Óriási sztrájkhullám indulhat Hollywoodban, ami komolyan veszélyezteti a filmgyártás jövőjét

A küszöbön áll Hollywood történetének egyik leghatalmasabb sztrájkja, melyet a háttérben dolgozó emberek érdekeit képviselő IATSE robbanthat ki. De mi is vezetett el ideáig?

Ha hozzám hasonlóan te is követed a kedvenc film-, és sorozatsztárjaidat Instagramon, akkor egészen biztosan belefutottál már legalább egy olyan posztba, amiben az egyikük arról beszélt, hogy szolidaritást vállal az IATSE-vel. Csak, hogy néhány nevet említsek: Susan Sarandon, Elisabeth Moss, Ben Stiller vagy Ryan Reynolds egyaránt kiálltak az International Alliance of Theatrical Stage Employees elnevezésű szakszervezet mellett. A Netflixes Grace és Frankie főszereplői, azaz Jane Fonda és Lily Tomlin pedig egy, a kampány logóját ábrázoló pólóban tudatták a világgal, ők is támogatják a színházi és filmipari munkások szövetségét.

De a True Blood – Inni és élni hagyni széria sztárpárja, Anna Paquin és Stephen Moyer is határozottan felszólalt az ügyben.

IATSE, az mi?

Szóval, kiket is képvisel pontosan ez a sokat emlegetett IATSE és mi a céljuk? Nos, a szakszervezet közel százezer háttérembert képvisel a szórakoztatóiparban az Egyesült Államokban és Kanadában. Ide tartoznak például azok, akik a kamerákat kezelik, a technikusok, a sminkesek vagy a fodrászok. Magyarul azok a személyek, akik nélkül egyetlen film vagy sorozat sem készülhetne el. A dicsőség és az elismerések azonban legnagyobbrészt mégis kizárólag a rendezőknek, az operatőröknek, a forgatókönyvíróknak, a színészeknek, esetleg a jelmeztervezőknek járnak. Az IATSE nem másért küzd, mint az alulértékelt dolgozók munkakörülményeinek javulásáért: fellépnek a veszélyesen hosszú munkaórák, a kritikusan alacsony fizetés (nem részesülnek egészségbiztosításban vagy nyugdíjban sem) és az ebéd-, illetve a pihenőidő hiánya ellen.

„A filmjeink és a TV műsoraink nem is működhetnének a csodálatos stábunk nélkül és a stábunk jobbat érdemel” – Ryan Reynolds

Röviden és tömören: ezeknek a személyeknek egészségtelen az életminősége. (A helyzetüket a streaming-szolgáltatók térhódítása is rontotta, hiszen ezeknél a filmeknél vagy sorozatoknál jóval kevesebbet keresnek, mint egy klasszikus hollywoodi szuperprodukció esetében.) Az egyik sarkalatos kérésük például az, hogy minimum 10 óra teljen el egy munkanap vége és a következő kezdete között. A hangsúly tehát nem a pénzen, hanem a méltányosságon, az egészségen, a biztonságon és a tervezhetőségen van. Ám hiába ült le velük tárgyalni az AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), vagyis a mozis és tévés producerek szövetsége, mert nem sikerült megegyezniük.

Hollywood veszélyben

Az IATSE szeptember végén sztrájk indítására felhatalmazó szavazást indított, amire szinte egyöntetűen (98 százalékban) igen volt a válasz a tagoktól. Így akár bekövetkezhet Hollywood történetének talán legkomolyabb munkabeszüntetése. Több mint 60.000 szakszervezeti tag otthagyhatja az állását, ami a tévé- és filmgyártás leállását jelentené nemcsak Los Angelesben, hanem országosan is. (Utoljára 2007 végén volt példa hasonló esetre, amikor a hollywoodi forgatókönyvírók 14 hétig sztrájkoltak 2008 februárjáig.)

„Azok, akik a fizetési skála legalján állnak, nem érdemelnek kevesebbet a megélhetési bérnél” – jelentette ki az IATSE elnöke, Matthew Loeb, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ezeknek az embereknek is joguk van olyan alapvető szükségletek kielégítésére, mint az étkezés vagy az egészséges mennyiségű alvás.

Ha többet szeretnél tudni arról, mi is történik Hollywoodban, kövesd az IATSE Stories (@ia_stories) elnevezésű Instagram-profilt, ahol a film- és szórakoztatóipar dolgozói névtelenül megoszthatják egymással a történeteiket és szolidaritásukat fejezhetik ki egymással szemben. Mi azt mondjuk, érdemes beleolvasni a sztorikba, mert ezekből kiderül, milyen áron készülnek el például azok a Netflixes sorozatok, amiket a kanapénk kényelméből élvezünk.

Forrás: People
Nyitókép: Myung J. Chun/Los Angeles Times/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: