„Olyan ruhát soha nem terveznék, amit én sem vennék fel” – Cakó Kingával beszélgettünk

A CAKÓ márka jövőre jubilál, és a tizedik évfordulót már az új showroomban ünnepli.

Cakó Kinga művészcsaládba született, emiatt egyértelmű volt, hogy testvérével együtt ők is alkotói pályát választanak. Már gyerekkorában komoly kollekciót készített a babáinak, és akkoriban még nem feltétlenül volt boldog attól, hogy folyamatosan kiállításokra járnak, ma már egyértelműen hálás minden otthonról hozott impulzusért. „A gyerekek általában nem lelkesednek a múzeumlátogatásokért, de tudat alatt természetesen ez mind hatott ránk. Ma sem tudok elmenni egyetlen városba úgy, hogy ott ne néznék meg egy kiállítást. De kell is, hogy az ember befogadja ezeket az élményeket, nem élhetünk beszűkült térben. Ha mindig ugyanazt az egy kaptafát nézed, akkor nem jön semmilyen újdonság” – meséli gyerekkori élményeiről Kinga.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CAKÓ (@cako_gram) által megosztott bejegyzés


A túléléshez sokszor elég „csak” észrevenni a lehetőségeket

Cakó Kingáról nem mondható, hogy beszűkült térben létezne, ráadásul nemcsak kreatív alkotó, hanem bátor is. Manapság sajnos természetessé vált, hogy sokan üzletbezárásra, vagy csökkentett nyitva tartásra kényszerülnek, ezzel szemben Kinga nemrég új üzletbe költözött. Korábbi szalonja igazi színfolt volt a Margit híd budai oldalán, de szerencsére nem ment messze, a Millenáris szomszédságában alakította ki az új bázisát. „5 éve voltam már a régi üzletben, és egyre többször foglalkoztatott a gondolat, hogy jó lenne a váltás. De nem kerestem tudatosan, csak szembe jött velem a lehetőség. Kicsit meg is ijedtem a tempótól, mert egy hónapom volt az átalakításra és a költözésre, de beleszerettem a helybe és elkapott a hév. Kicsit úgy éreztem, ha most nem lépem meg, akkor ott ragadok évekre. Vagy előre megyek, vagy nem megyek sehova. És inkább az előre megyek mellett döntöttem” – meséli Kinga a hirtelen jött ötletről.

Mostanában trend, hogy logisztikai és praktikai okokat is figyelembe véve több tervező közösen nyit üzletet. Kingának is volt ilyen terve, és adódott is ehhez lehetőség, de az üzlethelyiség szerelem volt első látásra, ami egyértelműen átírta a közös üzlet elképzelését. „Érdekes, de az idő rövidségétől nem bepánikoltam, hanem nagyon jó hajtóerőnek bizonyult, óriási lendületet adott. Fontos volt, hogy ne menjek messze a régi üzlettől, és az sem mellékes, hogy az új hely kényelmesen megközelíthető és parkolni is könnyebb, ami nagyon fontos kritérium manapság”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CAKÓ (@cako_gram) által megosztott bejegyzés


Karantén alatt karantén kollekció

Kinga nem pánikolós fajta, ez a COVID alatt is kiderült, ugyanis akkor sem dőlt hátra, nem hagyta, hogy maga alá gyűrje a helyzet. Karantén kollekciót készített, kényelmes és praktikus darabokból, amivel a varrodájának is folyamatosan biztosította a munkát. Ráadásul bevállalta, hogy ingyen postázza a termékeket, és ez az aprónak tűnő kedvezmény nagy lendületet adott a nehéz időszakban. „Ennek a gesztusnak köszönhetően rengeteg új vásárlóm lett. Többek között vidékéről is, olyanok, akik korábban még a márkát sem ismerték”.

A CAKÓ márkának nincsen webshopja, Instagramon lehet a ruhákkal kapcsolatban egyeztetni, vásárolni. Ezt a felületet Kinga személyesen kezeli, direktben lehet vele egyeztetni a fazont, az anyagot és a méretet is. „Gyakran meglepődnek ezen, mint ahogy azon is, hogy én vagyok az üzletben. Sokan pedig kifejezetten ezért jönnek, hiszen személyesen kérhetnek öltözködési tanácsokat”. Bár külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy Kingát komoly stáb veszi körül, a munka oroszlánrészét ő maga végzi. Nincsenek mellette asszisztensek, tanácsadók, nem is igényli ezt, szeret az üzletben lenni és fontosnak is tartja a személyes kapcsolattartást a vásárlókkal. Ma már több varrodával dolgozik együtt, van egy központi, de a megrendelések mennyisége miatt szükség volt a növekedésre is. „A varroda a központunk, ott van a szabászat is, ott indul a munka. A szezon elején átbeszéljük az ötleteimet, terveimet, fontos és bizalmi a viszony, nem véletlen, hogy évek óta együtt dolgozunk”.

A legújabb kollekcióban a barna, a bézs és a szürke színek dominálnak, és nagy sláger a kockás is. A márkára kezdetektől fogva jellemzően most is letisztult vonal a fő irány, de kicsit szögletesebbek a szabások. Overálok, gyapjúruhák, egymással kombinálható és variálható darabok. És ami nagyon fontos az öltözködés kapcsán: a kényelmem és a praktikum. A CAKÓ ruhák nem igényelnek különleges bánásmódot, nem kell vitrinben tartani őket, ennek is köszönhető a népszerűségük. „Úgy tervezek, mintha magamnak terveznék. Olyan ruhát soha nem terveznék, amit én magam nem vennék fel. Számomra ez nagyon fontos. Soha nem volt extra, a valóságtól elrugaszkodott ötletem, azokat a fazonokat és anyagokat szeretem, amelyek hordhatóak, mindennapra felvehetők. Fontos, hogy ki lehessen őket használni és bírják a mindennapi strapát”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CAKÓ (@cako_gram) által megosztott bejegyzés


A természet a legjobb inspiráció

A Föld színei nem véletlenek Kinga kollekcióiban, hiszen a természet az első számú inspirációs forrása. „Rendszeresen járok erdőkbe, van is egy baráti csapat, akikkel folyamatosan túrázunk. Gyakran a reggeleket is egy erdei sétával indítom a kutyámmal, ez mindig feltölt és megnyugtat. Rengeteget ad nekem a természet, a legkisebb apróságra is rá tudok csodálkozni, egy levél erezetében, vagy egy felhőben is látom a szépséget”.

Kinga a szakma alapjait több, neves külföldi intézményben sajátította el, s bár a kezdetekben voltak olyan elképzelései, hogy a márkája nemzetközi brand legyen, ma már úgy érzi jól döntött, hogy itthon nyitott üzletet. „Nagy álmom volt, hogy Firenzében legyen a bázisom, de mindig honvágyam volt. London is sokat adott, de nem bírtam azt a tömeget. Hazamenekültem, mert sok és nagy volt nekem. Nem bántam meg, és azt sem, hogy nem engedtem a befektetők csábításának és a szabadságot választottam. Tisztában vagyok a korlátaimmal, igyekszem addig nyújtózkodni, ameddig a takaróm ér. Természetesen vannak nehezebb napjaim, de ma már nincsen bennem görcs és félelem. Szerencsés vagyok, mert sok jó barát vesz körül, akik mindig segítenek átlendíteni a holtpontokon. Most úgy érzem, hogy teljes mértékben a helyemen vagyok”.

Nyitókép: Cakó Kinga, fotó: Erdőháti Áron

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: