Őszi self-care bakancslista: 20 élmény, ami segít ráhangolódni az évszakra

Pipálj ki néhányat a következő tippek közül és engedd, hogy az ősz a te szívedbe is belopja magát.

Az öngondoskodás nem luxus, ahogy a pihenés sem az. Sem az anyáknak, sem a dupla műszakban dolgozóknak és egyetlen nőnek sem. Nem pénz vagy idő kérdése az, hogy feltöltődünk-e és gondoskodunk-e magunkról – ez egyszerűen szükséglet, amire ebben az össznépi feszültséghullámban nagyon is szükségünk van. Az ősz pedig, a maga borongós, olykor melengető fényeivel, illataival és hangulatával megadja az alapritmust és befelé fordulásra csábít. Rengeteg előnyünk származik abból, ha kihasználjuk ezt az időszakot a testi-lelki feltöltődésünkre. Ehhez adunk egy kis segítséget. Sorra is veheted a pontokat, de kiválaszthatod a neked tetszőket, a lényeg, hogy pipálj ki néhányat az alábbiak közül.

Őszi checklist a feltöltődés jegyében:

 1. Csökkentsd a tempót. Úgy a munkában és a szerteágazó tevékenységeidben, mint járás közben vagy az evésben. Próbálj meg lelassulni és nem megtölteni minden egyes pillanatodat programokkal és produktivitással.
 2. Szerezz magadnak self-care pillanatokat a fürdőszobában is. Gyújts illatos gyertyát, vegyél forró fürdőket és áraszd el sütőtökillattal a lakást.
 3. Válassz szezonális alapanyagokat és főzz otthon. Októberben a retek, a cékla, a gomba, a karalábé és a sütőtök kihagyhatatlan zöldségek. Gyümölcsök közül pedig a körte, szilva, szőlő a befutó. Novemberben póréhagyma, gyömbér és kelbimbó kerülhet az asztalra.
 4. Költöztesd ki az edzéseidet szabadtérre. Nyáron a nagy forróság miatt nem esik jól a kültéri mozgás, azonban ősszel a szabadban a sport is sokkal felemelőbb. Még nyitva vannak a kültéri medencék, így úszhatsz, vagy választhatod az erdőjárást, futást, esetleg a szabadtéri jógát is.
 5. Nincs is jobb érzés, mint egy puha takaró alá bekuckózni és elmerülni egy jó könyvben egy almás-fahéjas tea társaságában.
 6. Nézz őszi tematikájú filmeket/sorozatokat. A Gilmore Girls vagy a Harry Potter sosem okoznak csalódást. De itt megtaláljátok a mi kedvenceinket is.
 7. Szelektálj. Nézd át a ruháidat, könyveidet és használati tárgyaidat és minimalizáld az otthonod. Ez nemcsak a gondolataink rendezésében segít, hanem abban is, hogy ne függjünk a minket körülvevő tárgyaktól.
 8. Kirándulj. Nincs is alkalmasabb időszak a túrázásra, mint az ősz. A falevelek pompázatos színekbe öltöznek, a levegő friss és roppanós, a fények pedig melegek és hívogatóak. Összeszedtük a legjobb kirándulóhelyeket, amiket nem érdemes kihagyni.
 9. Szánj egy napot csak magadra. Igyál meg egy finom kávét (a Pumpkin Spice Latte még mindig verhetetlen), süss valami finom őszies süteményt, faragj tököt a szeretteiddel és csempészd be az őszi hangulatot a lelkedbe.

  banánhéjliszt sütés konyha baking kitchen woman
  Fotó: Vladimir Vladimirov / Getty Images
 10. Lépkedj mezítláb a füvön. Ilyenkor még az őszi napsugarak felmelegítik a földet, így nyugodtan szabadulj meg a lábbelidtől és sétálj cipő nélkül. A természet leföldel és erre nagyon nagy szükségünk van az előttünk álló hidegebb, sötétebb hónapokban.
 11. Gyűjts egy kis D-vitamint. Reggelente fürdőztesd az arcod a napfényben és csak hallgasd az ébredező város zajait.
 12. Készíts el lejátszási listát, ahova a kedvenc őszi hangulatú zenéidet gyűjtöd össze, majd hallgasd őket rongyosra.
 13. Vezesd be a délutáni sziesztát a rohanós napokba.
 14. Látogass el egy alma- vagy tökfarmra, esetleg egy szüreti fesztiválra.
 15. Erősítsd az immunrendszered gyógynövények segítségével.
 16. Írj. A kézzel írás lassan kezd feledésbe merülni a felnőttek körében. Pedig papírra vetni a gondolatainkat felér egy terápiával. Írhatsz verset, naplót, szerelmeslevelet vagy bármit, ami éppen eszedbe jut.
 17. Ápold a tested és a lelked. Kezd el a terápiát, menj el egy akupresszúrás kezelésre vagy masszázsra.
 18. Szánj egy napot arra, hogy az eddig halogatott dolgaidat megcsináld.
 19. Menj el egy csillaglesre. Nemcsak nyáron, hanem ősszel is láthatsz hullócsillagokat és az égben gyönyörködni minden évszakban teljesen más élmény. Mi több, a végtelen eget fürkészve még a saját problémáink is kisebbnek tűnnek.
 20. Az őszi fűszerek az egészséged és kedved támogatói. Fahéj, szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg minden mennyiségben jöhet.

Nyitókép: Alexandr Kolesnikov/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: