Normális, ha az esküvőd után úrrá lesz rajtad a szorongás?

A legboldogabb embernek kellene lenned, de az öröm helyett a szomorúság uralkodott el rajtad? Nem vagy ezzel egyedül, még neve is van a jelenségnek.

A kislányok túlnyomó többsége már óvodás korában elképzeli a mennyasszonyi ruháját. Aztán játszik a babájával, és tulajdonképpen a játékaival le is modellezi a későbbi életét. Mire valóban az oltár elé áll, nagyjából már ezerszer elgyakorolta a jelenetet. De egyes (meny)asszonyokon mégsem a beteljesülés mindent elsöprő ereje lesz úrrá ilyenkor, hanem érthetetlen módon felszínre tör a szorongás, a kétségbeesés érzése.

Mi lehet a szorongás hátterében?

Alapvetően a házasságkötéshez a legtöbben optimistán állnak. Hiszen az új élet kezdete számtalan izgalmat és kalandot hordoz magában, ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy ahol fény van, ott sajnos sokszor az árnyék is határozottan megjelenik. Az esküvő ráadásul rengeteg feladatot és szervezést ró a menyasszonyok többségére, amit örömmel és lelkesedéssel végeznek, ám amikor a nagy nap lemegy, olyan érzésük lehet, mintha végérvényesen kipukkant volna az a lufi, amit addig vasmarokkal őriztek…

Egészen biztos az is, hogy minden esküvő előtt álló hölgy fél szemmel felméri a közvetlen környezetét és ha esetleg baljós jeleket lát is, úgy gondolja, hogy az ő házassága majd más lesz. És ez igaz is, hiszen mindannyian mások vagyunk, és nem lehet még a legszűkebb családi vagy baráti körből sem messzemenő következtetéseket levonni saját magunk tekintetében.

Ráadásul az a bizonyos rózsaszín köd is leszáll egy idő után, és a kezdeti szárnyalást felváltják a szürke hétköznapok. S bár ezt is mindig tudni lehet előre, mégis sokan vannak, akiket szorongással tölt el, amikor az esküvő izgalmai után a hétköznapok egyhangúsága veszi át az irányítást.

Az esküvő egy különleges nap, ezért teljesen természetes, ha utána érzel egy kis ürességet. A nagy napra sokan akár egy éven keresztül is készülnek, emiatt sokszor egy olyan álomnak látszik az egész, aminek soha nem lesz vége. De attól, hogy a ceremónia lezajlik, nem kell, hogy teljesen felébredj az álmodból, hiszen a közös élet, a közös szokások kialakítása is számos izgalmat, meglepetést rejteget.

Fotó: Westend61 / Getty Images

Fontos hangsúlyozni, hogy az »esküvői depressziónak« nevezett fogalmat nem szabad összetéveszteni a súlyos hangulatzavarral vagy a szomorúság és a melankólia érzésével, amelyet férfiak és nők egyaránt megtapasztalhatnak a házasságkötés után” – mondja Aljerando Mejías, pszichológus. A szakember egy 9000 nő bevonásával készült felmérésre hivatkozik, melyből az derült ki, hogy a nők 40%-a tapasztalata az esküvő után az üresség, szomorúság tüneteit.

Ez szerencsére az esküvő másnapján, vagy maximum egy-két héttel utána volt csak tapasztalható, amikor a nászút után az élet visszaállt a normál kerékvágásba és „lecsengett” az eseménnyel összefüggő szervezési, ügyintézési feladatok tömkelege. Általában különféle tényezők miatt következik be a szorongás, amelyek között szerepelhet az új státuszhoz való alkalmazkodási nehézség, vagy a beteljesületlen elvárások, az új szerepek és felelősségek felvállalása. Ez gyakran akkor jelentkezik, amikor a pár pénzügyi segítséget kért álmai esküvőjének megvalósításához és amint vége az ünneplésnek, kezelni kell az adósságból eredő gondokat.

Az esküvő magával hordozza az ünneplést, a boldogságot, természetes, hogy ritka, különleges napnak számít. Vagyis ez egy motiváció, amitől az agyunk jól érzi magát, mivel csak pozitív dolgokat társítunk hozzá, amitől felszabadul a dopamin, vagyis a boldogsághormon. De amikor „lecseng” az egész, akkor már nem szabadul fel ez a hormon, viszont jöhet helyette a szomorúság, az unalom, a szorongás érzése.

A szakember szerint a belső kétségek, vagy az egyensúly hiánya sokszor az esküvő előtt is fennállhattak, csak a szervezéssel kapcsolatos feladatok, szervezések „eltakarták” azokat.

Mit tegyél, ha még az esküvő előtt állsz?

Szerencsére nem kijelenthető, hogy automatikusan törvényszerű a szorongás minden házaspárnál. Ahogy az életben nagyon sok mindenre igaz, itt sem lehet mindent előre látni vagy mindenkire érvényes szabályokat rögzíteni. Fontos azonban azt megérteni, hogy soha nem láthatjuk előre, melyek azok az érzelmi körülmények, amelyeket életünk során meg fogunk (vagy meg kell) tapasztalni. Ami abból a szempontból mindenképpen szerencsés, hogy nem vezet olyan elvárásokhoz, amelyek nyugtalansághoz, félelemhez, bizonytalansághoz vezethetnek.

 • Előre határozzátok meg az esküvő utáni közös napi rutint
 • Legyenek olyan motivációs forrásaitok, amelyek aktiválják a boldogsághormon termelődését
 • Szánjatok időt a kikapcsolódásra, pihenésre
 • Éljétek meg a nagy napot, különös tekintettel arra, hogy nem lehet majd megismételni
 • Öleljétek meg gyakran egymást és egy-egy ölelés tartson minimum 7 másodpercig
 • Perdüljetek táncra otthon, akár a lakodalmas zenére is
 • Fogyassz étcsokoládét
 • Csempéssz izgalmat a hétköznapokba
 • Bízz a párodban, számíts rá, mint legfőbb támaszodra, és legyél vele őszinte
 • Bármilyen érzésed van, ne söpörd a szőnyeg alá, hanem mindig beszéljetek róla
 • Ne hanyagoljátok el a barátokat sem, egymás nélkül is legyen teretek fejlődni
 • Fogadd el, hogy nem te változtál meg az esküvővel, „csak” a családi állapotod, ezért nem kell, hogy kifordulj magadból!

 

Forrás: vogue.es

Nyitókép: vandervelden/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Meglepő új trend hódít: te mennél ilyen lánybúcsúra, esküvőre?

David Beckham így készítette fel a fiát az esküvőre

A nagy napon is légy merész! Formabontó menyasszonyi ruhák, ha nem talpig fehérben mondanád ki az igent

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: