Növényekkel a depresszió ellen? IGEN!

Citromfű a jókedvért

A növényekről ódákat zenghetnénk: tisztítják a levegőt, növelik a páratartalmat, díszítik az otthonunkat és feldobják a hangulatunkat is. Egy szuper kezdeményezésnek köszönhetően pedig már a depressziós betegek gyógyulását is segítik!

Egy manchesteri orvosi rendelőben növénygondozással egészítik ki a szorongással, depresszióval és magánnyal küzdő páciensek kezelését. Az orvosaik ötletét a helyi egészségügyi biztos és egy civil szervezet támogatja: a betegek a terápia alatt egy-egy cserepes palántát (például citromfüvet vagy macskamentát) kapnak, amiket otthonaikban nevelgethetnek. Amint megnőnek a gyógynövények, a rendelő közösségi kertjében ültetik el azokat, ezzel lehetőséget adnak arra, hogy mások is gyönyörködhessenek a zöldekben. Az Angliában egyedülálló kezdeményezés egy szuper lehetőség azoknak, akik erkély nélküli lakásban élnek.

A cél: a közösségi élmény

A jobb kedélyállapot csak az egyik hatása a kertészkedésnek. Amellett, hogy örömmel tölti el a betegeket, hogy van miről gondoskodniuk, a növények arra is ösztönzik őket, hogy elmenjenek a kontrollvizsgálatokra. Hogy még barátságosabb környezetet teremtsenek, a rendelő közösségi programokat is szervez, ahol új barátokat szerezhetnek a páciensek. Legutóbb például egy szemétszedő akció keretében tisztították meg a környéket.

„Rengeteg tudományos kutatás támasztja alá, hogy heti két óra időtöltés egy zöld övezetben nemcsak a hangulatukra van jó hatással, hanem a fizikai, a mentális és az érzelmi állapotukat is javítja. Ezért vágtunk neki ennek a projektnek” – mondja Dr. Philippa James, a rendelő egyik háziorvosa.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cornbrook Wellbeing Garden (@cornbrookgarden) által megosztott bejegyzés,

Irány a park!

De nem kell rögtön ültetnünk vagy kapálnunk ahhoz, hogy kiaknázzuk a természet gyógyító erejét. Egy őszi séta a helyi parkban, vagy egy margitszigeti kör lefutása is felfrissíti a testet és nyugtatja a lelket, sőt! Egy új kutatás szerint egy kiadós séta akár annyira is feldobhatja a hangulatunkat, mint télen az adventi várakozás időszaka!

Nyitókép: AleksandarNakic/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: