„Nem érdemes egy életet arra áldozni, hogy másoknak megfeleljünk” – Balogh Anikóval, a @nyugiii ötletgazdájával beszélgettünk

A 17 éves gimnazista 2020 márciusában indította el a @nyugiii Instagram-oldalt, hogy kiírja magából érzéseit. A projekt gyorsan kinőtte magát, ami azóta fontos közösségépítő szerepet tölt be a digitális térben.

Nyugi! Te vajon hányszor mondtad ki magadnak ezt a szócskát 2020-ban? Tavaly márciusban otthoni életformára rendezkedtünk be, mind jól tudjuk, lelkileg milyen megterhelő volt ez az időszak. A pandémia egyik napról a másikra forgatta fel az életünket és a bezártság miatt az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogyan őrizzük meg mentális egészségünket. Sokan kenyérsütéssel vezették le a feszültséget, mások az olvasásban találtak menedéket és olyanok is akadtak, akik új kreatív hobbi után néztek. Ekkor született meg a @nyugiii Instagram-oldala is, ahova azóta egyre gyakrabban látogatunk el egy kis lelkifröccsért.

A 17 éves Balogh Anikó jó érzékkel tapint rá arra, mire van szükségünk. Ez egy adottság lehet nála, hiszen már gyerekkorában is ő volt az, akihez a barátai mindig bátran fordultak. Néhány hónapja nemcsak a környezetében élőknek, hanem több mint 14 ezer ismeretlen embereknek is szebbé teszi a napjait. Egyszerű, de találó gondolatai néha megmosolyogtatnak, máskor mélyen elgondolkodtatnak minket. De egy dolog mindegyikben közös: ráébresztenek arra, hogy senki sem tökéletes. És ez így van jól.

Fotó: @nyugiii/Instagram

Sajnos túl gyakran feledkezünk meg arról, hogy hibázni vagy boldogtalannak lenni emberi dolog. Nem gondoltam, hogy erre egyszer egy 17 éves gimnazista nyitja fel a szemem. Pedig így történt. Mint a legtöbb emberre, úgy Balogh Anikóra is nagy hatással volt a karantén időszaka. A változások és a bizonytalanság miatt tele volt érzelmekkel, folyamatosan pozitív és negatív gondolatok cikáztak a fejében. Szerencsére remek megoldást talált arra, hogy ezt a problémát kezelje.

Úgy éreztem, eluralkodik rajtam a káosz. Szerettem volna egy kreatív tevékenységgel levezetni a bennem felgyülemlett stresszt.

Korábban már létrehozott egy oldalt, ahol saját verseit osztotta meg. Az írás iránti szeretete azóta sem csökkent, de néhány hónapja rátalált legújabb szenvedélyére. „Éppen azon gondolkodtam, mi lenne a legjobb megoldás, amikor belefutottam egy grafikai alkalmazásba. Először a ‘nyugi’ szó jutott eszembe, ezért ezzel kísérleteztem.” Egy este úgy döntött, létrehoz egy Instagram fiókot, ahol megosztotta az első munkáját. „Másnap arra ébredtem, hogy felrobbant az oldal nézettsége. Egyszerűen nem értettem, mi történik.” A fiatal lány abban látja a sikert, hogy ráérzett arra, milyen gondolatok járnak éppen az emberek fejében. És nem jár messze az igazságtól, mert az oldalon tényleg mindenki megtalálja azokat a mondatokat, amikkel együtt tud érezni.

Fotó: @nyugiii/Instagram

Komoly gondolatok és kacagtató posztok tárháza

Korábban a @nyugiii digitális naplóként indult, illetve Anikó egyfajta terápiás foglalkozásként tekintett rá. Csak a saját érzelmeit írta ki magából, az ő emlékei inspirálták a rövid szövegeket. A posztok többségét továbbra is saját élete inspirálja, de néha a baráti beszélgetésekből, filmekből és könyvekből is merít. A személyes kedvenceim közé például „a futár már lassan úgy hozzászokik a home outfitemhez, mint én…” és az „anya nem bír… Mondjuk én se…” posztokat biztosan beválogatnám. De a könnyebb hangvételű szövegek mellett komoly, önismereti és mentális problémákat vagy társadalmi kérdéseket érintő témák is előkerülnek.

Egységben az erő

Az alapítót meglepték a visszajelzések, a kedves üzenetek és az, hogy milyen sokan megosztották a posztjait. Az oldal valóban hiánypótló, hiszen aki megnyitja, motiváltan, pozitívabb szemlélettel hagyja maga mögött a social media platformot. Persze a @nyugiii nemcsak a követőknek nyújt biztonságos közeget, Anikó is sokat tanult belőle az elmúlt hónapokban. „Olyan emberekkel találkoztam az online világban, akik eddig hiányoztak az életemből. Számos olyan családtag, barát, ismerős vesz körül, akikre mindig számíthatok és fontos pluszt adnak az életemhez. Mégis vannak dolgok, amiket sosem tanultam volna meg, ha nem hozom létre az Instagram-oldalt.”

Anikó régebben nagyon visszahúzódó volt, nem szeretett szerepelni, sosem kezdeményezett beszélgetéseket és legnagyobb rémálma az énekóra volt. Mivel véleményét általában véka alá rejtette, sokszor érezte azt, hogy olyan dolgok miatt szorong, amik miatt nem kellene. „Sokat fejlődött a személyiségem, nyitottabb lettem. Korábban mindig a tökéletességre törekedtem, nem szerettem, ha kijavítanak. Amikor hibáztam, nem tudtam elviselni, ha valaki segíteni próbált.”

Fotó: @nyugiii/Instagram

Ez a @nyugiii-nak is köszönhetően megváltozott. Az online térben ismeretlen emberekkel beszélget és tanácsot sem fél kérni tőlük, amire nagyon büszke. „Végre nem érzem magam ostobának, ha kikérem mások véleményét vagy kérdezek valamit. És ez oda-vissza működik. Örömmel adunk át egymásnak információt, miközben őszintén a legjobbat akarjuk a másiknak. Azért pedig különösen hálás vagyok, hogy egy olyan közösség gyűlt össze, ahol egymás sértegetésének még csak a gondolata sem merül fel. Hozzám is többen fordultak már kérdéssel, de természetesen csak azokban segítek, amelyekben tényleg tudok. Szakmai dolgokba nem megyek bele, hiszen nem vagyok szakember, egyelőre még nincs pszichológus végzettségem. Tudom, hogy felelősségteljesen kell kezelnem az oldalamat és az ilyen helyzeteket.”

Nyugi, csak találd meg önmagad!

A fiatal gimnazista egyelőre az érettségire készül, a jövőben pedig az ELTE pszichológia szakán szeretne tanulni. Szerelemprojektjéről később sem szeretne lemondani, természetesen egy ideje már nemcsak szórakozásként tekint az oldalra, komoly tervei vannak a jövőre nézve.Egyszerűen csak éreztetni szeretném mindenkivel, hogy olykor a világ hátat fordít nekünk.

És ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikre számíthatunk.

Ha egész életünkben tagadásban élünk, elnyomjuk a saját érzelmeinket és próbálunk megfelelni a normáknak, a sztereotípiáknak, akkor elképesztően sok csalódás fog minket érni. Szerintem még mindig hajlamosak vagyunk felszínesen élni, elrejteni a valódi énünket és érzéseinket. Az a célom, hogy a @nyugiii felnyissa az emberek szemét, hogy nincs helyes vagy helytelen érzés. Akkor sem szabad elnyomni őket, ha kellemetlenek és abban a pillanatban fájdalmat okoznak. Nem érdemes egy életet arra áldozni, hogy másoknak megfeleljünk és közben a valódi énünket elveszítsük.”

Fotó: @nyugiii/Instagram

Anikó szerint elengedhetetlen, hogy olyan témák is említésre kerüljenek, amelyekre sokan még mindig tabuként tekintenek. Középiskolás diákként úgy érzi, az oktatásban sem ártana többet beszélni korunk problémáiról. „Vannak olyan témák, amelyeknek nem az oktatási intézményekben a helye, de a mentális egészségre a modern világban sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Már fiatalkorban is. Lehet, hogy nem egyszerű, de ha normalizáljuk, akkor nyitottabbak leszünk ezekre a témákra is. És ezzel ki tudja, hány életet menthetnénk meg. Ezért gondolom hiánypótló kezdeményezésnek a @nyugii-t. Mert itt ezekről is szó esik – csak olyan keretek között, amellyel nem bántok meg vagy zaklatok fel másokat. Közben pedig arra is törekszem, hogy önmagam maradjak.”

Nyitókép: Balogh Anikó

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: