Olvass az álmaidban: a 10 leggyakoribb álom és jelentésük

Álmodni mindenki álmodik, és mivel egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ezek a bonyolult lélekleképeződések idegrendszerünk állapotát tükrözik vissza, érdemes megfejteni őket, hogy önmagaddal is összhangba kerülhess.

Megvan az az érzés, amikor álmodban futsz, és olyan, mintha egy gigantikus méretű zselébe pottyantál volna hirtelen? A lábaid nem visznek előre, az üldöződ pedig pillanatokon belül utolér. Általában ez az a pillanat, amikor gyűrött lepedővel ébredünk, és boldogan konstatáljuk, hogy mindez szerencsére csak álom volt. De legyen szó bármilyen kellemes vagy rémálomról, jó esetben mindannyiunknak vannak álmai, amelyekkel érdemes foglalkozni, hiszen ébrenlétünk idején is nagy jelentőségük lehet. Ha eddig nem tudtad megfejteni, mit jelenthetnek az álomszimbólumok, elhoztuk neked a 10 legtöbbet visszatérőt.

1. Fog kiesése

Akinek álmában kihullik a foga, vagy fogakkal álmodik, az a való életben nagy valószínűséggel önbizalomhiánnyal, az önbecsülés hiányával, szégyennel, veszteséggel vagy nagy bánattal  küzd. Összefügghet ezen felül a kontroll és az agresszió elvesztésével is, vagy a túlélés miatti aggodalmakkal.

2. Zuhanás az ismeretlenbe

Az álomban való zuhanás az egyik leggyakoribb szimbólum, amely már egészen fiatal korban is megjelenhet. Jobbára a stresszt, a kontroll hiányát, bizonytalanságot és instabilitást, személyes küzdelmet jelképez. Nem véletlenül jelentkezik ez az álom kisikolásoknál, akik az új élethelyzettel, na meg az abba való beilleszkedéssel nehezen bírkóznak meg.

3. Menekülés, üldözés

A menekülős álmok nagy valószínűséggel egy probléma előli menekülést, és nagyfokú stresszt jelképeznek, amelyet elnyomunk a valós életben. Természetesen a probléma mivoltát nagyban befolyásolhatja az, hogy mi vagy ki elől menekülünk, mert attól függően jelképezhet párkapcsolati, vagy tisztátlanságtól való félemet is. A lényeg, hogy találjunk rá gyógyírt, hogy ne emésszen tovább az ébrenlétben.

4. Terhesség

Nem kell aggódnod. Ha azt álmodod, hogy hatalmas pocakod van, nem azt jelenti, hogy a valós életben babát vársz. Sokkal inkább egy teremtő folyamatot, valamiféle fejlődést, haladást, növekedést jelképez. Ha van olyan projekt, vagy feladat az életedben, amely most foglalkoztat akkor ahhoz most kellően kreatívan állhatsz, és készen állsz a beteljesítésére.

5. Kígyó

Nem a legpozitívabb álom, amit el tudunk képzelni, hiszen ezeket a csúszómászókat eleve nem túl sokan kedvelik. Ráadásul közmondás, mely szerint valaki kígyót melenget a keblén, sem véletlenül alakult ki. Az álmainkban megjelenő kígyó – ha mondjuk a vedlésre gondolunk – jelenthet egyfajta megújulást, vagy gyógyulást. De ami valószínűbb, hogy van egy olyan mérgező személy vagy helyzet az életünkben, amely mielőbbi megoldásra szorul.

6. Pók

A másik kedvenc sikítófrászt okozó jelenség, ami nemcsak álmunkban okoz kínos perceket, a pók. De mielőtt gondolatban agyoncsapnánk, gondoljunk a szimbolikájára, amely valamiféle megtévesztést, hazguságot, kritikát megbízhatatlan személyt jelenthet az életünkben. A pókhálóval a csapdába esettséget, kiszolgáltatottságot jelezhet a tudatalattink. Úgyhogy inkább legyünk hálásak a kis nyolclábúaknak, ha megjelennek álmainkban. Azt jelenti, ideje kapcsolatainkban kicsit kiporszívózni a sarkokat.

7. Meztelenség

Ha nincs melletted ádámkosztümben Brad Pitt vagy George Clooney, akkor valószínűleg nem valami kis fülledt jelentésre kell gondolj. Sokkal inkább az lehet a valószínű, hogy kiszolgáltatottnak érzed magad, vagy zavarban vagy valakivel vagy valamivel kapcsolatban. Egyébiránt azt is jelképezheti, hogy őszinte, nyitott személyiség vagy, aki szabad, és képes megmutatni magát. Az álom jelentését nagyban befolyásolja, hogy mit élsz meg, hogy érzed magad vele kapcsolatban akkor, amikor álmodod.

8. Szex

Ha a valóságban le szeretnél valakivel feküdni, ahhoz nincs szükséged ezt megálmodnod, így az álomban való szerelmeskedés sokkal inkább egyfajta pszichológiai egyesülési igényt jelképez. Ezen felül az ilyen típusú álmok takarhatnak féltékenységet, de akár csodálatot és inspirációt is az életedben, szintén attól függően, hogyan érzed magad az álom során.

9. Tűz

A tűzálmok leggyakrabban haragot, dühöt vagy valami sürgősen megoldandó feladatot takarhatnak. Lehet, hogy erős szenvedélyeket élsz meg, és itt az ideje, hogy mint a Főnixmadár feltámadj hamvaidból. Ezen kívül pedig arra hívhatja még fel a figyelmedet, hogy van egy égető problémád, amelyről itt lenne az ideje gondoskodni, és eloltani a tüzet.

10. Halál

Az egyik talán legszívbemarkolóbb dolog, ami történhet velün álmunkban, ha egy szerettünket elveszítjük. A halálálmok sokszor az ismeretlentől való félelmet, az életünkben lévő átmeneteket és változást, esetleg identitásválságot jelezhetnek. Ha a valóságban is elveszítettél valakit, akkor ennek a traumának a feldolgozását és a veszteség elviselését segíti. Ha pedig olyasvalakivel kapcsolatban álmodtad, aki még él és virul, akkor úgy tartja a mondás, ő sokáig fog élni.

Legyünk hálásak álmainkért, hiszen bonyolult emberi működésünk lélekképei, amelyeket ha helyesen a magunk javára fordítunk, és tanulunk belőlük, illetve megoldjuk azokat a problémákat, amelyeket jelképeznek, komoly fejlődést érhetünk el életünkben is.

Nyitókép: Getty/Tim Robberts
Forrás: mindbodygreen

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: