Online jógaóra Sziszivel: 3 póz, ami segít abban, hogy megéld a jelent

A woohoo.hu jógasorozata

A jóga a testre és a lélekre is jó hatással van, segít abban, hogy megéld a jelent anélkül, hogy pozitívnak vagy negatívnak címkéznéd azt. Egy fárasztó nap után ez a 3 gyakorlat egyensúlyba fog hozni.

Biztosan nálad is sokszor előfordult már olyan, hogy bizonyos helyzetekben magával ragadtak az érzelmeid, vagy, hogy borúsabban láttad a dolgokat, mint kellett volna. Ha azt érzed, kicsit minden a feje tetejére állt, akkor jól fog jönni a jóga! Gyakorlásával nem az a cél, hogy folyamatosan pozitívan lásd a világot. A jóga célja valójában az, hogy reálisan, tisztán tekints a jelenedre és megéld annak minden percét. Ez a szemlélet a NYUGODT DERŰT hozza el! A következő 3 ászana azonnal visszaránt az érzelmi gúzsba kötöttségtől és segít jelen lenni. Gyakorlásuk után másképp láthatod majd az adott problémát, vagy az aktuális helyzeted.

Rávezetés: Fújd messzire a zavaró gondolatokat!

Helyezkedj el kényelmes keresztezett lábú ülésben. A kézfejeket tedd a térdedre, tenyerek nézzenek felfelé és érintsd össze a mutató- és hüvelykujjadat. Ez a kéztartás a csin-mudra, ami segíti az összpontosítást és a befelé figyelést. Hunyd le a szemed és kezdd el megfigyelni a felmerülő gondolataid. Hagyd, hogy felbukkanjanak és cikázzanak, de mélyebben ne merülj el egyikben sem. Ne is ítélkezz, ne címkézd őket! A Megfigyelő szerepét töltsd be, aki csak figyeli az elmében létrejövő gondolatokat, de nem adja át magát nekik. Ezután végy egy nagy levegőt az orrodon keresztül és lassan kifújva, érezd is, ahogy ezt a sok gondolatot jó messze fújod magadtól! Tudatosítod, hogy a gyakorlás alatt nem lesz szükséged rájuk, úgyhogy majd csak akkor térjenek vissza, ha végeztél a jógával és persze, ha te is akarod! 🙂 Most add meg az esélyt magadnak, hogy gondolatok nélkül mozogj és lélegezz a 3 ászana erejéig! Lehet, hogy utána már mindent más szemszögből fogsz látni.

1. Táncos póz, vagy más néven: Natarajászana

táncos póz
Fotó: Dancs Enikő Bianka

Gyakorlat: A rávezetés töröküléséből lassan emelkedj fel állásba gömbölyű háttal, csigolyáról csigolyára míg végül teljesen ki nem egyenesedsz. Zárd a lábfejeket és először csak fókuszálj az érzésre, ahogy kapcsolódsz a talajjal és kapcsolódsz a testeddel.

táncos póz
Fotó: Dancs Enikő Bianka
táncos póz
Fotó: Dancs Enikő Bianka

Ezután oszlasd el a testsúlyod a jobb talpad egészén, hajlítsd a bal lábad, úgy, hogy a sarok közeledjen a fenekedhez. Nyúlj hátra a bal kezeddel és fogd meg a lábfejed belülről. A tekinteted vidd egy fix pontra, amelyre az ászana alatt koncentrálhatsz. Belégzésre emeld a jobb karod, nyújtózzon a gerinced, kilégzésre kezdd el beletolni a bal lábfejed a bal kezedbe és felfelé nyújtani, ill. ezzel egyidejűleg a felsőtesteddel is kezdj kicsit előre dőlni a jobb karral előre nyújtózva, tenyérrel a padló felé (így lesz meg az egyensúly). A kitartás során igyekezz a mellkassal, medencével a padló irányába fordulni, mert ilyenkor hajlamos a test oldalra megnyitódni. Ettől a kis mozdulattól ugyan lehet, hogy nem fogod olyan magasra emelni a lábfejed, de mint minden ászanában, itt is le kell győzni az egót. 6-8 légzésig tartsd ki a pózt, belégzésre emelkedj vissza nyújtózásba, kilégzésre bontsd a tartást és miután kicsit leráztad a kezedet és a lábadat, ismételd meg a gyakorlatot a másik oldallal is! Milyen érdekes, hogy a koncentráció alatt egy pillanatra sem jutott eszedbe aggódni a dolgaidon, igaz? 🙂 Amint bevillant valami külső gondolat, azonnal kiestél az egyensúlyozásból! Minden egyensúlyozó ászana ezt a gondolatot erősíti:

Kizárólag a jelennel foglalkozom és csak abba fektetek energiát!

Hatásai: Ahogy a lábad hátrahúzza a vállad, meglazítja azt és a stressz, amely az egész nap folyamán a vállakba ült, már ki is oldódott az ászana által. A mellkasod megnyílik, ezáltal javul a tüdő és a szív vérellátása. Mindkét szerv hatékonyabban fog működni, illetve spirituális szinten a szíved megnyitod a jónak.

2. Híd póz, vagy más néven: Urdhva-Dhanurászana

híd póz
Fotó: Dancs Enikő Bianka

Gyakorlat: A táncos pózod után ülj le kicsit a szőnyegedre, szusszanj, vagy akár hátra is dőlhetsz hanyatt fekvésbe. A jógahíd úgyis fekvésből történik: húzd fel a térdedet, a lábfejek legyenek a matracon csípőszélesen, egymással párhuzamosan. Húzd olyan közel őket a fenekedhez, hogy lenyújtózva elérd az ujjhegyeiddel. A tenyeredet amennyire csak tudod, tedd a vállad alá, úgy, hogy közben a matracon maradjon. Első belégzésre használd a lábad erejét: nyomd a talpadat a talajba és emeld fel a medencét, miközben a fejed búbja a talajra kerül. A második belégzésnél használd a karod erejét: nyomd a tenyeredet a talajba, majd told fel magad az ászanába. Ezt kitarthatod akár 8 légzésig, de fontos, hogy a farizmok végig legyenek megfeszítve és a medencét próbáld olyan magasra tolni, amennyire csak tudod. Az ászana kitartása közben érzed, ahogy dolgozik a comb, közben igyekezz a testsúlyod a karok irányába vinni. A tekinteted legyen a két tenyér között a földön, a térdeket pedig ne hagyd oldalra mozdulni, a belső combok végig tartanak. Lélegezz mélyen a mellkasba és érezd magadban az erőt! Ahogy ezt a nehéz ászanát ki tudod tartani, ugyanúgy le tudsz győzni minden más problémát is, amivel szemben találod magad!

Híd póz
Fotó: Dancs Enikő Bianka

Kilégzésre lassan a karok segítségével engedd vissza a fejed a talajra, majd a hátadat is. Csigolyáról csigolyára óvatosan helyezkedj el a talajon, utoljára a medence érkezik le. A nagyfokú homorítás után húzd közel a térdeket magadhoz, akár a homlokoddal meg is érintheted őket. Próbálj jó gömbölyű lenni és kicsit hintázz előre-hátra a talajon, mintegy lemasszírozva a derekad.

Hatásai: Az idegrendszered teljesen felfrissül – a mellkasodban tovább folytatódik a nyitás, nyújtás, amit a táncos pózban már elkezdtél. A vállad is teljesen felfrissül, mindeközben pedig őrülten formálod ám a lábaidat, a karjaid és a feneked! Arról nem is beszélve, hogy ezután egészen más perspektívából látod majd a dolgaid!

3. Gyertya póz, vagy más néven: Szarvangászana

gyertya póz
Fotó: Dancs Enikő Bianka

Gyakorlat: Miután a híd póz kompenzálásaként lenyújtottad a derekad, összehúzva magad, előre-hátra hintázva, egy nagyobb lendülettel ülj fel. A könyököket húzd szorosan a test mellé és hátra gurulva tedd a kezedet a derekadhoz, majd nyújtsd fel a lábaidat egymás után vagy mindkettőt egyszerre. Azért fontos, hogy a könyök szorosan a test mellett legyen miközben hátra gurulsz, mert így elérheted, hogy a két felkar a lehető legpárhuzamosabb legyen egymással. Így tudod a legjobban eloszlatni a testsúlyod a vállakon, felkaron és könyökökön, levéve a terhelést a nyakadról! Miközben spiccelnek a lábfejek, nyújtózz a testeddel felfelé, a tekinteted pedig legyen a lábujjakon vagy a köldökön.  Amire ügyelj: sose mozgasd a fejed ebben az ászanában! Ha nem vagy hajlamos a magas vérnyomásra, akkor maradj a pózban addig, ameddig jól esik. Ha elfáradtál, lassan, kontrollált izommunkával engedd magad vissza a talajra csigolyáról csigolyára.

gyertya
Fotó: Dancs Enikő Bianka
Fotó: Dancs Enikő Bianka
Fotó: Dancs Enikő Bianka

Hatásai: Az ászanák királynőjének is nevezett gyertyaállás mindenre pozitív hatással van: üdítőleg hat testre, elmére, lélekre egyaránt, felfrissít, méregtelenít, növeli az agyi vérellátást, ami hatással van a gondolkodásra, tisztábban láthatod a dolgokat.

Levezetés: Mintha egy édes álomból keltél volna

A gyertyából való visszaereszkedés után nyújtózz úgy, mintha most ébredtél volna egy kellemes álomból! Szinte új nap virradt, ami rengeteg szuper lehetőséget tartogat. Nagy belégzésekkel töltsd meg jól a mellkasod levegővel, hagyd domborodni, és ahogy belélegzel, érezd, hogy újult életerő száll beléd! Pihenj még a matracon pár légzésig elengedve a feszültséget a testedből. Engedd, hogy a szád mosolyra húzódjon, hidd el, olyan érzés ez, mintha kicseréltek volna! Namasté! 🙂

Sziszi egy hét múlva újabb jógaórával jelentkezik itt a woohoo.hu-n, addig is kövesd őt a @sziszi.yoga Instagram-oldalon!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: