Adieu párizsi álomlakások! Most az olasz villákból inspirálódunk lakberendezés fronton

A francia elegancia, a skandináv és a japán minimalizmus, valamint az alpesi faházakra jellemző vidéki idill után a lakberendezői szcéna megtalálta legújabb kedvencét: az olasz villák rusztikus esztétikájáért rajong mindenki.

A fűszernövények karakteres illata, a gőzölgő tészta látványa és a pizza szélének roppanó hangja – már attól összefut a nyál a szánkban, hogy kedvenc olasz fogásainkra gondolunk. Itália összetéveszthetetlen ízeivel (is) belopta magát a szívünkbe, de természetesen Olaszország természeti és kulturális kincseiért, valamint a helyiek irigylésre méltó nemtörődöm-lazaságáért is ugyanennyire rajongunk. Létezik olyan ember, akit ne csábítana a Comói-tó partja vagy Toszkána zöldellő hegyvonulatai, ahol belekóstolhatunk az olasz életérzésbe, és elsajátíthatjuk a „dolce far niente”, vagyis az édes semmittevés művészetét. Szerintünk kizárt. Nem csoda, hogy Olaszország most már nem csak a divattrendekre gyakorol nagy hatást. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lakberendezés területén is az élre tört. 

Az olasz villák varázsa

Az olasz villák esztétikáját áthatja a „la dolce vita” szelleme és abban nagyon hasonlít a gasztronómiára, hogy nem lehet megtanulni, egyszerűen érezni kell. Az autentikus olasz enteriőrök egyszerűsége hétköznapinak tűnhet, de kialakításuk valójában alaposan átgondolt. Így a még a spontán(nak tűnő) részleteket is hosszú tervezési folyamat előzheti meg. Pietro Castagna, a Comói-tónál található Villa Làrio belsőépítésze szerint az olasz ingatlanokat úgy alakítják ki, hogy a vendégek otthon érezzék magukat. Pont úgy, mintha egy olasz nagymama gondoskodna róluk. „Ez az olasz építészet titka. Az esztétika és a családias környezet ötvözése. A szigorhoz udvariasság és spontaneitás párosul, de a funkciók tanulmányozása is nagyon fontos” – mondta Castagna. A lakberendező szerint a helyi építészet másik jellegzetessége, hogy a tervezés során a környezeti adottságokat is figyelembe veszik. Így a legtöbb ingatlan beleillik a természetes tájba; a dombok, tavak, hegyek és az olasz tenger látványa tökéletes harmóniába kerül az épülettel és az enteriőrrel. 

Sajnos Olaszország vadregényes tájait nem látogathatjuk meg minden hétvégén, de találhatunk más alternatívát. Például „hazahozhatjuk” az olasz villák esztétikáját. Ha követjük a legfrissebb enteriőr trendeket, valamint megfogadjuk a lakberendezők tippjeit, a saját otthonunkba is beköltöztethetjük az olasz életérzést.

A fényes terek prioritást élveznek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Villa Làrio (@villalario) által megosztott bejegyzés


Az elismert olasz belsőépítész, Paola Navone szerint – aki az OTTO dizájnstúdió alapítója – a fény az olasz villaesztétika kialakításának kulcspillére. „A fény mindig nagyon fontos a belső terek és a helyszínek tervezésekor. Szeretjük a gyönyörű természetes fényt, amely azt az érzést kelti, mintha a szabadban tartózkodnánk.” Navone hangsúlyozza, hogy az olaszok számára a jólét az egyszerűségben, a természetes anyagokban és a kézzel készített tárgyakban testesül meg.

Folyamatos változásban

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

COMO (@comohotels) által megosztott bejegyzés


Az olasz villákra kivétel nélkül igaz, hogy átjárja őket az otthonosság szelleme. Navone szerint ezt a kellemes érzést csak akkor lehet fenntartani, ha nem zárkózunk el a változástól. „A legszebb házak azok, amelyek folyamatosan változnak. Szeretjük azt az ötletet, hogy minden nap új környezetet találhatsz ki magadnak. Egyik nap mindent beboríthatsz fehér szövettel, és élvezheted a nyugodt esztétikát. A következő nap pedig már arra vágysz, hogy régi bútorokat élénk színre festhesd.”

A titok a természetes anyagokban rejlik


A legcsodásabb olasz lakóházak gyakran nagy múlttal rendelkeznek, ennek köszönhetik, hogy titokzatos, romantikus hangulat jellemzi őket. A tulajdonosok, az építészek és a lakberendezők is arra törekednek, hogy a felújítások során úgy modernizálják az épületeket, hogy közben a múltjuk egy-egy darabját is megőrizzék. Nem számít, hogy néhány évtizedes vagy több évszázados részletekről van szó, fontos, hogy ezeket tiszteletteljesen ültessük át új környezetbe. Vagyis kerüljük a műanyag és szintetikus anyagokat, és ne féljünk attól, hogy az alapanyagokat nyers valójukban megmutassuk a belső terekben.

Teremts egyensúlyt a színekkel


A természetes anyagok mellett a színek is segíthetnek megragadni az olasz villák esztétikájának lényegét. Habár a belső terekben általában a semleges színek uralkodnak, az összképet feldobhatjuk színekkel. Azonban fontos, hogy ne rikító, hanem kellemesen tompa árnyalatban jelenjenek meg a színes részletek. A halványrózsaszín vagy zsályazöld például remek választás. Valamint az olaszokra jellemző, hogy a színeket természetes anyagokkal párosítják: például kerámialapok, kőasztalok vagy -oszlopokkal és fa könyvespolcok formájában is feltűnhet egy-egy árnyalat. Így biztosítják, hogy ne legyen túl mesterkélt, természetellenes az összhatás. 

Fordulj az ősi technikák felé

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Borgo Egnazia (@borgoegnazia) által megosztott bejegyzés


A limewash technikát, a mész- és vályog struktúrfestés elődjét már az ókori Rómában is használták. Olaszországban azóta is népszerűek a nagyobb szemcseméretű festékek, amelyek rusztikus hatást kölcsönöznek a falfelületeknek. „A limewash gyönyörű textúrát kölcsönöz a falaknak, ezért tökéletes, ha az olasz villák hangulatát szeretnéd megteremteni az otthonodban” – mondta a Heights House Hotel társtulajdonosa, Sarah Shepherd. „Akár gipszkartonra is felviheted, hogy olyan megjelenést kapjanak a falak, amilyen az olasz villákban jellemző.”

Keresd az egyedi kincseket


Habár a lakberendezési trend nem tiltja, hogy modern részletekkel vegyítsük az olasz életérzést, ajánlott inkább az antik, a régebbi bútorokat és dekorációkat a reflektorfénybe helyeznünk. Hiszen ez adja a velejét a villaenteriőrök világának. Nézz körül a rokonok pincéjében, keress fel online/offline használtcikk piacokat és antikváriumokat, valamint csatlakozz olyan csoportokhoz, ahol kifejezetten régi tárgyakat keresnek-kínálnak a tagok. Ezeknek a tárgyaknak több előnyei is van: sokkal egyedibbek, mint a standard IKEA-s termékek; valamint sokkal erősebb érzelmi kötődés alakul ki, ami szerethetőbbé, otthonosabbá teszi a belső tereket. Ha az olasz villaesztétika elérése a cél, akkor a márvány alapanyag, az olajfestmények, a vintage szőnyegek, az aranykeretes tükrök és hagyományos csillárok számítanak a legnagyobb jackpotnak.

Forrás: TZR
Nyitókép: Chloe Frost-Smith/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: