4+1 veszély, amit az ősz tartogathat a kutyusod számára

Jó, ha tudod, az ősz nemcsak szuper sétákat és közös élményeket, hanem bizony veszélyeket is tartogat kutyusod számára.

Meleg, kötött pulcsiban beugrani a pékségbe frissen kisütött zsemléért, nagy bögre forró csokival és egy jó kis regénnyel bekuckózni a fotelbe, testet-lelket frissítő erdei sétákat tenni, közben gyönyörködni az úton fekvő csodaszép, színes falevelekben… Többek között ezekért a pillanatokért olyan szeretnivaló az ősz. Ugyanakkor gondoltad volna, hogy ez a sokak által kedvelt, gyönyörű évszak bizony komoly veszélyeket rejtegethet a kutyád számára? Már mondjuk is, hogy melyek ezek!

5 dolog, amiért veszélyes lehet kutyusod számára az ősz

1. Időjárás – A napsütéses, kellemesen meleg napokat hamar felváltja a hűvös, esős-szeles idő. Korán reggel pedig az alacsony hőmérséklet miatt lassan elkel majd a kabát. Ezért nem árt, ha a változékony időjárásra előre felkészíted a kutyádat is. Ha rövid szőrű, esetleg kisebb testű – egy-egy hosszabb, kora reggeli vagy késő esti séta esetén – nem árt, ha kedvenced pulcsiját sem hagyod otthon. Sőt, ha zivatart is mondanak, egy esőkabát is jó szolgálatot tehet.

Ha kutyusod kint él az udvaron, kennelét vagy házát szintén fontos felkészíteni a hideg évszakra. Ellenőrizd, nem esik-e be az eső, a szigetelés megfelelő-e, illetve béleld ki alaposan, meleg takarókkal.

2. Látási viszonyok – Egyre korábban sötétedik, ami azt jelenti, hogy a reggeli és esti sétára lassan már nem világosban, normál látási viszonyok között indultok majd el. Emiatt nem árt, ha négylábú társadat nemcsak te veszed észre könnyen, hanem más is. Erre tökéletes egy fényvisszaverős nyakörv vagy hám, esetleg olyan, ami világít. Sok balesetet előzhetünk meg, ha a kutya jó messziről feltűnik autósnak, biciklisnek, vagy a másik, szembejövő kutya-gazdi párosnak.

3. Termések – Ha ősz, akkor színek, illatok, termések. Többféle fa termésével találkozhattok erdei sétáitokon, és bár a tobozok csábító játéknak tűnhetnek kutyánk számára, mégsem jó, ha megrágcsálják vagy éppen le is nyelik őket. Hegyesebb, szúrósabb részeik ugyanis csúnyán felsérthetik szájukat, torkukat vagy a nyelőcsövüket. A gesztenye, a tiszafa termése és a makk pedig súlyosan mérgező négylábúnk számára. Ha mégis megtörtént a baj, azonnal irány a legközelebbi állatorvos!

Igaz, nem „kifejezetten” termés, de légy óvatos a különböző gombákkal is. Lehetőleg ne hagyd, hogy kedvenced lakmározzon belőlük.

Az ősz nagy veszélyei: élősködők, baktériumok

4. Élősködők – Az őszi időjárás természetesen az élősködőknek is kedvez. Ezek közül a legveszélyesebb a kullancs, amelyből ősszel sincs hiány parkokban, erdőkben, mezőkön, de akár még a belvárosban sem. Ez az ízeltlábú terjesztheti egyebek mellett a babéziát és a Lyme-kórt, amely – ha nem észleljük és kezeljük időben – halálos kimenetelű is lehet. Hogy mit tehetsz felelős gazdiként? A legfontosabb fegyver a kezedben a megelőzés – nyakörv, csepp vagy tabletta formájában. Ezekkel kapcsolatban kérd ki az állatorvos véleményét.

+1 Különböző megbetegségek – Szokott inni a pocsolyákból? Beleugrik az avarkupacokba és rágcsálja a leveleket? Fontos, hogy az ivást tiltsd neki, az avarkupac helyett pedig inkább mással, mondjuk a kedvenc labdájával játszatok, hiszen mindkettő – az állott vagy mások miatt „sárga” víz és penészes falevelek – baktériumok ezreit tartalmazhatják. Arról nem is beszélve, hogy a hidegben gyakoribbak a légúti megbetegedések, amit könnyedén összeszedhet illetve tovább is adhat kutyás közösségekben.

Szerző: Szabó Viktória, gazdi coach, kutyaoktató
Nyitókép: Brighton Dog Photography/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: