Randiztok, minden szuper, majd egyszer csak köddé válik. Miért teszi ezt?

Köd előtte, köd utána

Hallottál már a ghosting jelenségről? Ha online ismerkedsz, benne van a pakliban, hogy te is átéled egyszer. Vagy talán már bele is futottál párszor?

Életünk egyik legmeghatározóbb kérdése, hogy kivel éljük le az életünket. Az ideális társ megtalálása pedig bizony nem könnyű feladat. A statisztikák szerint ráadásul egyre nehezebb.

Miről árulkodnak a számok?
Az 1970-es népszámlálás eredményei szerint abban az évben 595 ezer fő volt egyedülálló. 2011-re ez a szám 1 millió 317 ezerre emelkedett. Bár az utóbbi években némi csökkenés figyelhető meg (2016-ban már „csak” 1 millió 218 ezer fő volt egyedülálló), ez még így is meglehetősen magas szám. A nemek arányát tekintve 2016-ban 754 ezer nő és 464 ezer férfi élt egyedül. A területi megoszlás eltérő egyes országrészenként: 2016-ban a fővárosban az egyszemélyes háztartások aránya megközelítette a párkapcsolatokét: 40% volt.
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal, Mikrocenzus 2016

Sokan keresik tehát a párjukat, és az online ismerkedés mára igencsak népszerűvé vált, hiszen azzal kecsegtet, hogy egyszerűen és kényelmesen megtalálhatod azt, akire vágysz. Ma már rengeteg különféle internetes társkereső és telefonos applikáció teszi könnyebbé az ismerkedést. Ennek a párkeresési módnak azonban éppúgy vannak hátulütői, mint a hagyományos ismerkedésnek, csak épp más jellegűek. A személytelenség, az anonimitás dominál a modernebb pártalálási módszereknél, szemben azokkal a helyzetekkel, amikor baráti körben, munkahelyen vagy szórakozóhelyen keresgélünk a jövőbeli társunk után. Épp ez a személytelenség vezet ahhoz a jelenséghez, amit ghostingnak nevezünk.

Az online társkeresés ma már teljesen általánossá vált, de megvannak a maga buktatói
 1. Mi az a ghosting?

  A ghosting tulajdonképpen a „szellemmé válást” jelenti, amikor – leginkább az ismerkedés kezdeti fázisában – az egyik fél nyom nélkül eltűnik, mintha a föld nyelte volna el. Az ilyen köddé válást jelentősen megkönnyíti az online ismerkedés már említett félanonimitása, hiszen a netes társkeresőkön mindenki csak annyit árul el magáról, amennyit szeretne. Az esetek nagy részét tekintve nincsenek közös ismerősök vagy egyéb kapcsolódási pontok a másikkal. Ha neki úgy tetszik, akkor szó és magyarázat nélkül tűnik el az életedből.

  De vajon a férfiak vagy a nők válnak inkább köddé?
  Egyik nemet sem kiálthatjuk ki főbűnösnek: a statisztikák bár eltérőek, de közös bennük, hogy mindkét nem előszeretettel alkalmazza ezt a szakítási módot. Már ha ezt annak lehet nevezni…

  Az esetek egyediek, ettől függetlenül megállapítható egy általános séma a ghostingra: találkoztok egy kávé mellett, megismerkedtek és minden remekül alakul. De csak szerinted… Ugyanis pár kellemes és valóban ígéretes találkozó után a másik nyomtalanul felszívódik. Az üzenetekre nem reagál, ahogy a hívásaidra sem. Ha tovább próbálkozol, akkor pedig gyakran azzal szembesülsz, hogy minden létező csatornán letiltott. Te pedig ott állsz, és nem érted, mi történhetett.

 2. Miért válnak köddé egyesek?

  Az online ismerkedés személytelensége, és a lehetőség, hogy soha többet nem futsz össze az illetővel, akit se szó, se beszéd kiradírozol az életedből, csupán motiváló tényező, nem a háttérben húzódó ok. Gondolj csak bele, rengetegen ismerkednek az interneten keresztül, mégsem mindenki alkalmazza a kapcsolat megszakításának ezt a módját. A szellemmé válók leginkább a másik visszautasításával járó kényelmetlenséget szeretnék megúszni. Gyerekes döntés megfutamodni? Önző dolog válasz nélkül hagyni valakit? Kevés empátiáról árulkodik a ghosting? Igen. Ennek ellenére ma már bevált módszer, és ahogy egyre többen válnak köddé, úgy egyre több ember válik érzéketlenné erre. Később így lesz sok esetben „áldozatból elkövető”. Ahogy számos telefonos applikáción csak balra kell húznod az általad érdektelennek tartott személyt, sokan a megismerkedés után is így tesznek. Egyszerűen köddé válnak,és letiltják a másikat minden lehetséges csatornán.

  A becsapott fél előbb még aggódik, aztán lassacskán felfogja a történteket
 3. A ghosting hatása

  A szellemmé válás amellett, hogy erkölcsileg is inkorrekt magatartás, a másikra nézve rendkívül káros lehet. Mivel nem tudod, mi történt, miért tűnt el az az ember, akivel addig remek és tartalmas találkozóid, randijaid voltak, először aggódni kezdesz. Talán baleset érte? Valami más baj történt? Mikor pedig rájössz, hogy merről fúj a szél, az aggodalmat lassan felváltja a csalódottság, ami jogos is: megbíztál valakiben, akiben nem kellett volna. Nem arról van szó, hogy 2-3 randevú után már az esküvői torta tetején lévő marcipánfigurákat tervezgetted: egyszerűen csak elhitted, hogy a másik éppolyan jól érzi magát a társaságodban, mint te vele, és bíztál abban, hogy jelzi majd, ha esetleg nem szimpatizál veled (eléggé).

  Már eleve az is fájó, ha kiderül, hogy nincs meg köztetek a kémia, vagy épp csupán a másik fél érzi ennek a hiányát. A visszautasítás viszont mindenképp benne van a pakliban, ha ismerkedsz. Természetes, ha az ember meggondolja magát, és bár ezzel is megbántja a másikat, a ghosting ennél sokkal súlyosabb károkat okoz. A szenvedő fél ott marad a kérdésekkel és a bizonytalansággal: ő rontott el valamit? Hogy nem vette észre a jeleket? Ez őrjítő, kínzó fejtörést tud okozni annak, aki eleve önértékelési és önbecsülési problémákkal küzd.

  A visszautasítás is sokszor nehéz, de a ghosting szinte kínzás
 4. Hogyan kezeld a szellemeket?

  Ha a jövőben belefutnál egy hirtelen köddé váló szellembe, akkor tudnod kell, hogy ami történt, az nem a te szegénységi bizonyítványod. Joggal várható el a másiktól, hogy közölje, ha nem a jövendőbeli partnerét látja a személyedben. Bár sok ember számára a másik visszautasítása sokkal kényelmetlenebb, mintha ő kapna kosarat, ez mégsem lehet kifogás! Nem fair, hogy egy ilyen, valóban kellemetlen beszélgetés helyett csak úgy eltűnjön. Ami viszont már a te felelősséged és a te feladatod: igyekezz, hogy ne vetítsd ki a csalódottságod azokra, akikkel később találkozol. Nem mindenki szellem. Légy óvatos, de ne ess át a ló túloldalára: az állandó bizalmatlankodással talán olyat is elriaszthatsz, aki valóban komolyan érdeklődik irántad.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: