Ősszel is érdemes a Káli-medencébe utazni, rengeteg program vár

Ha egy jó hangulatú borkóstolóra mennél, vagy az ország legnépszerűbb piacán bóklásznál, esetleg megtanulnál végre vitorlázni: akkor irány a Káli-medence!

A Káli-medence hazánk egyik, ha nem a legszebb vidéke. A Balatontól csupán néhány kilométerre elhelyezkedő településekre sokszor csak nyári úti célként gondolunk. Pedig manapság annyira felkapott és talán már kicsit túl trendi is lett, hogy egész évben zajlik az élet. A helyiek úgy tartják, hogy aki egyszer is eltölt ott pár napot, az biztos, hogy visszajáró vendég lesz.

A Káli-medencének ugyanis szavakkal leírhatatlan varázsa van, egy kicsit ott lenni, az tényleg szerelem első látásra. Nem véletlen, hogy Jancsó Miklós több filmjét is a Káli-medencében forgatta, és Cseh Tamás is szívesen időzöt ott.

A járvány miatti home office alatt sokan vettek a környéken ingatlant, és inkább ingáznak most is, minthogy elengedjék ezt a gyönyörű vidéket. Ennek is köszönhető, hogy a klasszikus nyárvégének számító augusztus 20-i ünnepség után a Káli-medencében nem húzzák le a redőnyt, itt nem áll meg az élet, remek programok és lehetőségek várnak ősszel és télen is. De ha nyugisabb kikapcsolódásra vágysz, akkor egy nagy sétához is ideális a helyszín, és kerékpár is számos helyen bérelhető. Nem kell túlgondolni, rászervezni, a helyszínen is ráérsz eldönteni, hogy mihez van kedved.

1. Borkóstolás, borvacsorák

Hidegtál fotó: Pállfy Borászat facebook

A Balaton környéki borászatokban kiváló borkóstolók, pincelátogatások és borvacsorák várnak. Ezek a lehetőségek szuper programok egy családi vagy baráti összejövetelre, de ha egy romantikus hétvégére vágysz, kettesben a pároddal, ahhoz is ideális. A Köveskáli Pálffy Borászat terasza november 30-ig tart nyitva, a finom borok mellé sajtkülönlegességeket és hidegtálat kínálnak.

2. Káptalantóti piac

Liliomkert piac fotó: Steindl Gabriella

A hivatalos nevén Liliomkert termelői piac évek óta óriási népszerűségnek örvend, és kimagaslóan magas látogatottsággal bír. Ez az a piac, ahova tömegével jönnek külföldről is minden vasárnap. A Harmathy Ildikó biológus által megálmodott és létrehozott piacra érdemes reggel időben menni és üres gyomorral érkezni. Itt ugyanis mindenből van kóstoló, ráadásul olyan ételkülönlegességek is kaphatók, amelyek szinte sehol máshol nem.

„A piacon leginkább a kézműves, a korabeli és egészséges termek árusítása a cél. Ildikó, a piac vezetője  törekszik arra, hogy egészséges mennyiségben legyen azonos termékből éppen annyi kis vállalkozás, amennyit elbír a piac. Köztudott, hogy már annyira telitettek a standok, hogy nagyon nehéz új áruval ide bekerülni. A piac népszerűsége mindezeken túl a környezeti adottságokban is rejlik, hiszen egy erdő ad otthont a termékek kínálatának, és páratlan a panoráma a Káli -medence szépségeire. A vásárlók az ország egész területéről illetve külföldről is nagy számban érkeznek. Nagyrészt helyi termelők árusítanak, de vannak Ausztriából és a közeli megyékből is sokan, akik eladásra kínálják portékájukat.

A piacnak van egy spirituális töltete és művészi vonulata. Festők, írók és műkincskereskedők is sokan megfordulnak itt. Számomra a piac egy terápia, kiszakadás a mindennapi élet mókuskerékből. Már az elejétől fogva kedvesen fogadtak a kollégák, barátságok is szövődtek. Segítjük, támogatjuk és meghallgatjuk egymást, a nap végén pedig egy-egy jó szóval búcsúzunk.

De ez nemcsak egy piac, hanem egy fantasztikus kirándulóhely is, ahol jókat ehetünk, ihatunk, egészséges termékeket, és szívmelengető tárgyakat vásárolhatunk, eszmecserét folytathatunk a világ működéséről, és megkaphatjuk a barátságosságot és a mosolyt is számunkra idegen emberektől. Ez egy életérzés, amit csak akkor tapasztalhatunk meg, ha beleszippantunk a Káptalantóti piac atmoszférájába” – meséli Horváth Georgina, aki másfél éve árulja a Lilomkert piacon, egy budakeszi kis manufaktúra szarvas kolbászát ás vadpástétomait.

3. Vitorlástanfolyam

Vitorlástábor fotó: Kovács Zita/Nánási Sailing

Ha Balaton, akkor hajózás. S ha a nyári tömegben nem volt kedved vagy időd megtanulni, de régóta halogatod, akkor kezdd el ősszel. A Nánási Sailing Vitorlásiskola elméleti képzését a fővárosban is elkezdheted, és majd a gyakorlati órákat töltheted a Balatonon. Érdemes kihasználni az őszi akciójukat, többféle tanfolyamuk van, vizsgalehetőséget is biztosítanak, és ha most jelentkezel, jelentős kedvezményt adnak.

Nyitókép: Steindl Gabriella

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: