Normális, ha vannak mérgező gondolataid?

Mindenkinek vannak olyan önkéntelen gondolatai, amelyek néha bűntudatot, félelmet keltenek bennünk. Mikor kell aggódnunk és mit tehetünk ellenük?

A mérgező gondolatok legtöbbször önkéntelen vésik be magukat a fejünkbe, és megnehezíthetik az életünket. Nyomasztóak, idegesítőek, és számtalan kellemetlen helyzetet okozhatnak.

Minden gondolatunk bizonyos fokig automatikus, és valójában nem tudjuk annyira kontrollálni, viszont tudjuk irányítani a perspektívánkat és a gondolatainkhoz való hozzáállásunkat. A mérgező gondolatok akkor különböznek a „normális” gondolatoktól, amikor elkezdjük ezekért magunkat hibáztatni. Ilyenkor gyakori a szégyen és a bűntudat érzése” – mondja Lauren Cook, klinikai pszichológus.

A mérgező gondolatok teljesen „normálisak”, és nem kell, hogy feltétlenül aggodalomra adjanak okot. Zavaróvá akkor válnak, ha teljesen átveszik az uralmat a mindennapi életünkben. Ha a saját eszméink rabjává válunk, mert nyugtalanítóak, nyomasztóak, esetleg megijedünk tőlük, akkor elkél a segítség, ám tudni kell, hogy le tudjuk őket győzni magunktól is.

fotó: Srdjanns74/ Getty Images

„Egy gondolat bánt engemet”

Ezek a képzetek gyakran kellemetlen képeket vagy érzelmeket tartalmaznak, amelyek furcsának vagy nyomasztónak tűnnek. Lehetnek erőszakos vagy szexuális töltetűek, vagy érezhetünk félelmet már előre, ha esetleg tudjuk, hogy kínos, vagy nem elegáns dolgot fogunk elkövetni. Bármilyen furcsa, ezek a bántó gondolatok nagyon sok embernél előfordulnak. Általában nem folyamatosak, sokszor csak egy dologhoz kapcsolódóan jelentkeznek, de előfordulhat, hogy már az ehhez történő visszacsatolás is előhozhat nyomasztó gondolatokat. Tipikus megnyilvánulása, amikor felkavar valami, és minél hamarabb szeretnéd kiverni a fejedből, vagy nyomaszt egy gondolat, de nem érted, hogy miért ismétlődik újra és újra, és ez nyugtalan érzéssel tölt el.

Ezek leginkább azért tudnak ijesztőek, lenni, mert bár benne vannak az elmédben, pontosan tudod, hogy nem akarsz azok mentén cselekedni. „Tegyük fel például, hogy valakinek mérgező gondolata támad azzal kapcsolatban, hogy kárt tesz magában. De ha megkérdezzük, hogy valóban akarja-e bántani magát, több mint biztos, hogy a válasza a nem lenne, sőt kiderülne, hogy egyenesen retteg attól, hogy valami történjen vele. Az emberek többségét pont ezért nyugtalanítják ezek a tolakodó gondolatok, mert távol állnak attól a dologtól, amelyet valójában megcsinálnának” – mondja a szakember.

A mérgező gondolatok típusai

fotó: Westend61/GettyImages

Egészséggel kapcsolatos gondolatok

Félelem a fertőzésektől, betegségektől. Ezt sokszor egy családi haláleset, vagy egy genetikai probléma, esetleg egy örökletes betegség váltja ki, illetve az ezektől való szorongás. Az ilyen esetekben gyakoriak a mások szemében megszállottnak tűnő megoldások, mint például állandó kézfertőtlenítés, folyamatos orvosi kontroll, vagy a legapróbb hétköznapi dolgok „túlbiztosítása” is.

Agresszivitással kapcsolatos gondolatok

Szorongás attól, hogy önmagának, vagy bárki másnak kárt okoz. Nagyon gyakori azoknál az anyáknál, akik szülés utáni depresszióval küzdenek.

Szexualitással kapcsolatos gondolatok

Félelem az együttléttől. Ez fakadhat vallási, vagy neveltetési okokból, vagy, mert szégyenérzet kapcsolódik a szexuális együttléthez, esetleg a saját testhez. Testképzavar, önértékelési zavar, önbizalom hiány is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szex, mint negatív cselekedet merüljön fel.

szingliség
Fotó: Anthony Tran/Unsplash

Kontroll

Folyamatos ellenőrzés a munkahelyi vagy otthoni feladatok elvégzésével kapcsolatosan. Sokszor hasznos, ha ellenőrizzük a dolgokat, de az állandó kontroll rögeszméssé is válhat, és a közvetlen környezet is kikészül tőle.

Bűn és bűnhődés

Nagyon sokszor az erősen vallásos személyeknél jelentkezik, akik egy-egy gondolat kapcsán erkölcstelennek, bűnösnek érzik magukat. Emiatt folyton imádkoznak, fohászkodnak, vagy egy egyházi személytől várják a „feloldást”.

Mi váltja ki a mérgező gondolatokat?

Valójában bármi okozhat mérgező gondolatot, de általánosságban elmondható, hogy a nem egyértelmű helyzetek váltják ki leggyakrabban. Ha valaki nem kedves veled, vagy úgy érzed, hogy észre sem vesznek, esetleg azt gondolod, hogy útban vagy, talán nem vagy elég jó és hasznos a munkahelyeden. Nem tartod magad jó anyának, feleségnek, akkor ezek elindítanak benned egy spirált, számtalan kérdéssel. Valamit rosszul csináltam? Megbántottalak? Dühös vagy rám? Ez sokszor egy belső párbeszéd, mert az érintett annyira tart a választól, hogy fel sem meri tenni a kérdéseit, hanem magában morfondírozik. „A stressz, vagy egy hevesebb vita is kiválthat mérgező gondolatokat, de szerencsére ezek a hamarabb elmúlnak, mert idővel ezeket képesek vagyunk elengedni, feldolgozni és továbblépni rajtuk” .

Forrás: womenshealthmag.com

Nyitókép: martin-dm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: