Női szuperképességünk: a teremtés

Nekünk, nőknek égi adottságunk a teremtés. Napjainkban azonban nagyon kevés nő mer élni a kreativitásával és a teremtő erejével.

Nőként buzog bennünk a tettvágy, a „szülés” vágya, de ezt tévesen kizárólag a gyerekvállalással azonosítjuk. Ezért van az, hogy míg a 20-as, 30-as éveinkben, a valódi, fizikai gyermekszülés megadja a teremtés érzetét és a kielégülést, addig az élet második felében ürességérzés foghat el, ha már kirepültek a gyerekek. A női teremtő erő azonban nem múlik el negyven fölött, sőt ilyenkor döbbenünk rá a leginkább, hogy mennyire szükségünk van rá. Az életünk értelme nem az, hogy a férjünk felesége, a gyerekeink anyja és a főnökeink beosztottja legyünk, hanem az, hogy mindezekben a szerepekben megtaláljuk önmagunkat és létrehozzunk valami maradandót minden területen.

Egy nő ezerképpen teremt

Kétségtelen, hogy alkotóképességünk csúcsa, hogy képesek vagyunk a testünkben kiformálni egy másik testet, létre- és világra hozni egy gyermeket. Ennyi csoda elég is lehetne egy életre egy nőnek, de valójában még ennél is több rejlik bennünk.

A gyerekvállaláson túl millió más formában is megélhetjük a női szuperképességet, a teremtést.

Az otthon melege

Nem véletlenül mondták régen, hogy a nő dolga megteremteni az otthon melegét. Ma már ezt kicsit másként értelmezzük, de valójában semmi köze ennek a házimunkához. Nem attól lesz egy ház otthon, mert csillog a padló vagy frissen mosottak a ruhák, hanem attól, hogy lelke van a térnek. Egy férfi úgy tud helytállni a munkahelyén, ha van hova hazatérni, megnyugodni és feltöltődni. Ezt a nő tudja megteremteni.

Függetlenül attól, hogy milyen a ház, amiben élünk, a meghittség és otthonérzet az, amit adni tudunk.

Háttérország vagyunk és a férfi hazatalálhat nálunk. Ahogy Müller Péter mondta: „Nő nélkül mi, férfiak, hajléktalanok vagyunk.”

Önmagát újrateremti

Egy nő élete akkor lesz igazán sikeres, ha megvan benne a változásra való nyitottság és önmaga újrateremtésének képessége. Több olyan krízis és nehézség ér minket az évek során, ami megköveteli, hogy alapjaiban romboljuk le az önmagunkról alkotott képet. Külső és belső változásaink elfogadása, majd felülírása a legjobb, amit magunkért tehetünk. Önmagunk újrateremtése azonban egyáltalán nem fájdalommentes és gördülékeny folyamat. Ugyanakkor kikerülhetetlen a fejlődés szempontjából.

Egységet teremt

Egy széthúzó világban a nő az, aki egységet teremt.

A munkahelyen és a családban is a nő fogja össze az embereket.  Összeköti az érdekeket, és egy középpontot alakít ki, miközben emeli és táplálja a kapcsolatokat. Az ego és a lélek harcában a nő le tud mondani magáról a másik ember érdekében. Ez nemcsak az anyaságban hasznos, hanem a hétköznapi életben is.

Értéket teremt

Az orvostudomány a férfitestre, a pszichológia pedig a férfi elméjére épül. A legtöbb tudomány a férfira alapoz, azonban minden művészet ihletadója a nő. Sokan tévesen a női erőt elemi feminista hangoskodásnak gondolják, pedig a nő újdonságteremtő ereje éppen a lágyságból fakad. A szelídséggel és bájjal, erőltetés és mellveregetés nélkül tud értéket teremteni, szemben a férfiak harcias habitusával. Családot, vállalkozást, biztonságot és művészetet hozunk létre, ha terünk van rá. A belső kreativitásunkat megmozgatva − ami minden nőben ott rejlik valahol mélyen, csak rá kell találni − képesek vagyunk örökérvényű értékeket továbbadni.

Nyitókép: Jasmina007/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: