Önfenntartó városi oázis: a svéd bútorgyártó szerint ez jellemzi majd a jövő otthonait

Az IKEA a napokban mutatta be a „Home of Tomorrow”, azaz a „Holnap otthona” névre keresztelt projektjét, amellyel azt szemléltetik, hogyan alakíthatók át a nagyvárosi lakások egy élhető, fenntartható környezetté.

A svéd bútoróriás már évek óta nagy hangsúlyt fektet a fenntartható design és a környezetbarát megoldások népszerűsítésére. Nemrég mindenkit arra ösztönöztek, hogy saját méhház építésével tegyék „zöldebbé” az udvarukat, legújabb projektjükben pedig még nagyobb szerepet kapott a tudatos életmód. Lengyelországban, egy 120 éves elhagyatott épületben kapott helyet a „Home of Tomorrow” innovatív enteriőrje, amelyet a fenntarthatóság és a zero waste mozgalom alapelvei szerint alakítottak ki. 

Körforgásos design

Fotó: IKEA

Az IKEA becslései szerint 2050-ben a világ népességének 70 százaléka városokban él majd. A „Holnap otthonai” koncepcióval azt szeretnék bebizonyítani, hogy a kozmopolita élethez nem feltétlen kell kizárni a természetközeli élményt a mindennapjainkból. A 250 négyzetméteres lakást Joanna Jurga, Paulina Grabowska és Justyna Puchalska tervezte, akik több mint 600 növénnyel népesítették be a belső tereket. Az otthon megtervezése közben nem lineáris rendszerekben gondolkodtak, hanem a fenntarthatóság, egészen pontosan a körforgásos (circular) dizájn vezérelte őket: a hulladéktermelés minimalizálására, a korlátozott mennyiségben elérhető erőforrások hatékony felhasználására és a termékek életciklusának meghosszabbítására törekedtek.

Fotó: IKEA

A lakásban gyógynövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket és gombákat is termesztenek, ezzel bemutatják hogy a nagyvárosi környezetben is könnyen kialakítható egy önellátó gazdálkodás. Az otthonon belül a növénytermesztés különböző típusai is helyet kaptak – a hidroponikától a talaj nélküli termesztésig mindenre gondoltak. 

Ha Lengyelországban járnál

Fotó: IKEA

Az IKEA „Holnap otthona” 2021 elejéig várja az érdeklődőket, de egyelőre csak workshopok és a fenntartható életről szóló előadások megtartására használhatják. A publikum azután látogathatja bejelentkezés nélkül az innovatív teret, miután enyhítettek a járvány miatt bevezetett szabályozásokon. Addig viszont bárki jelentkezhet a limitált létszámú workshopokra, és például azt is megtanulhatja, hogyan javíthatja meg, vagy alakíthatja át bútorait – ezzel is csökkentve a leselejtezett bútorok számát, illetve a háztartásban keletkezett hulladék mennyiségét. A látogatók különféle tanácsadásokon is részt vehetnek: például segítséget kérhetnek a szakértőktől, hogyan tegyék a konyhájukat környezetbaráttá. 

Fotó: IKEA

A tervezők a szórakozásról sem feledkeztek meg, ezért két installációt is felállítottak a „Home of Tomorrow”-ban. A „Home Sun” szobában a megvilágítással a napsugarakat imitálják és úgy alakították ki, hogy energizálja a látogatókat. A másik installáció 100 lámpaizzóból áll és azt mutatja be, milyen hatással vannak a színek az ember szervezetére.

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

Nyitókép: homeoftomorrow.online

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: