Ősszel se feledkezzünk meg a fényvédelemről

A fényvédelem nemcsak a nyári napsütésben, hanem az őszi és téli hónapokban is elengedhetetlen része kell, hogy legyen a bőrápolási rutinunknak.

Ugyan a tűző napsütésnek már egy ideje búcsút kellett intenünk, viszont nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a fényvédelem ilyenkor is kiemelt fontossággal bír a bőrápolási rutinunkban. Ha sokáig szeretnénk ránctalanok maradni és meg szeretnénk tartani bőrünk rugalmasságát talán ez az egyik legfontosabb lépés.

Miért is olyan fontos a megfelelő fényvédelem?

A tudatos bőrápolás korunkban már a mindennapok részévé vált. Rengeteg szérum és krém áll rendelkezésünkre, hogy a lehető legtovább megőrizzük arcbőrünk rugalmasságát. Ennek az egyik legfontosabb lépése a fényvédők használata. Ezeket nem elég a tavaszi és nyári hónapokban használni, hanem a mindennapi rutin részévé téve ősszel és télen sem feledkezhetünk meg róla.  Ugyan az UVB-sugarakból kevesebbel érintkezünk a hidegebb évszakokban, de ez nem mondható el a szintén igencsak káros UVA-sugarakról – a bőr öregedésének folyamatait pedig elsősorban utóbbi gyorsítja fel. Tudtad, hogy az UV-sugarak az arcon megjelenő ráncok és pigmentfoltok nyolcvan százalékáért felelősek?

Fényvédők

A fényvédő krémek tehát az UV-sugarak kiszűrésére hivatottak. Ennek jelölésére az SPF (Sun Protection Factor) matematikai arányszámot használják a kozmetikai termékeken. Ezzel a jelöléssel találkozhatunk a nappali krémeken, BB és CC krémeken, alapozókon és egyéb arcápolási és dekorkozmetikai készítményen. Természetesen minél magasabb az adott cikken található SPF-szám, a bőr annál nagyobb védelmet nyer az UV-sugárzással szemben: például egy SPF 50-es fényvédő az UV 98 %-át szűri ki.

fotó: fizkes/GettyImages

A fényvédő krémek megfelelő használata

Ahogy azt említettük, fényvédőt már a legtöbb dekorkozmetikai termék is tartalmaz, ez azonban nem elég arra, hogy teljes mértékben megvédjük bőrünket a káros sugaraktól. A reggeli arcápolási rutin részeként ajánljuk, hogy kifejezetten erre hivatott krémeket is használj. A sminkelés előtt körülbelül egynegyed teáskanálnyi (1.2 gramm) fényvédő krémet vigyél fel az arcodra, majd hagyd hogy az beszívódjon, mielőtt sminkelni kezdenél.

Hogyan válassz fényvédőt

A megfelelő fényvédő kiválasztásához is figyelembe kell venni a bőr típusát. Ezt a terméket a szűrők alapján általában két nagy csoportra osztják: az organikus, azaz kémia és inorganukus azaz fizikai, vagy ásványi szűrős termékekre. Nagyvonalakban ez azt jelenti, hogy az inorganikus fényvédők gyakrabban válnak be az érzékeny és problémás bőrön, stabilabban állnak ellen a sugaraknak, viszont „nehezebbek” es gyakran hagynak fehéres réteget a bőrön. Az organikus termékek jó választásnak bizonyulhatnak kombinált és zsíros bőrre, vékonyabb réteget képeznek és könnyebben tudunk más terméket ráépíteni, viszont az érzékeny bőrön olykor irritációt okoznak. Ahogy sok más termékkel, a fényvédőkkel is érdemes kísérletezni, de kifejezetten ajánljuk, hogy kérjétek ki gyógyszerész vagy kozmetológus véleményét, hogy megtaláljátok a bőrtípusotoknak megfelelő csodaszert.

Fényvédők, amik nekünk beváltak:

Revox Just Daily Sun Shield UVA + UVB Filters SPF50+ napvédő krém - 2969 Ft pingvinpatika.hu
Revox Just Daily Sun Shield UVA + UVB Filters SPF50+ napvédő krém – 2969 Ft pingvinpatika.hu

A Revox Just Daily Sun Shield UVA + UVB Filters SPF50+ napvédő krémjét szinte bármelyik drogériában beszerezhetjük. Könnyen felszívódik és remekül lehet rá sminkelni.

URIAGE Bariésun illatmentes arckrém SPF50+ (50ml), 4940 Forint
URIAGE Bariésun illatmentes arckrém SPF50+ (50ml), 4940 Forint notino.hu

Az Uriage termékei kifejezetten ajánlottak érzékeny bőrre. Az Uriage Bariésun erős védelmet nyújt az UVB, UVA és a kékfény ellen is. Könnyen textúrák, nem ragad, vízálló és az Uriage termálviznek köszönhetően ápolja a bőrt.

La Roche-Posay Anthelios XL, 9120 Forint notino.hu
La Roche-Posay
Anthelios XL, 9120 Forint notino.hu

A La Roche-Posay fényvédői is tökéletesen kompatibilis az érzékeny bőrrel. A márka Anthelios krémje parfümmentes, gél állagú és az 50-es SPF mellett még mattító hatással is rendelkezik.

 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: