Franciaország első Michelin-csillagos vegán éttermét majdnem megnyitni sem sikerült

Az ONA étterem 2016-ban nyitotta meg kapuit egy francia kisvárosban, és - a kezdeti nehézségek ellenére - az egyik legismertebb vegán vendéglátóhellyé vált. Hétfő óta pedig Franciaország első Michelin-csillagos vegán éttermeként emlegetik.

Franciaország délnyugati részén, Arès városában található az ONA, amely hétfőn történelmet írt. Az országban ugyanis sosem kapta meg olyan étterem a gasztronómia legrangosabb kitüntetését, amely csak növényi alapú fogásokat kínál

„Olyan érzés volt, mintha elütne egy vonat” – így emlékszik vissza a tulajdonos, Claire Vallée arra a pillanatra, amikor felhívták a Guide Michelintől, és tájékoztatták a döntésről. A klasszikus kitüntetés mellett az étterem egy zöld csillagot is kapott. Ezt tavaly vezették be, hogy elismerjék azokat a vendéglátó egységeket, amelyekben nagy hangsúlyt kapnak az etikus gyakorlatok. Vallée számára még édesebbé teszi a sikert, hogy a kezdetekkor sokan kételkedtek vállalkozásának sikerében. Majdnem megnyitni sem sikerült, ugyanis a legtöbb bank nem biztosított kölcsönt a fiatal séf számára. „Azt mondták, hogy a veganizmus és a növényi eredetű ételek jövője túl bizonytalan” – mondta a The Guardian-nek. Sokan pedig a helyszínválasztását is kritizálták és azt tanácsolták neki, inkább nagyvárosokban gondolkodjon. 

Fotó: Cécile Labonne/ONA

Vallée azonban nem mondott le tervéről, végül egy közösségi finanszírozású kampány és egy etikus projektek hitelezésére szakosodott bank támogatta elgondolását. 2016-ban nyitotta meg álmai éttermét a Bordeaux közelében található kisvárosban. A ONA neve az Origine Non Animale rövidítéséből ered, gourmet menüjén hét fantasztikus vegán fogást található. A tulajdonos kedvenc alapanyagai közé a fenyőmag, a vargánya, a szaké, a zeller és a tonkabab tartozik, ezek több ételben is megtalálhatók. A fiatal séf tisztában van azzal, hogy nem egyszerű állati eredetű termékek nélkül éttermet vezetni, ezért mindig innovatívnak kell lennie. Korábban sokat kételkedett abban, hogy vajon elég jó-e, amit csinál, de a főzés iránti szenvedélye mindig ösztönözte. A Michelin-csillag pedig megerősítette abban, hogy akkor lehet igazán kiemelkedőt alkotni, ha élvezed, amit csinálsz.

Forrás: The Guardian
Nyitókép: ONA

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: