Ez lesz a nyár legmenőbb koktélja: így készítsd el, 3 összetevőből

Aperol Spritz, gin tonik vagy fröccs, csak így magyarosan? 2024 nyarának legmenőbb koktélja nem ezek közül kerül ki, helyettük a szakemberek szerint egy kissé különös, egyszerű, hűsítő alkoholos ital kapja ezt a titulust.

A nyár érkezése nemcsak azzal jár együtt, hogy kevesebb és lengébb ruhát hordunk, hanem azzal is, hogy bizony, gyakrabban emeljük a poharunkat. Ha pedig megtesszük, azt szeretjük baráti társaságban, jó ételek és finom italok közt tenni. Az elsőben biztos nincs hiány, hiszen se szeri, se száma a grillpartiknak, kerti sütögetéseknek, pizzázásoknak a kedvenc teraszainkon, de hogy mivel töltsük meg a poharakat a falatozásokon, illetve azok után, a jó beszélgetések vagy a tánc mellé, az már egy következő kérdés. Sokan odavannak a koktélokért, és bevallom, én is szeretek kísérletezni. Így amikor megláttam, hogy az idei nyár legmenőbb koktélja mindössze három összetevőből elkészíthető, már bele is vetettem magam a témába. Lássuk hát, mi ez a csodakoktél, illetve a három hozzávalója, és hogyan dobhatod össze szó szerint pillanatok alatt a párodnak vagy a baráti társaságnak.

A nyár legmenőbb koktélja 2024-ben a batanga

A batanga nevű ital egy tequila alapú koktél, amely szerintem a lehető legfinomabb bizonyítéka az egyszerűség diadalának. Mindössze néhány klasszikus hozzávalóból készül: kell hozzá tequila, kóla és frissen facsart lime-lé. Egy csipet só és jég is jöhet a díszítéshez, de ennél jobban már tényleg nem kell cifrázni. Minek, ha valami épp az egyszerűségétől lesz nagyszerű?

Az első batangát az 1950-es években Don Javier Delgado Corona, az ikonikus mexikói La Capilla bár tulajdonosa készítette.

Hogy mi a titka az egyre növekvő népszerűségének? Az, hogy a ginhez hasonlóan a tequilának is nagy divatja van manapság, és a koktélok szerelmesei örömmel fedezik fel, milyen szuper italokat lehet keverni a felhasználásával. Az egyik ilyen a batanga, ami összhangban van a jelenlegi fogyasztói trendekkel, amelyek a tudatos alkoholfogyasztás mellett a kézműves szeszes italok iránti egyre nagyobb érdeklődés felé is mutatnak.

Ezen kívül az sem mellékes, hogy a batangát nemcsak könnyen és gyorsan el lehet készíteni, hanem számos ízvilágot is be tud mutatni egyetlen italban. A tequila földes íze, a kóla édessége egyensúlyba kerül a csábítóan savanykás lime-mal. Ha pedig egy csipet sóval is megbolondítod, az még inkább összefűzi ezt az ízkombinációt. Ha most úgy érzed, a Cuba Libre és társai ismerős ízeire játszik rá a batanga, részben igazad is van, de egy kicsit összetettebbé is teszi ezeket az aromákat.

Így készül a nyár legmenőbb koktélja 2024-ben

Az eredeti recepthez használj magas poharat, aminek a szélén húzz végig egy kis lime-ot, majd mártsd sóba. Ezután nyomd fél lime levét a pohárba. Ízlés szerint dobj rá pár jégkockát, majd jöhet 6 cl érleletlen (fehér) tequila a pohárba. Végül öntsd fel kólával, és Don Javier tiszteletére keverd meg ugyanazzal a késsel, amellyel a lime-ot vágtad. Don Javier állítása szerint ez a titka az ízének!

És bár a klasszikus recept a legautentikusabb, a batanga számos lehetséges variációját elkészítheted. Például fehér tequila helyett használhatsz mezcalt, vagy a sima kóla helyett diétásat, esetleg a hagyományos konyhasót is lecserélheted valami különlegesebbre, de a pohár szélét más trópusi gyümölccsel is ízesítheted. Ne feledd, ez egy olyan nyári koktél, amit könnyen testre szabhatsz, hogy megfeleljen a családod vagy a barátaid ízlésének. Akár mindenkinek elkészítheted a saját, személyre szabott batangáját, amivel nem is lesz kérdés, hogy azonnal lenyűgözöd majd a társaságot!

Forrás: MarthaStewart.com
Fotó: Kar-Tr/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: