„Nincs ok az aggodalomra” – így fordítja le az agyad a víz hangjait

Te is jobban alszol egy esős éjjelen?

Biztos te is észrevetted már, hogy az eső kopogását hallva sokkal nyugodtabb vagy, az alvás pedig hirtelen pihentetőbbé válik. De vajon miért érezzük magunkat gondtalanabbnak, ha a víz hangját halljuk?

Talán te is megtapasztaltad már, hogy amikor víz vesz körül, nyugodtabbnak és kreatívabbnak érzed magad. Egy, a The Journal of Environmental Psychology tudományos szaklapban közzétett tanulmány kimutatta: azok az emberek, akik a tenger közelében élnek, kevésbé stresszesek és jobb az egészségük, mint a tengertől távol élőké.

Ellazít, kikapcsol, pihentet 

A vízpart, vagy akár az olyan mesterséges vizes környezet is, mint egy strand, sokkal pihentetőbb az ember számára, mint az edzőterem, a városi környezet vagy egy szórakozóhely” – állapította meg a vizsgálat során J. Aaron Hipp, a Brown Egyetem neurológusa. Szerinte a napsütés és a hullámok hangja együtt olyan hatást fejt ki, ami teljesen ellazítja a testet, meditatív állapotba hozza az agyunkat és ezáltal megszabadít a napi stressztől. Wallace J. Nichols, tengerbiológus Blue Mind című könyvében is megerősítette, hogy ezek az általában ismétlődő hangok lehetőséget adnak az agynak, hogy fellélegezzen, és kicsit elszakadjon a minden irányból őt érő impulzusoktól. Hatására szabályossá válik a légzés, az összekuszálódott gondolatok között rend lesz, ilyenkor csak a pillanat számít, aminek hatására úgy érezhetjük, végre sikerült megkönnyebbülnünk.

Idézd fel az egyik tengerparton töltött nyaralás emlékét, milyen érzelmek ugranak be elsőre? Egyszerre volt felemelő, megnyugtató és minden érzékszervet simogató, igaz? Az agyhullámok ilyenkor lelassulnak, ez a folyamat teret ad a kreatív gondolkodásnak és a relaxációnak. Cseppet sem véletlen, hogy több zenei és képzőművészeti alkotás témája is a víz.

Munka közben is hallgasd a víz csobogását

Az Amerikai Akusztikai Társaság pittsburghi rendezvényén, a Rensselaer Politechnikai Intézet munkatársai bemutatták, hogy irodai környezetben a természetes hangok lejátszása képes javítani az ott dolgozók koncentrációkészségén és hangulatán. A kísérlet során 12 ember, nehéz agyi kapacitást igénylő feladatok elvégzése közben különböző hangokat hallgatott. Elsőként a megszokott irodai, elektronikus zajt játszották le nekik, utána olyan hangok következtek, mint például a patakcsobogás. A kutatók bebizonyították, hogy a dolgozók jobban teljesítenek és sokkal jobb a munkakedvük, ha hallják a természet hangjait.

Fenyegetés vagy ártalmatlan zaj?

Ezek persze mind az ébren befogadott vizes hangokra vonatkoznak, de miért lesz jobb az alvás minősége a lágyan morajló tengerek hangjától vagy épp az esőtől? „Ezek a háttérzajok azt sugallják az agynak, hogy épp nincs semmilyen fenyegetés, ezért épp itt az ideje megnyugodni” – mondta Orfeu Buxton, a Pennsylvania Állami Egyetem Viselkedéstani Tanszékének egyetemi docense. „Mintha valaki folyton azt ismételgetné a fülünkbe: nincs ok az aggodalomra, nincs ok az aggodalomra.” Persze egyértelmű, hogy hangzavarban nehéz elaludni. Fontos azonban, hogy hogyan értelmezi agyunk a hang forrását ugyanis ez dönti el, hogy egész testes riadót fúj-e, szabályosan kirobbantva minket az álomból, vagy szépen csendben feldolgozza és továbblép.

A víz hangjai segíthetnek elkendőzni azokat a zajokat is, amiktől az agy belengethetné a vörös zászlót. Egy hálószobához közel eső vécé öblítése, vagy a belvárosi taxisok éjjeli csörtéje simán okozhatja egy kellemes álom végét, de nem akkor, ha az agyadat épp a hawaii partoknak verődő hullámok hangja kényezteti. Nem véletlen, hogy a víz megnyugtató hangját választják a meditációs zenék egyik alapjául, sőt, számos elalvást segítő eszköznél is előszeretettel alkalmazzák.

Egyetlen hátulütője persze azért lehet a víz folyamatos kellemes csordogálásának: más csordogálást is megindít a szervezetben. Ha te nem vagy az a mindentől vécére szaladó típus, akkor jótékony hatásai miatt érdemes a víz hangjaival relaxálni, vagy ami még jobb, vízpartra menni és csak hallgatni, ahogy a hullámok ereje kitisztít a fejünkből minden zavaró gondolatot.

Nyitókép: Jasmina007/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: