Növényimádók figyelem, ez a trend nektek szól: így nevelj édesburgonya-virágot!

Meglepő trend terjed a közösségi oldalakon: a növényimádók világszerte édesburgonyával dekorálják az otthonukat, hiszen most ez a legmenőbb szobanövény.

Tudjuk, hogy az Instagramnak rengeteg hátulütője van, de sokszor mi sem tudjuk megállni, hogy ne görgessük hosszasan a feedünket. Azonban fontos, hogy a negatívumok mellett a pozitívumokról se feledkezzünk meg: ha a megfelelő tartalmat böngésszük – és nem olyan embereket követünk, akik kontentjükkel lerombolják az önbecsülésünket –, akkor igen inspiráló közegbe csöppenhetünk. Én például ebben az évben fedeztem fel a plantfluencerek világát. A növényimádók tanácsainak és trükkjeinek hála, azóta egy szobanövény sem lelte halálát nálam (miközben korábban néhány hónap alatt sikerült mindent kinyírnom), és valóságos dzsungellé változott az otthonom. Legújabb kedvencem, az édesburgonya-virág, amellyel először a közösségimédia-platformon találkoztam. 

Víz + édesburgonya= édesburgonya-virág

A plantfluencerek körében Brad Canning alias Leafy Lane neve messze földön híres, hiszen az ausztrál növényimádó lenyűgöző képeket és videókat posztol, valamint rengeteg tippet és ötletet oszt meg követőivel. Egyik videójában láttam azt a különleges növényt, amely azonnal felkeltette a figyelmem. Majd hatalmas meglepetés ért, amikor kiderült, hogy a burjánzó levelek egy cserépbe ültetett édesburgonyához tartoznak. Ugyanis korábban sosem gondoltam, hogy ezt a zöldségfajtát lakásdekorációként is használhatom. Bizony, ez egy új hóbort a plantfluencerek világában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

leafy lane (@leafy.lane) által megosztott bejegyzés

Szerencsére a procedúra egyáltalán nem bonyolult. Mindössze egy édesburgonyára, egy befőttes üvegre (vagy más tárolóra), vízre és türelemre (opcionálisan néhány fogpiszkálóra) van szükséged, ha te is szeretnél egy saját édesburgonya-virágot kinevelni.

Hogyan csináld?

  1. Kezdésként keress egy olyan édesburgonyát, amelynek a felületén nem láthatók sérülések. Jobb, ha nem hűtött helyről veszed el, de ha nincs más opció, az is megfelel.
  2. Keress olyan befőttesüveget, amelybe bele tudod lógatni úgy a zöldséget, hogy ne érintse az üveg alját (és viszonylag nagy helye legyen gyökerezni). Ha nem találsz ilyet, akkor néhány fogpiszkálóval megoldható a probléma. Négy oldalról szúrj egy-egy darabot a krumpliba, ez majd megtartja a súlyát.
  3. Töltsd meg az üveget vízzel, tedd egy fényes helyre és kezdődhet a várakozás. A vizet 2-3 naponta cseréld ki.
  4. Ha a csírázásnak a 3-4. hét körül sincs semmi jele, előfordulhat, hogy túl klóros a víz. Amennyiben ezt tapasztalod, használj desztillált vizet.
  5. Néhány hét után már megjelennek az első apró levelek, ami azt jelenti, hogy a burgonya hamarosan készen áll az ültetésre. A zöldség méretétől függ, hogy milyen sokáig maradhat a vízben, de ne várj túl sokáig, mert akkor berohadhat.
  6. Az ültetés kétféle módon is történhet: ültesd el az egész édesburgonyát úgy, hogy a teteje kilógjon a földből. Vagy a hajtásokat leválaszthatod róla. Utóbbi esetben ismét vízben kell áztatnod egy kicsit, mielőtt elülteted a hajtásokat.

Tipp: Ha nem találsz megfelelő méretű üveget, ne próbáld meg erővel beletuszkolni az édesburgonyát. Én sajnos elkövettem ezt a hibát, így megsérült a burgonya felülete, és emiatt több vizet szívott fel a kelleténél. A végeredmény? Egy rohadt zöldség, amely elképesztően kellemetlen szaggal árasztotta el a szobát mire hazaértem.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

leafy lane (@leafy.lane) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: new look casting/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: