elárulta, hogy kezdetben többen is értetlenül álltak az ötletük előtt, és szakácskönyveket ajánlgattak nekik, amiből összeállíthatnák a menüt – holott az ő elképzelésük az volt, hogy elengedik a fantáziájukat. „Mindig is az volt a kihívás számunkra, hogy ne olyan ételeket főzzünk meg, amelyek konkrétan benne vannak egy-egy kötetben. Speciális dolgokat keresünk, amiből kreatívan ki lehet hozni az étlapot. Játékosra vesszük, ez nekünk is könnyebbség!”

A könyvek terén populárisabb irányba indultak: bár szerettek volna magyar műveket is feldolgozni, a külföldi vendégek miatt végül nyitottak a világirodalom felé. „Van sok ötletünk, azzal nincs baj” – avat be Gábor. Akadnak visszatérő kedvenc témák is, mint a Harry Potter, és A Gyűrűk Ura: általában azokat szeretik jobban, amiből mozi-változat is volt már. „Nincs leáldozóban az irodalom, de amiből film is készült, az láthatóan népszerűbb, arra asszociálnak inkább, ilyen volt ez a ’Kisasszonyok’ esetén is, amit a forgalmazó felkérésére készítettünk el.” Ildi és Gábor legközelebb az „Eragont” fogja feldolgozni, de tervben van a „Szerelem a kolera idején” is. Ha pedig kíváncsiak vagyunk, eddig milyen regény fordult meg a KönyvBár oldalain, akkor elég, ha rápillantunk az egyik polcra, ugyanis Ildiék oda helyezik ki a már feldolgozott műveket.

Népszerű művek a tányéron

Ilyen például Robert Louis Stevenson „A kincses sziget” című regénye is, azaz a KönyvBár legfrissebb menüjének ihletadója, aminek fogásai mellett leültünk beszélgetni. „Egy hónap mindig kell, mire összeáll a következő téma, de amennyire tudunk, előredolgozunk” – mondja Gábor. Igazi csapatmunkáról van szó: Ildi elolvassa az aktuálisan kiválasztott művet, és kijegyzeteli a gondolatait, érzéseit, majd közösen ételjavaslatokat, inspirációkat írnak össze a séfnek, Debreceni Zoltánnak. Ebben az esetben például olyan instrukciókat kapott, hogy jelenjen meg az ételekben a könyvben hangsúlyos szerepet kapó rum, a hajós láda, vagy a kincs. A 18. században játszódó történet ugyanis Jim Hawkins és John Silver karaktereinek segítségével a kalózélet és a kincsvadászat rejtelmeibe kalauzolja el az olvasókat. A menü általában 1-2 hét alatt születik meg, bár Gábor viccesen hozzáteszi, hogy a séfjüknek néha meg kell küzdenie az általuk adott ötletekkel. „Zoli egy letisztultabb irány képviselője, itt pedig néha megerőszakoljuk az ételeket a látvány miatt. De benne megtaláltuk, akit kerestünk.”

Általános szabály, hogy mindig megpróbálnak ragaszkodni a könyvek szerkezetéhez: a mű elején olvasottak az előételt ihletik meg, és semmiképpen sem desszert készül az első oldalból, tehát próbálnak figyelni az időrendre. „Ha leülök, hogy márpedig most kitalálok mindent, akkor általában sosem sikerül” – árulja el Zoli. Azt mondja, folyamatosan agyal a megoldásokon, majd hirtelen beüt az ötlet.

Fontos a körítés és a környezettudatosság

Ha elkészült az aktuális étlap, akkor beindul a KönyvBár házi manufaktúrája: „A kincses sziget” előételéhez például Ildi égette körbe a térképeket, az egyik pincérlány, Panna pedig teleragasztgatta kagylókkal a papírokat – míg Gábor a promó képek fotózásért felel. Arra is figyelnek, hogy a dekor kellékeik több menühöz is használhatóak legyenek, mert hisznek abban, hogy egy étterem is lehet fenntartható és környezetbarát.

Gáborék ha tehetik, magyar beszállítókkal dolgoznak, sőt még az italkínálatban is ügyelnek a részletekre. „Igyekszünk évről évre mindig tudatosabbak lenni, hiszen a vendéglátás (különösen a fine dining) kiemelten sok szemetet termel, mivel több dolgot kell vásárolni ahhoz hogy az ételek összképe szép legyen, és minden részlet a helyére kerüljön. Amiben lehet, ezt próbáljuk ellensúlyozni. Például nem árulunk palackozott vizet, mérhetetlen pazarlás és költség a beszerzése is. Bort vásárolni pedig nyilván érdekes külföldről magánemberként, de nagy tételben teljesen logikátlan lenne. Ráadásul bortermelő ország vagyunk, tehát miért helyeznénk a hangsúlyt más országokra? Azt szeretnénk megmutatni, mi milyenek vagyunk. Olyanokkal dolgozunk, akik minimum organikusan, de inkább biodinamikusan gazdálkodnak, ipari manipuláció nélkül, és maximum egy nap autóútnyi távolságra vannak tőlünk. Ez az a belépő szint, amit jó lenne, ha sokan megfontolnának” – mesélte a KönyvBár üzletvezetője, Lippai Mihály.

A KönyvBár a kezdetekkel ellentétben már nem hetente, hanem havonta cseréli a tematikus étlapot: ez számukra is könnyebbség, illetve sok törzsvendég jelezte nekik, hogy szívesen kipróbálnának minden menüt, azonban a gyakori váltás miatt nem mindig sikerült ellátogatniuk az étterembe. Egy másik újítás az 5 fogásos könyv-kóstoló menü, amit a beszélgetésünk során mi is végigkóstoltunk egy finom bio-fehérbor társaságában.

Jó tanács: Csak könnyed menüt fogyassz, mielőtt ellátogatsz a KönyvBárba, és készülj egy egyedülálló gasztro-élményre! Mutatjuk is, milyen ételekre számíthatsz!

A kincses sziget menü
  • A térkép (gomba-tatár, gorgonzola, fürjtojás) 2.900,-
  • Mindörökké rum (kacsa consommé, rum, baby zöldségek) 2.500,-
  • „Jolly Roger” (branzino, tagliatelle , fehérbor) 5.900,-
  • A tengerészláda (báránygerinc, polenta, paradicsom) 7.500,-
  • A kincs (Túró mousse, bodza, citrusok) 2.400,-
  • 5 fogásos könyv-kóstoló menü 16.000,-

Hol? 1074, Budapest, Dob utca 45.

Fotók: Dancs Enikő Bianka

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: