Összegyűjtöttük az évtized 50 legjobb filmjét: indulhat a mozimaraton!

Drámák, thrillerek, akció- és életrajzi filmek, amiket néhány évtized múlva a 2010-es évek klasszikusaiként emlegetnek majd. A 2010 és 2019 között megjelent alkotások legjobbjaiból igen impozáns listát tudtunk összeállítani.

December vége felé örömmel tekintünk vissza, hogy megtudjuk, mi minden történt az adott évben. Idén még izgalmasabb dolgunk van, hiszen 2019. december 31-én nemcsak egy évet, hanem egy egész évtizedet zárunk le. Kezdődhet a számvetés? Összegyűjtöttük az évtized 50 legjobb filmét! A listánkban szereplő alkotások forgatókönyvüknek, a lehengerlő színészi teljesítményeknek és a zseniális látványvilágnak köszönhetően kerültek be abszolút szubjektív válogatásunkba. 

Viharsziget (2010)

‚‚Melyik rosszabb? Szörnyetegként élni vagy jó emberként meghalni?!’’

A közösségi háló (2010)

Hogyan lett a FaceMash-ből Facebook? Annyit elárulhatunk, hogy a közösségi oldal diadalmenetét néhány kellemetlen jogi affér is árnyalta: egy plágiumvád és egy szakításig fajuló konfliktus az egyik alapítótárssal.

A fekete hattyú (2010)

Natalie Portman drámai alakításával a Golden Globe-, a BAFTA- és az Oscar-díjat is elnyerte – ez mindent elmond a filmről.

Egy nap (2011)

Egy csodálatos könyvfeldolgozás, amiben Anne Hathaway és John Sturgess nagyszerű párosa mutatja meg nekünk, milyen egy életen átívelő kapcsolat két ember között: romantikus film, ami nem csöpög, sokszor vicces, sokszor tragikus és mindenekelőtt nagyon emberi.

Felhőatlasz (2012)

A mozi, ami elsőre biztosan nem esik le, aminek idő kell, hogy összeálljon a fejünkben, de mire összeáll nemcsak a sztori lesz világos, de kicsit az egész életet is tisztábban látjuk majd. A Wachowski testvérek legendás filmjében téren és időn át utazunk.

Hobbit trilógia (2012,2013, 2014)

Peter Jackson olyan lendülettel mutatja be nekünk a Gyűrűk Ura előzmény trilógiáját, ha nem lenne 3 órás midnegyik rész, akkor egy nap alatt megnéznénk újra és újra az egészet. (Így két nap kell hozzá.) A Hobbitban megismerhetjük Zsákos Bilbót, aki csatlakozik a törpökhöz, nevezetesen Tölgypajzsos Thorin csapatához egy nem mindennapi kalandra.

A Wall Street farkasa (2013)

A pénz hajszolásának végtelen abszurdja: Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) maximalista brókerként még több pénzre, még több hatalomra, még több drogra és még több nőre vágyik. De mihez kezd az illegálisan megszerzett milliárdokkal és a nyakában lihegő FBI ügynökökkel?

Isteni műszak (2013)

Sokszor abszurdnak tűnik, miközben hajlandók vagyunk elhinni, ez bizony a nagy magyar valóság. Bodzsár Márk a mentős, a temetkezési vállalkozó és egy kínai étterem fényében mesél halálról és életről, na, meg arról, hogy mekkora pénz van mindebben.

Szemfényvesztők (2013)

Izgalmas fordulatokban és feszültségben gazdag film, amiben sosem az történik, amire számítasz – avagy négy bűvész másfél órán keresztül hülyét csinál egy FBI ügynökből. Vagy mégsem?

A nő (2013)

Spike Jonze nem éppen hétköznapi szerelmi történetével görbe tükröt mutat a modern, digitalizált társadalomnak. A nő című filmben Theodore (Joaquin Phoenix) szerelmes lesz Samanthába, aki egy mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszer. 

Mielőtt meghaltam (2013)

A dallasi Ron Woodroof (Matthew McConaughey) az alkohol-nők-kokain szentháromságának szentelte szabadidejét, ám élete fenekestül felfordul, amikor AIDS-szel diagnosztizálják. Az igaz történetet feldolgozó filmben McConaughey élete alakítását nyújtotta, ezzel elhappolta Leonardo DiCaprio elől a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. Hozzátennénk, jogosan.

Blackfish (2013)

A SeaWorld már évtizedek óta az egyik legnépszerűbb kaland- és állatpark volt, ám az orlandoi komplexumban történt incidens örökre megváltoztatta a hely megítélését, azóta több petíció is indult ellene. A megrázó dokumentumfilm magyarázatot keres arra, mi lehet az oka annak, hogy több, fogságban tartott kardszárnyú delfin is a trénerére támadt.

Napos oldal (2013)

Ez az a film, amiben Bradley Cooper bebizonyította, hogy több üresfejű szépfiúnál. De kiderült az is, hogy zseniális párost alkotnak Jennifer Lawrence-szel, aki ezért a filmért meg  is kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart. Pszichózis, humor és tánc, de nem a Dirty Dancing féle.

A mindenség elmélete (2014)

Miközben Stephen Hawking tudományos karrierje egyre feljebb ível, egészségi állapota és kapcsolata feleségével rohamosan romlik. A mindenség elmélete érzelemdús, szívfacsaró életrajzi dráma, amit Eddie Redmayne zseniális alakítása tesz tökéletessé.

Birdman (Avagy a mellőzés meglepő ereje) (2014)

Zene, látvány és a tökéletes főszereplő, Michael Keaton. A film zseniálisan mesél arról, mi történik egy kiöregedett színésszel, aki aztán egy Raymond Carver novella adaptációval szeretné bebizonyítani, hogy lesz ő még híres, ráadásul nem is akárhogy. 

Holtodiglan (2014)

Egy vizuális szempontból kifogástalan pszicho-thriller – David Finchertől nem is vártunk mást – ami bemutatja, hogyan alakul Nick Dunne (Ben Affleck) és Amy Dunne (Rosamund Pike) kapcsolata amerikai álomból amerikai rémálommá.

A nagy Gatsby (2014)

Fitzgerald legendás regénye nem is kerülhetett volna jobb kezekbe. A rendező Baz Luhrmann – akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Rómeó és Júlia, a Moulin Rouge vagy az Ausztrália – tűélesen bánik karatereivel és olyan látványvilágot épít a néző szeme elé, ami rabul ejti. A filmben Gatsby szerepében Leonardo DiCapriot láthatjuk, de kell ezt mondani bárkinek is?

A nagy szépség (2014)

Kétség nem fér hozzá: ez az évtized filmje. Kell annál több, hogy a történet Rómában játszódik, ahol egy életvégi válságban lévő író szemén keresztül betekintést nyerhetünk a római elit kicsinyes, nevetséges mégis nagyon igazi életébe. Lehengerlő film, csodálatos képekkel.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson nem maradhat le a listánkról – csak ő tudja ennyire lenyűgözően bemutatni az évszázad műkincs-rablását, ami esztétikailag (is) teljesen magával ragadja a nézőket. Főszerepben a zseniális Ralph Fiennes és Tony Revolori. 

Kódjátszma (2014)

A feladat: feltörni a feltörhetetlen német kódrendszert, azaz az Enigmát. Alan Turing (Benedict Cumberbatch) és csapata versenyt fut az idővel, hogy a második világháború alatt győzelemhez segítsék Angliát és ezzel milliók életét mentsék meg. De ezért milyen áldozatokat kell meghozniuk?

Sráckor (2014)

Példátlan filmes kísérlet, ami egyedülálló végeredményt hozott. A Sráckor egy olyan fikciós dráma, amit Richard Linklater csaknem 12 éven keresztül forgatott ugyanazokkal a színészekkel, így Mason (Ellar Coltrane) valóban a nézők szeme előtt válik felnőtté.

Whiplash (2014)

Te mit tennél azért, hogy bekerülhess a világ egyik leghíresebb zenetanárának elit zenekarába? A testi fenyítés és a lelki terror ellenére Andrew Neiman (Miles Teller) mindent elkövet, hogy Terence Fletcher (J.K. Simmons) őt ültesse a dobok mögé – ez kis híján a saját életébe kerül.

Saul fia (2015)

Nemes Jeles Lászlóért az ország egy emberként szurkolt, amikor a 2016-os Oscar-gálán a Saul fiával jelölték a legjobb külföldi filmnek járó díjra. A megrázó történet, Röhrig Géza fantasztikus alakítása és a bravúros technikai megoldások nem hagytak bennünk semmilyen kétséget – a szobor jó helyre került.

A dán lány (2015)

Eddie Redmayne újabb zseniális munkája. A brit színész A dán lányban az egyik első nemátalakító műtéten átesett ember, Einar Wegener bőrébe bújik. Az 1920-as években járunk, így neki és feleségének (Alicia Vikander) is meg kell küzdenie a kor társadalmi megítélésével.

Mad Max – A harag útja (2015)

2 óra szüntelen izgalom, ahol a kosztümök, a látványvilág és a digitális effektek külön kategóriát képviselnek.

Oroszlán (2016)

Szívbemarkoló életrajzi dráma arról, hogy egy fiatal férfi hogyan próbálja megtalálni rég elveszettnek hitt gyökereit Indiában. A főhős Saroo Brierley (Dev Patel) egy maréknyi emlékkel és a Google Earth segítségével képtelen kutatásba kezd.

A martfűi rém (2016)

Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozását dolgozza fel a pszicho-thriller. Az ötvenes-hatvanas évekre jellemző politikai és emberi ellentéteket, valamint a magyar igazságszolgáltatás egyik sötét fejezetét Sopsits Árpád hollywoodi rendezőket megszégyenítő módon mutatja be.

Kaliforniai álom (2016)

Ryan Gosling és Emma Stone kettőse a Kaliforniai álomban megmutatja, hogyan lehet jó zenés filmet csinálni, óriás énekhang nélkül is. A történet faék egyszerű, mégis zsigerig hat: szerelem vagy az álmod, ez a tét. Szerencsére mindenki maga a választ, de a következményt is kénytelenek vagyunk viselni egy életen át.

A számolás joga (2016)

Az 1950-es évek végén járunk: az USA épp óriási versenyben van Oroszországgal, a tét az, hogy ki nyeri el az űrért folytatott versenyt. A NASA-nál 3 nő sorsát követhetjük nyomon, akik amellett, hogy nők, még feketék is, így duplán kénytelenek bizonyítani. Annyit elárulhatunk, hogy sikerül nekik.

A régi város (2016)

Ez az a film, ami kifacsarja a szívünket. Casey Affleck minden botránya ellenére ajánljuk ezt a filmet. Kihagyhatatlan történet arról, hogyan ér utol a múlt, vagy hogyan érjük mi utol őt – minden csak nézőpont kérdése.

Zootropolis (2016)

Kedvenc animációs filmünk sem hiányozhat a felsorolásból! Zootropolisban minden állatnak megvan a helye, akik ráadásul legyőzték ősi ösztöneiket, és békében élnek egymás mellett. Mígnem egy váratlan esemény felkavarja a békés várost, ahol senki más nem segíthet, csak Judy Hopps, közrendőr és Nick Wilde, a ravasz róka!

Café society (2016)

A listára azért került fel, hogy megvédjük. Woody Allen 2016-os filmje kapott hideget és meleget, sokan nem értették, hogyan lehet főszereplőnek megtenni Kristen Stewart-ot, aki finoman fogalmazva is, nem a legjobb színésznő Hollywoodban. A Café Society mégis kihagyhatatlan, azoknak (!) akik szeretik a jazzt, a finom humort és Los Angeles aranykorát, az 1930-as éveket.

Holdfény (2016)

A különböző társadalmi problémákat feldolgozó filmek között sokszor találhatunk hatásvadász alkotásokat. Ez a Holdfényről egyáltalán nem mondható el, Barry Jenkins fantasztikusan mutatja be, hogy milyen hátránnyal indul az életben egy olyan szegény floridai fiú, akit nemcsak bőrszíne, hanem szexuális beállítottsága miatt is érnek támadások.

Dunkirk (2017)

Christopher Nolan második világháborús filmje még azokat is magával ragadja, akik nem rajonganak az ehhez hasonló filmekért. A hangeffekteknek és a zseniális operatőri munkának köszönhetően a képernyő előtt ülve is átérezzük a háború és a normandiai partraszállás borzalmát.

Gyilkosság az Orient expresszen (2017)

Az Agatha Christie 1934-es, azonos című regénye alapján készült film mesteri szereposztással és zseniális képi megjelenéssel került újra a filmvászonra. Szerintünk kihagyhatatlan, és nem csak azért, mert imádjuk a krimiket!

Én, Tonya (2017)

Tonya Harding nem idilli családban nőtt fel – szülei elváltak és anyjával, majd később férjével sem volt felhőtlen és erőszaktól mentes a kapcsolata. Ennek ellenére hatalmas karriert futott be műkorcsolyázóként, de az olimpiáról egy incidens miatt a bíróságra vezetett az útja.

Elit játszma (2017)

Igaz történet egy nőről, aki a férfiak zárt világában helyt áll és hírnévre tett szert. A főhős Molly Bloom könyvében részletesen felfedte, hogyan építette fel a világ egyik legexkluzívabb, illegális pókerbirodalmát, ahol óriási tétekben, világsztárok közt folyt a játék – erről szól a film. 

Szólíts a neveden! (2017)

Luca Guadagnino modern szerelmi drámája, ami magával ragadja, majd megríkatja a nézőket, miközben Olaszország mesés tájaira kalauzol el minket.

Floridai álom (2017)

Ha Floridára gondolsz, mi jut eszedbe? Az biztos, hogy nem a Floridai álom. A film az USA igazibb arcát mutatja, láthatjuk mindazt, ami a csillogáson és cukorhegyeken túl van. A film legnagyobb hősei a gyerekek, akik zseniális színészi játékkal mutatják meg, milyen felnőni egy motelszobában, parfümöt árulni a bolt előtt és minden csínybe beleszaladni, ami csak várhat rájuk.

Lady Bird (2017)

Christine „Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) nagy terveket szövöget és azt tervezi, maga mögött hagyja a kisvárosi miliőt. A makacs tinédzser életét az sem könnyíti meg, hogy első barátjáról kiderül, nem a lányokhoz vonzódik, valamint, hogy hazugságokkal próbál népszerűvé válni.

Mindenki tudja (2018)

Penélope Cruz és Javier Bardem ismét egy filmben szerepelnek és ez nekünk nagyon jó. A Mindenki tudja egy izgalmas thriller, amelyben egy meglepő fordulat szálai messzire, a múltba vezetnek. 

Szabadúszók (2018)

Nem láttunk a Szabadúszóknál jobb vígjátékot az évtizedben, pedig megnéztünk párat. A filmben egy csapat férfi bebizonyítja, hogy nincs lehetetlen – belőlük bizony Franciaország legjobb amatőr férfi szinkronúszó csapata lesz, ha törik, ha szakad. Isteni figurák, kellemes humor, szeretettel teli légkör: ki ne hagyjátok!

Bolti tolvajok (2018)

Minden lehetetlensége ellenére ez a film a családról és a családi szeretetről szól. De közel sem a csöpögős, túláradó és rózsaszín változatról, amit a reklámokból ismerünk. A Bolti tolvajok szereplői kisebb lopásokból igyekeznek fenntartani magukat és megtartani a családtagok között fennálló törékeny kapcsolatot.

Csillag születik (2018)

Mesés film, amit Bradley Cooper rendezett és Lady Gaga a főszereplője? Ha nem láttuk volna a filmet (amúgy láttuk), akkor is felkerülne a listánkra. Az Oscar-díjas betétdalt pedig azóta is dúdoljuk.

Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018)

Mahershala Ali és Vigo Mortensen kettőse ebben a filmben óriásit alakít. Utóbbi egy egyszerű kidobó, aki remek problémamegoldó, már ha ökölharcról van szó. Előbbi zseniális zongorista, aki a kissé konzervatív déli államokba indul turnézni, oda, ahol a feketék még csak ugyanabba a mosdóba se tehetik be a lábukat, mint a fehérek.

Csodálatos fiú (2018)

Timothée Chalamet a fiatalabb színészgeneráció legsikeresebb alakjává avanzsált. Egyik leglehengerlőbb alakítását a Csodálatos fiúban nyújtotta, amelyben egy drogfüggő tinédzser és édesapja (Steve Carell) kapcsolatát ismerhetjük meg közelebbről.

Rocketman (2019)

Aki eddig nem szerette Elton Johnt vagy csak a Can you feel the love tonight című számát ismerte, az a film után garantáltan Elton John rajongó lesz, és megismer még jó pár – ezerszer menőbb – Elton John számot. Egy elsöprő életrajzi film, ami nálunk messze felülmúlta a Bohém Rapszódiát.

Joker (2019)

Nem győzzük eleget méltatni: Todd Phillips, rendező fogta a Marvel filmek legsötétebb gonosztevőjét, és megmutatta, hogy hogyan teremtettük őt meg mi magunk. Zseniális film. Egyszerre mesél sorsszerűségről, elfogadásról (vagy inkább annak hiányáról) és a mentális betegek szörnyű, kiszolgáltatott helyzetéről.

Volt egyszer egy… Hollywood (2019)

A kilencedik Tarantino film nem okozott csalódást. A rendező a 1960-as évekbe kalauzol minket, ahol kiderül, hogyan tud fennmaradni egy színész, aki egy letűnt korból maradt fenn és hűséges kaszkadőre, aki nem rest, ha egy kis bunyót szimatol. Brad Pitt és Leonardo DiCaprio egy filmben: ezért imádkoztunk egy évtizedig. Megérte!

Kisasszonyok (2019)

Ugyan még nem láttuk, de már most nyugodt szívvel megelőlegezzük a Kisasszonyoknak az utolsó kiadó helyet. Kíváncsian várjuk, hogyan dolgozza fel Greta Gerwig a klasszikus regény történetét modern, kissé szemtelen stílusával.

Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: