5 önbizalom növelő praktika a nehezebb napokra, amitől azonnal magabiztosabbnak érezheted magad

Biztosan mindannyiunknak ismerős az érzés, amikor egyik pillanatban még teljesen elégedettek vagyunk önmagunkkal, aztán hirtelen özönleni kezdenek az önbecsmérlő gondolatok a fejünkben. Mutatjuk, hogyan lehet legyűrni az alacsony önértékelést!

„Valóban én lennék a megfelelő személy erre a feladatra? Mégis mit hiszek magamról? Biztosan nem állok készen erre. Olyan béna vagyok.” Neked is ismerős? Néha mindenkinél előfordulnak ehhez hasonló önbecsülést romboló kósza gondolatok. Megérkeznek a semmiből, és átveszik az uralmat az érzéseink felett. Valójában ilyenkor van a legnagyobb szükség a magabiztosságra, amit ha megfelelően táplálunk, akkor könnyedén szembeszáll az önszabotáló hiedelmeinkkel. Ehhez hoztunk most 5 egyszerű önbizalom növelő praktikát, amelyek segíthetnek előhívni a mélyen rejlő magabiztosságot!

1. Gyakorold a „power pózt”

Amy Cuddy szociálpszichológus felfedezésének köszönhetően ma már több millióan ismerik a „power póz” jótékony hatásait. Ami a legjobb benne, hogy rendkívül egyszerű, mégis szuperhatékony. Az egész lényege, hogy minél nagyobbnak érezzük magunkat, annál sebezhetetlenebbek leszünk. Emeld magasba a karokat, előre a mellkassal, nyújtsd ki a lábaid és legyen stabil a testtartásod. Cuddy szerint a közkedvelt póz nemcsak jelentősen javíthat az önértékelésünkön és az önképünkön, hanem bizonyítottan csökkenti a stresszhormonok szintjét is. Ha tehát legközelebb egy fontos bemutató előtt úgy érzed, szükséged lenne egy kis plusz löketre, akkor csak állj a tükör elé, nagy mosoly, és fel a kezekkel!

2. Hot Girl Walk, avagy sétálj csábosan

Az utóbbi években elkezdett keringeni az interneten a Mia Lind TikTok-sztár által elindított „Hot Girl Walk” trend. Ahogyan a neve is sejteti, a Hot Girl Walk, vagyis a dögös csajos séta arra bátorít, hogy egyszerre ápold a tested és a lelked is egy rövid séta keretében. Ha legközelebb rád törnek a negatív gondolatok, menj ki a szabadba, közben pedig áraszd el magadat tudatosan bókokkal. A „szexi és gyönyörű vagyok” jó kezdet, a határ pedig a csillagos ég. Nem számít hol vagy, mit csinálsz, bármikor tudsz 5 percet szánni magadra. Szóval tedd fel a fülest és irány az önszeretet világa, megfűszerezve egy kis friss levegővel!

3. Keretezd át a gondolataid

Amikor egy negatív gondolatspirál elkezd a hatalmába keríteni, úgy érezhetjük, mintha egy nehéz súly nehezedne a mellkasunkra. És innentől fogva kizárólag erre tudunk koncentrálni. Képzeljük el, hogy ez a súly valóban ott van és azáltal, hogy formát adunk neki, már el is tudjuk gördíteni onnan. Vedd észre, és tudatosítsd a negatív érzés forrását, és ahelyett, hogy magadévá tennéd, egyszerűen próbáld meg átformálni. Néha az is elég, ha csak belátjuk, hogy egy gondolat nem vezet semmi jóra. Ezzel a tudatosítással pedig hamar helyettesíteni is tudjuk azt egy pozitív képpel, ami varázsütésre növeli az önbizalmunkat.

4. Légy önmagad legjobb barátja

Miért van az, hogy amikor a barátainkról van szó, akkor a legjobb motivációs beszédet tartjuk, önmagunkkal szemben viszont a legkíméletlenebb kritikus szerepét vesszük fel? Az együttérzés nem holmi luxuscikk, amit csak másnak osztogatunk, hiszen neked is épp úgy kijár a törődés és a támogató szavak, mint bárki másnak. Az, hogy hogyan bánunk önmagunkkal a nehéz időkben, gyökeresen változtathat az önbizalmunkon. Egy jó módja annak, hogy gyakorold az önszeretetet, ha eljátszod, hogy önmagad legjobb barátja vagy. Nézz a tükörbe és mondd el magadnak, azt, amit a barátodnak is mondanál, ha arról a negatív hangulatról számolna be, amit te is érzel. Bár elsőre viccesnek is tűnhet, a nevetés sokkal inkább gyógyír, mint az önbecsmérlés.

5. Irány a természet

Kutatások sorozata bizonyította már, hogy a természetnek gyógyító hatása van úgy testi, mint lelki szinten. Mégis gyakran erről a legalapvetőbb dologról feledkezünk meg leghamarabb. A mai rohanó világban, egy egyszerű erdei séta is megoldást jelenthet számos problémára. Ahogyan az alacsony önértékelésre is. Ha úgy érzed szükséged lenne egy kis extra magabiztosságra, akkor bakancsot fel és irány a természet. Figyelj oda minden apró részletre, érintsd meg a leveleket, hallgasd a fák lombjait, és add át magad az érzésnek. Ne lepődj meg, ha egyszer csak azon kapod magad, hogy már nem is emlékszel, mi miatt emésztetted önmagad. Ha jobban odafigyelünk, a természet tágabb perspektívát nyújt és könnyen észrevehető, hogy az élet múlandó. Ezért mindig meg kell ragadni a pillanatot, hogy hálásak legyünk, és pozitívan gondolkozzunk.

Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: