Ökobarát kempingezést tervezel? Akkor ezeket a tippeket fogadd meg!

A kempingezés varázsát az adja, hogy megcsodálhatjuk az érintetlen természet szépségét. Annyival tartozunk a bolygónak – és a jövő generációjának –, hogy ugyanolyan állapotban hagyjuk magunk mögött, mint ahogy rátaláltunk.

Egyesek számára a kempingezés üdítő változást jelent: egy olyan kikapcsolódásként gondolnak rá, amely során lehetőségük nyílik arra, hogy kiszakadjanak a rohanó mindennapokból. Sőt, a mentális egészségnek is jót tesz pár éjszaka a természetben. Mások számára félelmetesnek tűnik, hogy wifi hozzáférés, illetve korlátlan víz- és áramellátás nélkül töltsenek el akár egy éjszakát is a szabadban. Függetlenül attól, hogy kivel azonosulsz, fontos felismerni, hogy a vadonban való kirándulás veszélyes lehet… A természet számára. Miért? A legtöbb „kempingcucc” – amit a szupermarketek ideiglenes kínálatában, valamint az ismert áruházakban találsz – csak gyenge minőségű, gyorsan a szemétben landoló termék. Ráadásul a legtöbbet úgy tervezték, hogy a kiruccanást otthonosabbá, extrán komfortossá tegye. Vagyis a kempingezés pont a lényegét, az érintetlen természethez való kapcsolódást veszíti el. Arról nem is beszélve, hogy veszélyeztetik a növény- és állatvilágot.

Akár hétvégi nyaralást tervezel egy nemzeti parkban, akár egy hétig tartó hátizsákos kirándulásra indulsz, tartsd szem előtt az alábbi tippeket. Így biztosan zöldebbé teheted a kempingezést!

Vásárlás helyett keress alternatívákat

Amennyiben nem jársz rendszeresen kempingezni és/vagy túrázni, akkor felesleges minden ruhát és eszközt újonnan beszerezned. Ha az alkalmi kempingezők táborát erősíted, nyugodtan lemondhatsz a költséges felszerelésről (és a gyártásukkal, szállításukkal járó ökolábnyom sem piszkítja be a kezed). A vásárlás helyett keress olyan alternatívákat, amelyekkel a bolygónak és a pénztárcádnak is kedvezel. Kérj kölcsön a barátaidtól, akikről tudod, hogy nagy természetjárók. Bérelj sátrat vagy más eszközöket. Vagy jelentkezz olyan csere-bere, zero waste csoportokba, ahol lecsaphatsz azokra a kellékekre, amelyektől mások szívesen megszabadulnának.

Kerüld a népszerű helyszíneket

Csakúgy mint a népszerű városokat és látványosságokat, a közkedvelt kempingező helyeket is utolérte az overtourism jelenség. Miért választanál olyan helyszínt, amely hemzseg a turistáktól? Felejtsd el a közösségimédia-oldalakon hirdetett, minden influenszer feedjében felbukkanó helyszíneket. Inkább keress olyan kempingezésre alkalmas helyeket, ahol kevés ember fordul meg. A legjobb, ha nem a hirdetésekre hallgatsz, hiszen nem biztos, hogy a leírásban olvasható „eldugott” jelző a valóságban is megállja a helyét. Inkább olvasd el a véleményeket, hozzászólásokat, hiszen azokból kiderül, azok is így gondolják-e, akik már jártak ott. Valamint az is árulkodó, ha több ezer értékelést kapott a hely. Akkor csak nem lehet annyira eldugott…

kemping
Fotó: Nicolette Attree/Pexels

Mi a helyzet a konyhával?

Elengedhetetlen, hogy ne egyszer használatos eszközöket, hanem újra felhasználható konyhai kellékeket – például edényeket, evőeszközöket, csészéket és vizes palackokat – vigyél magaddal. Egy kukát, vagy kukaként használható tárolót is érdemes becsomagolnod, hogy a kempingben elkülönítsd az újrahasznosítható anyagokat a szeméttől. Nem kell, hogy hatalmas méretű legyen, csak az első szeméttárolóig tartson ki. Fontos, hogy semmilyen hulladékot ne hagyj a tűzrakóhelyen, mert a legtöbb nagyon lassan bomlik le. Például tudtad, hogy a banánhéj esetében ez több mint 2 évet jelent?

Piperecikkek, elemek

Az otthon használt termékek tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek károsak a környezetre. Ha kempingezni indulsz, mindenképp szerezz be olyan fogkrémet, szappant, sampont és egyéb higiéniai termékeket, amelyeken jelzik, hogy biológiailag lebomlanak. Ugyanez a szabály igaz a fényvédő krémre, valamint a szúnyogirtó spray-re. Sőt, ha nem találsz vagy kedved támad egy DIY-projekthez, akár te is elkészítheted őket otthon. 

A másik sarkalatos pont: az elemek, amelyek észrevétlenül környezetkárosítóvá teszik a kempingezést. Természetesen szükséged van zseblámpára, valamint mobiltelefon-töltőre – de szerencsére ezeknek már a környezetbarát változata is elérhető. A napelemmel működő lámpa, valamint powerbank minden környezetbarát kempingező hátizsákjában helyet kell kapjon.

Forrás: National Geographic
Nyitókép: cottonbro/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: