Nincs tavasz medvehagyma nélkül! – Szuper pesto pillanatok alatt

Villám étkekhez tökéletes

Éppen olyan finom, mint a pesto genovese, épp csak sokkal üdébb, frissebb, tavasziasabb!

Jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, selyemi hagyma, vadfokhagyma. A medvehagymát a népnyelv számos beszédes jelzővel illeti, ami nem is csoda, hiszen egy ilyen nagyszerű finomságot csakis becézgetni lehet. Közkeletű nevét arról kapta, hogy a barna medvék, akik köztudottan nagy medvehagyma-rajongók, még a föld alól is előássák ezt a gazdag ízvilágú zöldséget. Amellett, hogy isteni az íze, az egészségünkre is jó hatással van, normalizálja a vérnyomást, természetes antibiotikum és az emésztőrendszer megfelelő működésében is segít.

Medvehagyma vadászat

A legjobb, ha magunk gyűjtjük be. Áprilisban és májusban a tölgyes és bükkös erdők aljnövényzetében óriási illatozó medvehagyma-rétre bukkanhatunk. Vigyázat, a növényt könnyű összekeverni az erősen mérgező gyöngyvirág levelével. Ha nem terjeng erős fokhagymaillat körülötte, akkor hagyjuk ott, fő a biztonság. A begyűjtő körút után nincs más dolgunk, mint otthon megfőzni egy tál spagettit és elkészíteni hozzá ezt a kiváló pestot.

Hozzávalók:

  • 100 g medvehagyma
  • 60 g fenyőmag
  • 60 g parmezán
  • 120 ml olaj (olíva vagy repce)
  • só, bors

Elkészítés:

A fenyőmagot pirítsuk aranybarnára egy serpenyőben, figyeljünk rá, ugyanis az apró magvak könnyedén odaéghetnek. Mossuk meg, majd pedig szárítsuk meg a medvehagyma leveleit. Vágjuk nagyobb darabokra, majd egy késes aprítóban dolgozzuk össze a többi alapanyaggal. Végezetül sózzuk, borsozzuk. Ha spagettit készítünk hozzá, akkor tálalás előtt keverjük ki a pestot némi főzővízzel, ezzel krémesebbé, lágyabbá varázsolhatjuk a textúráját.

Ha túl sok pestot készítettünk (már kimondani is furcsa), akkor tegyük üvegedénybe, fedjük le, 2-3 hétig biztosan eláll.

Nyitókép: s_karau/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: