A nőiesség megéléséről a menopauza után sem kell lemondani

A menopauza után lehetőségünk van a nőiességet egy teljesen új és még értékesebb szemszögből vizsgálni.

Vérmisztériumoknak hívjuk azokat a sorsfordító életeseményeket egy nő életében, amelyek a vérhez kapcsolódnak. Ezek az első menstruáció, a szüzesség elvesztése, a szülés és a menopauza. A változókor, ahogy ez a szó is mutatja, a maga változásaival lezárja a ciklust, amely sok nőben a nőiesség elvesztésének húrjait pendíti meg. Ugyanakkor a fizikai termékenység hiánya utat nyit egy másfajta minőségnek és kiteljesedésnek, egy lelki értelemben vett termékenységnek. Ha ezt képesek vagyunk jól kihasználni, boldogan és magabiztosan élhetjük meg ezt az egyébként kihívásokkal teli életszakaszt.

A nők 50 után láthatatlanná válnak?

A nyugati, fiatalságot magasztaló társadalmakban nagyon gyakran találkozhatunk az ageizmus (az idősödő emberekkel szembeni előítélet) hatásaival. Legfőképpen azzal, hogy a karrier és a magánélet szempontjából is a kispadra kerülnek a középkorú nők. Elindul egy olyan folyamat, melyben a nők már nem érzik magukat elég fontosnak, szinte már láthatatlanná válnak, úgy az ellenkező nem, mint a munkáltatók számára.

Korhatáraink

Ez lassanként olyan lelki és gondolati változásokat indít el, melyek azt üzenik, hogy a kor behatárol minket. Az értékünknek, termékenységünknek, nőiességünknek pedig végleg leáldozott. Holott ennek nem kellene így lennie. Minden bizonnyal a testi és pszichés változásoknak köszönhetően új fejezet nyílik az életünkben, de ez nem a végzetet, hanem sokkal inkább valaminek a kezdetét jelenti. A változókorban ugyanis számos gyakorlati lépés segíthet abban, hogy egy nő megerősítse és pozitívan élje meg a nőiességét.

Annyi éves vagyok, ahánynak érzem magam

Teljességgel igaz a mondás, hogy a kor az csak egy szám. Csakis a mentális hozzáállás határozza meg, hogy lélekben milyen fiatalnak érezzük magunkat. Ha pezseg bennünk az életöröm, vannak vágyaink, céljaink, hiszünk még a szerelemben, akkor a kor mellékes, mert a kisugárzás mást mutat. Ellenben, ha már idő előtt magunkra húzzuk az öregség súlyos leplét, akkor azokat az érzeteket és visszajelzéseket fogjuk megteremteni magunknak, melyek azt erősítik meg, hogy valóban eljárt az idő felettünk.

Tudatos stílus

Tehát az mindennek az alapja, hogy milyen belső programot futtatunk magunkban. Az örök (lelki) fiatalság programját vagy pedig a savanyú, hajlott korú ember programját. Ez pedig végső soron meghatározza a viselkedésmintáinkat is. Az öltözködésünk is eszerint válik kifejezővé. Középkorú nőként is lehet csinos és nőies ruhákat hordani, ami azon túl, hogy azt mutatja, méltósággal viseljük a korunkat, még kiemeli a pozitív adottságainkat is. Az egyéniségünk nem szűnik meg, hanem kiteljesedik.

Gondoljuk újra a változókori intimitást

Üres a ház, kirepültek a gyerekek. Itt az ideje a tűz fellobbantásának. De hol a libidó? A csökkent hormonszint, a súlygyarapodás és az önértékelési gondok csak néhány a változókori intimitást megnehezítő negatív hatások közül. Azonban érdemes úgy tekinteni erre az időszakra, mint egy második tinédzserkor. Ilyenkor újratanuljuk önmagunkat, a szerelmet és a szexualitást. Tiszta lapot kapunk. Nem kell tartani a nem kívánt terhességtől, már lekoptak a fiatalkori játszmák és minden sallang, amely a fiatalkori önfeledt szexualitást gátolta. Minél lelkesebben tekintünk erre a lehetőségre, annál nagyobb valószínűséggel ébrednek bennünk új női energiák.

Önmegvalósítás

Az önmegvalósítás nagy és súlyos szó. Nem dobálózunk vele csak úgy és sokszor azzal sem vagyunk tisztában, mit is jelent ez valójában. Pedig a változókor az önmegvalósítás magasiskolája. Ami szembe megy azzal az elképzeléssel, hogy az 5. x után lehúzhatjuk a rolót. Amint a termékeny energia visszahúzódik és mentesül a nő a szülés, anyaság, gondozás aktív művelése alól, elindul a befelé figyelés időszaka. Lesz időnk magunkkal foglalkozni, megkérdezni magunktól, ki vagyok én és mit akarok kezdeni a hátralevő időmmel. Az önfejlesztésnél és öngondoskodásnál pedig nincs szexibb dolog.

Nyitókép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: