Nyárbúcsúztató zeneünnep a város közepén (x)

A szokatlan zenei találkozások estéje

Negyedszerre rendezték meg a Bazilika előtt az MVM ZENERGIA jótékonysági koncertjét. Mi is ott voltunk, hogy a legnagyobb magyar sztárokkal, pop slágerek klasszikus zenei feldolgozásával és klasszikusok modern újragondolásával búcsúztassuk a nyarat.

Augusztus harmincegyedikén zenétől volt hangos a Szent István tér, mivel idén negyedik alkalommal adott otthont az MVM ZENERGIA nagyszabású jótékonysági koncertjének. Az MVM cégcsoport a jegyeladásból befolyt összeget idén is jótékony célra fordította. A koncert honlapján egész augusztusban három alapítványra lehetett szavazni, akik munkájukkal könnyebbé teszik a gyerekek életét. A felajánlást végül a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, EGYMI és Kollégium nyerte el. 

Az előadás nyolc órakor kezdődött, de már fél nyolc körül hatalmas tömeg gyűlt össze a Bazilika előtt, idén ugyanis bárki meghallgathatta a koncertet. Voltak, akik a kordon túloldalán kempingszékben ülve várták a kezdést, de a közeli épületek ablakaiban is akadtak érdeklődők. Sőt, fültanúja voltam a kettővel mellettem ülő férfi és egy idős hölgy beszélgetésének, ahol a hölgy azt ecsetelte, mekkora szerencséje van, amiért egy fiatalember kiszúrta őt a tömegben és odaajándékozta neki az egyik jegyét.

Ha a klasszikus a poppal találkozik

A közönséget a nyolc órakor megszólaló Bazilika harangjai csendesítették el, az első dallamok előtt Bősze Ádám, műsorvezető pár szóban elmesélte az eseménnyel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Elhangzott, hogy a korábbi években Liszt Ferenc műveit játszották, de idén újítottak és kiléptek a már megszokott keretek közül, hogy megmutassák a klasszikus zene sokszínű és bárki magáénak érezheti. A felvezető után kezdetét vette a koncert. A Queen ikonikus slágere, a Bohemian Rhapsody például cimbalom kíséretében szólalt meg, de a jól ismert klasszikus mellett szépen megfért a színpadon Mozart, Edith Piaf, sőt Paganini is. Fantasztikus volt, Harcsa Veronika Fonogram-díjas énekesnő előadásában hallgatni a La Vie en Rose-t, miközben sorra nyíltak a vörös rózsák az épület oldalán, hiszen az est fényét szó szerint a Bazilikára vetített fényfestés adta, amely a zene ütemére változtatta a színét és a formáját. Ki gondolta volna, hogy egy koncerten belül a Margaret Island és Liszt Ferenc zenéje ilyen jól illik egymáshoz? Kijelenthetjük, hogy az este a szokatlan zenei találkozásokról szólt. Miklósa Erika, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő előadásában hallani egy popzenét, ami eredetileg folkos alapokra épül, felejthetetlen élmény. Rajta kívül olyan nagy nevek álltak még színpadra, mint Balázs János, Kossuth-díjas, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Snétberger Ferenc, Kossuth-díjas gitárművész, Gyémánt Bálint, Fonogram-díjas gitárművész, dalszerző, Sárközy Lajos, Junior Prima Díjas prímás és zenekara.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: