Október 4-e az állatok világnapja – végre fény derül egy régi rejtélyre

1931-ben merült fel először az Állatok Világnapjának ötlete. De miért van ennek örök érvényű fontossága, és miért október 4-én ünnepeljük? Cikkünkből most kiderül, ahogy egy rég meg nem oldott rejtélyre is választ kaphatnak olvasóink.

1931-ben egy Firenzében tartott konferencián merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. A választás pedig azért esett október negyedikére, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyben emléknapja is. Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje, így ez a nap egy tisztelgés is előtte, hiszen ő már a tizenharmadik század elején is azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami minket körülvesz, legyen ez élő vagy élettelen. A rendalapító a legenda szerint nemcsak értette, hanem beszélte is az állatok nyelvét.

Miért ünnepeljük?

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára – írja a wwf.
Háziállataink jólétéről mi magunk is könnyedén tudunk gondoskodni, de még így is rengeteg kis kedvenc esik áldozatául a  haszonelvűségnek, Magyarországon is több százezer állat válik kóborrá. A házi kedvencekről való gondoskodás mellett a vadon élő fajok megóvásában is kivehetjük részünket. A WWF által például jelképesen örökbe fogadhatunk egy farkast, egy medvét, de akár egy pandamacinak vagy jegesmedvének is segíthetünk. Ennek részleteiről IDE kattintva többet megtudhattok.

Megoldódott egy rejtély

Mint a címben is említettük, egy nagyon fontos talányra is választ adunk cikkünkben. Kinek ne lenne ismerős a szituáció, mikor a cica jöttében mentével ezt-azt felborít. Kedvenceink nem válogatnak, legyen szó a reggeli kávénkról, legszebb vázánkról vagy éppen meseszép üvegbe rejtett parfümjeinkről, semmi sincs biztonságban. De miért is borítanak fel mindent a macskák? Ösztönösek, véletlenek vagy eltervezettek ezek a „bűntények“? Nos, a válasz összetett.

mit üzen a macskád testbeszéde
A macskád testbeszéde rejtélyes dolognak tűnhet, de nem kibogozhatatlan: segítünk, hogy jobban értsd őt! Fotó: Linda Raymond/GettyImages

A vadászösztön miatt

Szinte hihetetlen, de a macskákban még mindig él a vadászösztön. Ha egy tárgyhoz óvatosan és lassan közelít, olyan, mintha egerészne. De a gyorsan mozgó tárgyak is ezt az ösztönt hívják bennük életre, ezért esnek tehát le a dolgaink, hiszen magasról suhannak igazán szépen a vázák és különböző dekorációs kellékeink.

Figyelemre vágyik

Többször előfordul, hogy kedvencünk ugyanonnan, ugyanazt a dolgot löki le. Kézen fekvő lenne, hogy kétszer ugyanabba a folyóba ne lépjen, hiszen már az első alkalommal is biztos szidást kapott érte. Épp utóbbi az oka annak, hogy újra és újra próbálkozik, tudja, hogy ilyenkor mindenképp rá irányul majd a figyelmünk.

Csak játszani szeretne

A legegyszerűbb ok pedig csak az, hogy játszani szeretne. Hiába veszünk neki számtalan játékot a macska számára minden játék, ami a mancsai ügyébe akad. Miután pedig látja, hogy rögtön felvesszük az általa leborított tárgyat ezt rögtön játéknak tekinti és így újra és újra lelöki.

Így, hogy a választ megtudtuk nézzünk is meg egy videót mindent felborító macskákról:

Nyitókép: Getty Images

Forrás: wwf.hu; firstforwomen.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: