Nincs olyan nehézség, amit ne oldana meg egy kád forró víz és egy kis gyógynövény!

A szégyenlős emberek sosem énekelnek, kivéve a fürdőszobában

Van valami különös a vízben, ahogy az embereket magához vonzza és felszabadítja. Legyen szó gyógyfürdőről, vízesésről, tengerről, vagy éppen a saját fürdőszobánkról, a víz gyógyító erejében bármikor megmártózhatunk.

A gyógynövényes fürdők igazán pihentetőek. Segítenek lezárni a napot, elcsendesítik az elmét, elősegítik az alvást, és kellemes komfortérzést biztosítanak a túlhajszolt mindennapokban. A fürdők segítenek a feszültség és a szorongás feloldásában, és az érzések harmonizálásában. A fürdés a gyógyulás legszentebb folyamata – hangzik el Paulette K. Shermann: The Book of Sacred Bath című könyvében. A tisztálkodásnak ez a formája egyszerre jelenthet fizikai és lelki megtisztulást. Az ágytól eltekintve, a fürdőszoba válhat az egyik legérzékibb és -intimebb térré az otthonunkban, ha engedünk a kényeztető fürdőzés csábításának és megéljük annak szépségét és gyógyító folyamatait. Attól függően, hogy milyen gyógynövényeket, illetve milyen hőmérsékletű vizet használsz, készíthetsz nyugtató, serkentő, enyhítő, valamint gyógyhatású fürdőt. A gyógynövényes és illóolajos fürdők megnyitják a bőr pórusait, és hatásukat a test legnagyobb kiterjedésű szervrendszerén keresztül fejtik ki.

Az ilyen jellegű fürdők a régi időkben sokkal népszerűbbek voltak, mint napjainkban. De ahogy annyi területen az életben, itt is kezdünk visszatérni a gyökereinkhez. Nemcsak egy szépségápolási rituáléról van szó, a fürdés terápiás jelleggel is bír. A hűvös estéken kifejezetten jólesik elnyúlni egy illatos, forró vízzel teli kádban és megérkezni a jelenbe. Ne aggódj, ha a fürdőszobádban nincsen kád! Készíthetsz kéz- vagy lábfürdőt is egy mosdótálban vagy lavórban. A gyógynövények és illóolajok pozitív tulajdonságai így is érvényesülnek, hiszen a talpakon és tenyereken megjelenik az ember szervrendszerének térképe, ezen keresztül stimulálják az egész testet. Íme, néhány recept a kedvenceim közül, hogy az otthoni fürdés valódi kikapcsolódás és örömteli énidő legyen.

Fürdőkeverék relaxációhoz

A fürdőkeverék összetevői békés hangulatot idéznek és lecsillapítják a zakatoló elmét.

Hozzávalók:

 • 1 ek levendula
 • 1 ek kamilla
 • 1 ek rózsa
 • 3 l víz

Elkészítés:

A gyógynövénykeveréket forrázd le a vízzel, majd lefedve hagyd állni 10 percig, végül szűrd le. Ezután öntsd a forrázatot a fürdővízhez, majd engedj annyi hideg vizet, hogy a hőmérséklet számodra kellemes legyen. Ezután helyezkedj a kádba úgy, hogy a víz ne érjen a szív vonaláig és maximum 20 percig tartózkodj a fürdőben. Abban az esetben, ha csak zuhanykabinod van, tedd az aromás növényeket egy zsákba, ezután kösd a száját a zuhanyrózsára. Ez utóbbi hatása kevésbé lesz intenzív, de így is élvezheted az aromás növények jótékony hatását.

Örömhozó kerti fürdőtea

Mi jobb annál, mint egy őszi-téli estén elmerülni egy nyári kertet idéző fürdőteában? Ahogy egyre hosszabbak és zordabbak az éjszakák, úgy vágyunk mi is egyre jobban a napsütötte virágok illatára és a nyári melegségre. Vedd szemügyre a keverék összetevőit, és ha kedved támadt, jövőre ültesd és termeszd meg te magad ezeket az értékes növényeket vagy gyűjtsd be a természetből!

Hozzávalók:

 • 2 tk cickafark
 • 1 tk csipkebogyó áltermés (darabolt)
 • 2 tk citromfű
 • 1 tk kamilla
 • 3 l víz

Elkészítés:

A keveréket forrázd le, majd 10 percig hagyd lefedve, hogy a víz kioldja az értékes hatóanyagokat és aromákat. Ezután szűrd le és öntsd a fürdővízhez, majd engedj hozzá annyi hideg vizet, hogy kellemes hőmérsékletű legyen. Ha ennél esetleg gyorsabban szeretnéd elkészíteni a fürdőteát, akkor elég, ha a szárított növényeket egy zsákba teszed, majd rákötöd azt a fürdőkád csapjára és azon keresztül feltöltöd a kádat meleg vízzel. Végül nincs más dolgod, mint élvezni a növények kényeztetését!

Királynői fürdő virágokkal

Ahelyett, hogy gyertyákkal körbevéve, fürdőhabba bújva magazint olvasnál, választhatod a fürdésnek egy egyszerűbb variációját is, aminél a virágok esztétikáján, a szirmokból áradó illatokon és a belső szépségeden van a hangsúly. A virágos fürdő alapját a tejjel és mézzel dúsított víz adja, ami finoman ápolja a bőrt.

Hozzávalók:

 • 2 bögre tejpor
 • méz
 • fél bögre keserűsó
 • virágfejek

Elkészítés:

Engedj a kádba meleg vizet, majd keverj el benne kézzel 2 bögre tejport, egy kevés mézet és fél bögre keserűsót. Ezután díszítsd a vizet virágfejekkel. Minden esetben győződj meg róla, hogy a felhasznált növények vegyszermentes gazdaságokból származnak. Használhatod meditációs gyakorlatként, vagy lehet ez az önmagadra szánt idő szépségrituáléja. Legfeljebb 20 percet tölts benne.

A férfiak fürdője

Az erősebbik nem is megérdemel egy pihentető vagy éppen vitalizáló fürdést, bár a gyógynövények szempontjából ez még szinte feltáratlan terület. Az amerikai gyógynövények nagyasszonyaként emlegetett, Rosemary Gladstart könyvében találtam egy olyan keveréket, amely kifejezetten a férfiaknak szól. A keverék összetevői segítenek regenerálni a fáradt izmokat. Magas vérnyomás esetén sajnos ez a receptúra nem ajánlott.

Hozzávalók:

 • 1,5 ek zsálya
 • 1,5 ek babérlevél
 • 6 csepp fenyőillóolaj (semmiképp sem több!)

Elkészítés:

A hozzávalókat mozsárban törd össze, tedd egy kisméretű zsákba és csepegtesd rá az illóolajat. Ezt követően a tasak száját kösd a kád csapjára és engedd meg a vizet. Az összetevők intenzitása miatt maximum 15 percig szabad ebben a fürdővízben tartózkodni.

Zoknifürdő gyerekeknek

Kétféle gyerek létezik: aki nagyon szeret fürdeni, és aki nagyon nem. Míg az előbbieknek még izgalmasabbá teheted a tisztálkodásra szánt időt, addig az utóbbiakkal talán megkedveltetheted ezt az esti rutint egy kis játékkal. A kisgyerekes barátnőim, akik már készítettek fürdős zoknit a csemetéiknek, azt mesélték, hogy a gyógynövényekkel és zabbal kitömött zoknit úgy ölelgetik a fürdés előtt, mint a kedvenc plüssjátékukat. Az alábbi gyógynövények közül mindegyiket biztonsággal használhatod a gyerekek fürdővizében: levendula, hársfavirág, bodzavirág, rózsa, körömvirág, citromfű. Egyéb tápláló összetevők, amiket a keverékhez adhatsz: a zabpehely, a keserűsó (epsom só) vagy a Himalája só, és a tejpor. Engedd, hogy a csemetéd válassza ki a hozzávalókat. Készíts a kiválasztott alapanyagokból egy-két bögrényi keveréket és tölts meg vele egy felnőttméretű, tarka, vidám zoknit. Ezután kössük el a zokni nyílását egy zsinórral. Bátorítsd a gyermeket, hogy nyomkodja a zoknit, így felszabadítja a növények illatait. Ezután töltsd meg a kádat a legforróbb vízzel, ami a kifolyóból érkezik. Figyelj arra, hogy nehogy belenyúljon. Tedd a zoknit a vízzel teli kádba és hagyd, hogy elsüllyedjen. Majd várj, míg a víz kellemes hőmérsékletűre hűl. A tömött zokni olyan lesz, mint egy teafilter, a kád pedig olyan, mint egy hatalmas teáscsésze. Ekkor engedd, hogy a gyermek az illatos vízben lubickoljon, és a zokni segítségével tisztítsd meg finoman a bőrét.

Sosem vágyom arra, hogy drága ékszereket viseljek, vagy luxuséttermekben vacsorázzak. Kényelmetlenül érzem magam tőlük. De azt, ha valaki készít nekem egy finom fürdőt, mindennél többre becsülöm. És bizony még nem voltam olyan élethelyzetben, amire ne találtam volna megoldást egy pihentető fürdés után!

Nyitókép: olegbreslavtsev/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: