Így ápold a fogaidat a nagy melegben: 8 tipp a nyári fogápolásért

Ha beköszönt a kánikula, sok minden megváltozik a napi rutinunkban, ami hatással lehet a szájhigiéniánkra is. Lássuk, mi mindent érdemes betartani, hogy fogaink egészségesek, mosolyunk pedig ragyogó maradjon a legforróbb évszakban is.

A nyár a szabadság, a pihenés és a szabadtéri kikapcsolódás időszaka. Meleg van, több a szabadidőnk, lelazulunk, megváltoznak az étkezési szokásaink, ami szuper, de ezek a folyamatok hatással lehetnek szájhigiéniánkra is. És bizony, a nyári fogápolás nem is olyan triviális dolog, mint elsőre hinnénk. Sokan meg vannak győződve arról, hogy alapvetően helyesen ápolják a fogaikat, a valóság nem ezt tükrözi. A statisztikák szerint az európai régióban volt a legmagasabb a jelentős szájüregi betegségek előfordulása. A WHO hat régiója közül Európában a legrosszabb az átlag, itt a felnőtt lakosság 50,1 százaléka szenved vagy szenvedett komolyabb szájüregi betegségben. Ez magában foglalja a maradandó fogszuvasodás legmagasabb előfordulását is, ami 2019-ben az európai régió lakosságának 33,6 százalékát, vagyis közel 335 millió esetet jelent. Ez az arány nemcsak a hiányos higiéniának, hanem a cukorban gazdag ételeknek is köszönhető, amelyekből nyáron hajlamosak vagyunk többet fogyasztani, fogainkat viszont nem biztos, hogy helyesen ápoljuk.

„A »Hogyan gondoskodnak a lengyelek helyesen a fogaikról?« tanulmányban csaknem 55 százalék jelezte, hogy naponta kétszer mos fogat. Mivel a megkérdezettek közel fele csak a minimumot teljesíti a szájhigiénia terén, nehéz elvárásnak tűnhet, hogy ellenőrizzük magunkat olyan tesztekkel vagy öblítőkkel, amelyek elszínezik a bakteriális plakkot. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a fogkő a fogak és a lágyszövetek elhalásának kezdete” – jegyezte meg Sylwia Drobik, az Oclean orvos igazgatója. Íme, néhány tipp, mi mindenre érdemes odafigyelni nyáron, hogy a gondtalanság ne menjen a ragyogó mosolyunk rovására.

Hidratálás, te csodás!

A nyári melegben könnyen kiszáradhat a szánk, ami csökkenti a nyáltermelést. Ezt azért kell kiemelni, mert a nyál fontos szerepet játszik a szájüreg tisztán tartásában és a savak semlegesítésében. Igyunk hát sok folyadékot (főleg vizet), hogy fenntartsuk a megfelelő hidratáltságot és elősegítsük a nyáltermelést.

Kerüljük a cukros italokat

A nyári frissítők, mint a limonádé, a jeges tea és a szénsavas üdítők gyakran tele vannak cukorral, ami hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz. Válasszunk inkább cukormentes italokat, vagy készítsünk otthon frissítőket, minimális édesítéssel.

Óvatosan a jeges finomságokkal

A fagylalt és a jégkása nyáron különösen népszerűek, de a hideg ételek és italok érzékennyé tehetik a fogakat, különösen, ha már van valamilyen fogászati problémánk. Igyekezzünk lassan enni és inni, hogy elkerüljük a hirtelen hőmérséklet-változásokat, amelyek irritálhatják a fogzománcot.

Tartsuk kéznél a fogkefét és a fogkrémet

Utazás közben nehezebb tartani magunkat a napi kétszeri fogmosáshoz. Érdemes mindig magunkkal vinni egy utazó fogkefét és kis kiszerelésű fogkrémet, hogy az étkezések után frissíthessük a leheletünket és tisztán tartsuk fogainkat.

Fogyasszunk könnyű és egészséges ételeket

Nyáron könnyen elcsábíthatnak a gyorsételek és édességek, de próbáljunk meg egészségesebb alternatívákat választani. A friss gyümölcsök és zöldségek nemcsak a szervezetünknek, hanem fogainknak is jót tesznek. Ezek a ropogós finomságok, mint a répa, a zellerszár és az alma, természetes módon tisztítják a fogakat és elősegítik az egészséges fogíny fenntartását.

Védjük a fogainkat sportolás közben

A nyár a szabadtéri sportok és a táborok időszaka is. Ha olyan sportokat űzünk, vagy csak kipróbálunk, ahol fennáll a sérülés veszélye – például biciklizés, gördeszkázás, szörf vagy küzdősportok –, használjunk fogvédőt, hogy megóvjuk fogainkat a sérülésektől.

Ne felejtsük el a rendszeres fogorvosi ellenőrzést

Bár a nyár a pihenés ideje, ne hanyagoljuk el a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket. Ha még nem voltunk fogorvosnál idén, érdemes időpontot egyeztetni egy ellenőrzésre. A fogorvos segíthet megelőzni a komolyabb problémák kialakulását és tanácsot adhat a megfelelő szájápolással kapcsolatban.

Ismerjük meg a fogápolás jelenét és jövőjét egy új elektromos fogkefével

Az elektromos fogkefék közül – főként ha hajlamosak vagyunk elkapkodni a fogmosást – érdemes olyat választanunk, amely AI alapú technológiát alkalmaz, feltérképezi a szájüregünket és hangutasítást is ad. Vannak már olyan high-tech szájápolási kütyük, akarjuk mondani elektromos fogkefék, mint például az Oclean fogkeféi, amelyek személyre szabott mosási programot javasolnak, és végigvezetnek a szájüreg tisztítási folyamatán, lehetővé téve a kielégítő higiéniai eredmények elérését.

„Tekintettel az európaiak szájüregi állapotára, mielőbb érdemes elkezdeni a megfelelő napi szájhigiénia alkalmazását. Ebben segíthet az eszközök fejlett technológiája vagy egy alkalmazás, amelyben például pontokat gyűjtünk minden helyes fogmosásért és szájápolási rutinért. Érdemes kipróbálni más megközelítést a probléma megoldása érdekében, mert a jelenlegi, kizárólag az oktatáson és a következményekkel való fenyegetésen alapuló megközelítés láthatóan nem hozott jelentős változást és még mindig sokan küzdünk a fogszuvasodással” – fogalmazott Dr. Anna-Maria Szyperska fogorvos.

Nyitókép: mihailomilovanovic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: