Ezért vedd komolyan a szezonális depressziót!

Hol a Nap?

Hidegen hagy az ősz szépsége, és legszívesebben téli álomra hajtanád a fejed? Előfordulhat, hogy téged is elkapott a „téli blues”, avagy az időszakos depresszió.

Ahogy beköszönt a hideg idő egyre lehangoltabbnak érzed magad? Ezzel nem vagy egyedül, a vibráló nyár után a legtöbben nehezen viseljük a rövidülő nappalokat és a hideg időjárást. Azonban nem szabad hagyni, hogy a bágyadtság eluralkodjon rajtunk, hiszen könnyedén beleeshetünk az időszakos depresszió csapdájába.

Ha az őszi-téli hónapokban folyton szomorú, fáradékony és szorongó vagy, nem tudsz koncentrálni, illetve nagyobb lett az alvásigényed, akkor előfordulhat, hogy te is azok közé tartozol, akik szezonális depresszióban szenvednek (SAD). Leggyakrabban az őszi-téli hónapokban jelentkezik a probléma, de egyes esetekben akár nyáron is megtapasztalhatjuk a tüneteit. A kialakulásának számos oka lehet, de a borongós időjárás és a napos órák csökkenő száma is szerepet játszik benne. Hogyan lehetséges ez? A SAD összefüggésben van az agyban fellépő biokémiai egyensúly hiányával, amelyet a kevés napfény okoz. Megfigyelték, hogy az ebben a betegségben szenvedők szervezete nagyobb mennyiségben termeli a SERT elnevezésű proteint, ami a szerotonin (boldogsághormon) szabályozáséért felel. A napfény képes arra, hogy optimális szinten tartsa ezt a fehérjét, ugyanakkor a nappalok rövidülésével a SERT szint megemelkedik, amelynek következtében a szerotonin termelődés csökken. Ráadásul a napfényhiány következtében a melatonin hormon termelés is megnő, ami az álmosság érzetéért felel. A melatonin önmagában nem okoz depressziós tüneteket, de a boldogsághormon csökkenésével együtt szezonális depressziót eredményezhet.

A szomorú „téli blues”

Tehát, nem meglepő, hogy télvíz idején melankolikus hangulatba kerülünk. Sőt, az egyenlítőtől jóval távolabb élőket még inkább sújtja ez a betegség, illetve a nőknél négyszer nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint a férfiaknál. Jogos a kérdés: mit tehetünk ellene? Amennyiben súlyosbodnak a tünetek, azonnal forduljunk orvoshoz. A szakember bevonása fontos, hiszen a terápia segíthet átlendülni a nehéz időszakon. Eredményes lehet még a fényterápia is, ami segít egyensúlyba hozni a szerotoninszintet. A SAD diagnosztizálása azonban nem egyszerű, mivel a tünetek között előfordulhat evészavar, túlzott alkoholfogyasztás vagy akár pajzsmirigy alulműködés is. Az Egyesült Királyságban a becslések szerint a népesség 3%-át érinti a szezonális depresszió, ugyanakkor a lakosság 20%-a tapasztalja a SAD valamennyi tünetét, csupán szorongást nem éreznek. A SAD tünetegyüttesét „szubszindromális szomorúságnak” vagy „téli bluesnak” is nevezik.

Gyújts fényt az életedben

A jó hír, hogy némi odafigyeléssel mi is javíthatunk rajta, sőt meg is előzhetjük az őszi szorongás kialakulását. Tudom, hogy az esős időjárás nem a leghívogatóbb, de az Egyesült Államok Orvostudományi Könyvtára és a Nemzeti Egészségügyi Intézet 2010-es tanulmánya szerint a természetben eltöltött hosszú séta is hozzájárulhat a kiegyensúlyozott lelkiállapothoz. Ha lehetőséged van, akkor járd be a közeli parkokat vagy hétvégente ragadj túrabakancsot, és fedezz fel új kirándulóhelyeket. Így nemcsak friss levegőn leszel, hanem mozogsz is, ami szintén elengedhetetlen a jó közérzethez. Ha végképp nincs kedved kimozdulni, és az időjárás is ellened fordul, akkor teremts otthon kellemes hangulatot. Jógázz vagy pakold tele a lakást mécsesekkel és hangulatos lámpákkal. A lényeg, hogy apró életmódbeli változtatásokkal kellemesebbé tudjuk tenni a borongósabb hónapokat is.

Nyitókép: AntonioGuillem/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: