Online szakítás? Lehet ezt is jól csinálni!

Elfogadható írásban a szakítás? És ha igen, akkor hogyan tudjuk betűkbe sűríteni az érzéseinket? Mutatjuk.

Az online szakításra úgy gondolunk, még ebben a digitális világban is, mint valami, ami nagyon kiveri a biztosítékot. Pedig pontosan úgy, ahogy kapcsolatok köttettnek az emojik, képernyők és üzenetek tengerében, ugyanúgy véget is érhetnek ezek az online térben is. A szakítás pedig, legyen akár szemtől szemben, akár írásban, sosem egyszerű. Bizonyos körülmények között azonban a szöveges üzenetben történő búcsúzás lehet a legpraktikusabb, sőt a legbiztonságosabb választás. Íme néhány helyzet, amikor a digitális út választása megfelelőbb lehet, mint a személyes beszélgetés:

Biztonsági aggályok: Ha a kapcsolatban előfordult már erőszak, érzelmi manipuláció vagy kényszerítő magatartás, a személyes biztonságnak mindig elsőbbséget kell élveznie. A szemtől-szembeni konfrontáció kiszámíthatatlan helyzetbe eszkalálódhat, de a fizikai távolságtartás segíthet megelőzni a lehetséges károkat.

Földrajzi távolság: A távkapcsolatok sajátos kihívásokat jelentenek. Ha a kapcsolat elérte a végpontját, és mindkét fél országokra vagy városokra van egymástól, ésszerűtlen és kivitelezhetetlen lehet a személyes találkozás pusztán azért, hogy elbúcsúzzanak egymástól. Ilyen esetekben egy SMS, majd esetleg egy telefonhívás vagy videochat lehet az ésszerű választás.

Érzelmi túlterheltség: Egyesek, amikor intenzív érzelmi helyzetekkel szembesülnek, lefagynak, túlzottan szoronganak, vagy akár teljesen kiborulnak. Számukra az érzések személyes megfogalmazása hihetetlenül nagy kihívást jelenthet. Az online tér lehetőséget nyújt arra, hogy az érzéseket átgondoltan, a személyes találkozás azonnali nyomása nélkül fejezzék ki.

A nyilvános jelenetek elkerülése: Nem minden szakítás nyugodt és baráti. Annak érdekében,hogy elkerüld a nagy jeleneteket és cirkuszt nyilvános helyen, egy üzenet lehet az első lépés a szakítás érdekében. Ezt később egy részletesebb beszélgetés követhet, amikor már mindkét fél készen áll.

Az egyértelmű kommunikáció biztosítása: Az írásbeli kommunikáció esetén lehetőség van a szavak átgondolására, az üzenet felülvizsgálatára és az egyértelműség biztosítására. Kisebb a félreértés kockázata, és mindkét fél újraolvashatja az üzenetet, hogy a saját tempójában dolgozza fel az információt.

szomorú nő lány csalás tinder telefon online átverés megcsalás
Paolo Cordoni / Getty Images

Na, de hogyan?

Mint láttuk, egy szakítás sosem fehér vagy fekete, és nagyon egyéni, hogy ki, hogyan szeretne búcsút mondani. Ha az írásos lezárást választanád, mutatunk néhány fogózkodót, ami segíthet úgy megfogalmazni az érzéseidet, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen.

1. Őszinteség

Az őszinteség minden kapcsolat alapja, de a lezáráskor is rendkívül fontos, hogy nyíltan kommunikáljunk. Mondd el az érzéseidet, miért gondolod azt, hogy ennek a kapcsolatnak most véget kell érnie. Néhány példát is mutatunk, de nyugodtan használd a saját szavaidat.

„Ha teljesen őszinte akarok lenni, úgy érzem, hogy a közös utunk befejeződött, és egyedül kell továbblépnem.”
„Úgy érzem, hogy amit kellett, megéltünk együtt, de nekem többre van (valamiből) szükségem.”
„Fáj, hogy fájdalmat okozok neked, de a szakítás az, amit helyesnek érzek.”

2. Érzelmi oldás

Egy szakítás során nagyon sok ellentétes érzelem halmozódhat fel bennünk, amiket, ha óvatosan, kellő empátiával közlünk, felszabadító erejű lehet.

„Sírtam ezen a döntésen, de ez a legjobb nekem.”
„Ez rendkívül fáj, de egyedül kell megtalálnom a boldogságomat.”
„Ahhoz, hogy valóban fejlődni tudjunk, úgy érzem, az a legjobb, ha ezt külön-külön tesszük.”

3. Reflexió

Az önreflexió, de a kapcsolatra való visszatekintés is érettséget mutat és segíthet összegezni a jó és rossz élményeket, tapasztalatokat a párkapcsolatból. Így könnyebbé is válhat a lezárás. Itt akár leírhatjuk azt is, amiért hálásak vagyunk.

„Több szempontból is átgondoltam a kapcsolatunkat és megértettem, hogy nem vagyunk egymásnak valók.”„Gyönyörű időket éltünk át, és mindig hálás leszek érte, de most búcsúzunk kell.”
„Köszönöm az emlékeket és ezt a fejezetet, amit közösen éltünk meg.”

4. Gyengéd szétkapcsolódás

Végül pedig ideje a valódi szétválásnak. A gyengéd megközelítés minimálisra csökkenti a fájdalmat, és biztosítja, hogy az üzenet a lehető legkevesebb sérülést okozza.

„Őszintén szeretném, ha könnyebb lenne ezt elmondani, de azt hiszem, hogy el kell válnunk egymástól.”
„Az utunk különleges volt, de úgy érzem, itt az ideje, hogy külön utakon folytassuk.”
„Minden szeretetem megosztottam veled és most is az irántad és magam iránt érzett tiszteletből jutottam arra, hogy jobb, ha elengedjük egymást.”

Nyitókép: martin-dm/ Getty Images
Forrás: beezly

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: