Indulhat az őszi rendszerezés? 7 tipp, hogy a szekrényed készen álljon a hűvösebb évszakra

A nappalok még melegek, este viszont már elkel a vastagabb ruha. Szedd hát elő ezeket, és induljon az őszi rendszerezés a gardróbodban! Kolléganőnk segít, hol kezdd, mire figyelj.

Hacsak nincs akkora szekrényed, amiben minden ruhád szépen és átláthatóan elfér, akkor szerintem az évszakonkénti, így most az őszi rendszerezés nem olyan dolog, amit simán el lehetne bliccelni. Vagyis, persze, el lehet, de te sem szeretnéd a reggeli készülődésben, rohanásban úgy kinyitni a szekrényed ajtaját, hogy onnan minden ömlesztve zuhan ki, ugye? Vagy ha nem is esnek ki a dolgok, már az is épp elég bosszantó, ha rendszer hiányában nem találod azt a felsőt vagy ruhát, amit aznap fel akartál venni.

Egy szó, mint száz, én azt javaslom, lassan állj neki egy alapos őszi rendszerezésnek a gardróbodban. Egyszer kell rászánni az időt, utána a téli holmik előkerüléséig abszolút semmi dolgod nem lesz. És hidd el, minden nap hálás leszel magadnak, amiért rendet és rendszert vittél a szekrényedbe már így, a nyárból az őszbe való átmenet időszakában. Jó, de hol is kezdjük? Hadd vezesselek végig a folyamaton néhány egyszerű, mindenki által könnyen betartható lépés segítségével: készítsük fel együtt a szekrényedet az őszre.

Őszi rendszerezés: 7 tipp, hogy a ruhatárad is készen álljon az új évszakra

1. Tiszta lap — Mindent pakolj ki a szekrényedből. Egyrészt, hogy áttöröld picit, másrészt pedig, hogy lásd, mennyi helyed is van valójában. Erre talán te is most csodálkozol rá, ugye? Lehet, hogy a rendszerrel volt a gond eddig, de az is lehet, hogy teljesen jól rendszerezel, csak eláraszt a túl sok cucc, ami miatt már nem látod át, mi mindened van. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mia Balogh (@rendszerezz_okosan) által megosztott bejegyzés

2. Szelektálj — Ez utóbbin, mármint a túl sok cucc jelenségén segíthetsz, ha nekiállsz szelektálni. Tudom, ezt mondani könnyű, végrehajtani borzasztó nehéz, hiszen minden nő ragaszkodik a holmijához. És ott van a „jó lesz az még valamire” illetve a „nagyon drágán vettem, nem vagyok hajlandó megválni tőle”  faktor is. Egyelőre nem is kell. Ha mindent kipakoltál a szekrényből, először csak pillants rá az elképesztő ruhakupacra. Tényleg mindenre szükséged van? Ugye, hogy nem. Kezdj el válogatni, akkor is, ha már most tudod, hogy semmit sem fogsz kidobni. A felesleget elpakolhatod, erről mindjárt szót ejtünk, hogyan érdemes. Legyen „hordom”  és „nem hordom”  kupac, eszerint válogass szét mindent. A szekrénybe csak azok a ruhák kerüljenek vissza, amiket ténylegesen viselsz is. Ezzel nemcsak a kínálatot (és ezáltal a reggeli készülődést) egyszerűsíted le, hanem a már nem hordott cuccokkal örömöt szerzel azoknak a barátnőknek, adományboltoknak, alapítványoknak, stb., akikhez a régi cuccaid kerülnek.

Mit pakolj el és mit vegyél elő ősszel?

3. Mit pakolj el? A forrónacikat, fürdőruhákat, strandcuccot, flip-flop papucsokat, ujjatlan topokat nyugodtan elpakolhatod, de csak azokat, amiket jövő nyáron is hordani fogsz. Nézz át mindent, ami nem kell, az állapotától függően mehet ajándékba (új dolgok), jótékony célra, adományboltba (alig használt cuccok), vagy kidobásra ítélt zacskóba (szakadt, szétfosztlott anyagú, már nem javítható dolgok).

Hogyan érdemes eltenni, ami nem kell, vagy csak jövő nyáron kell ismét? Több lehetőség is van. A cipőket tárolhatod az ágy alatt, egy erre a célra beszerzett tárolóban, vagy dobozokban, a ruhákat pedig zsákokban vagy dobozokban. Én strapabíróbb papírdobozokat használok, amiket mindig fel is címkézek, így felnyitás nélkül is tudom, mi van bennük. Ha így teszed el őket, a ruhák kevésbé gyűrődnek. És még egy tipp: ha nem egymásra hajtogatod, hanem így teszed be a dobozba, mint a képen is látod, akkor egy pillanat alatt át fogod látni, mi van benne.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mia Balogh (@rendszerezz_okosan) által megosztott bejegyzés

4. Mit vegyél elő őszre — Bőrdzsekit, ballon- és esőkabátokat, vékony sálakat, bakancsot, vékonyabb anyagú csizmákat, bokacsizmát. Ezeket a nyári ruháiddal is trendin tudod passzintani ősz elején.

Így kerüljenek a helyükre: funkció és szín szerint is csoportosíthatod őket. A funkciót mindenképp ajánlom, mert nagyon megkönnyíti a reggeli készülődést, ha konkrétan tudod, hová kell nyúlnod az elegáns ruhákért vagy a kedvenc farmeredért, illetve hol vannak a lazább, sportosabb holmik. Ha pedig színek szerint csoportosítasz, azzal átláthatóbb és sokkal elegánsabb hatást is kelt majd a szekrényed. 

Az őszi rendszerezés egyik kulcsa, a tárolás

5. Mit hogyan tárolj? Ez mindenkinél függ attól, milyenek a szekrény adottságai (akasztós vagy hajtogatós helyből van-e több). De attól is, hogy neked mi a praktikusabb, hogyan látod át jobban a ruháidat. De amit általában ajánlani szoktam, az a következő: hajtogasd össze a sportos ruhákat, pizsamákat, alsóneműket, trikókat, pólókat. A zakók, blézerek, kabátok, elegáns felsők, ingek, blúzok és ruhák pedig kerüljenek inkább akasztóra. A pulcsik, nadrágok, sálak, övek pedig kerülhetnek vállfára, de hajtogathatod is őket, ahogy neked jobban tetszik.

Extra tipp: cseréld le a vállfákat egységes darabokra, így elegánsabbnak hat majd a szekrényed összképe. És ne tegyél túl sok vállfát a szekrénybe, mert ha túlzsúfolod, nemcsak hogy raktárszerűnek hat majd, hanem a ruhák sem tudnak jól szellőzni.

6. A nyári ruhák még maradhatnak A kedvenc nyári ruháidat még ne pakold el, inkább készíts nekik egy külön kis szekciót a szekrényedben. Tedd vállfára a kedvenceidet, majd teríts mindegyikre egy-egy hozzá illő kardigánt. Így nemcsak helyet spórolsz a szekrény akasztós részén, hanem a szetted kitalálása is fél percre rövidül majd az őszi reggeleken.

7. Kabátok a bejárathoz — Ez nemcsak azért fontos, hogy reggel egy perc legyen felkapni a kedvenc dzsekid vagy esőkabátod, hanem azért is, mert a kabátok túl sok helyet foglalnak a szekrényben. Ezen kívül az sem feltétlen jó, ha minden nap beviszed a tiszta ruháid közé az utca porával, kosszal, nedvességgel is találkozott kabátodat. Szerintem az is fontos, hogy ne hagyj elöl 3-4 kabátnál és 4-5 pár cipőnél többet. Ennyiből már tudsz választani, a többi pedig csak az értékes helyet foglalná az előszobában.

Ha meghoztam a kedved az őszi rendszerezés elkezdéséhez, két dolgot ne feledj. Az egyik, hogy a rendszerezés nagyon egyedi dolog, mindenkinek más jön be, szóval lehet, hogy a fentieket te másképp, vagy kis csavarral oldod majd meg. És ez pont így van rendben! A másik pedig, hogy tényleg csak egyszer kell rászánnod az időt, viszont akkor legyél könyörtelen a felesleges cuccokkal (ha nem is dobod ki, de a szekrényből tedd át zsákba vagy dobozba). A jutalmad egy praktikus, átlátható, könnyen használható gardrób lesz, amit biztos, hogy minden barátnőd utánozni akar majd!

Nyitókép: cokada / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: