Nyomtatható gardrób és virtuális séf – 5 dolog, ami néhány év múlva a hétköznapjaink része lesz

Ki ne lenne kíváncsi rá, hogy milyen élet vár ránk néhány évtized múlva? Nos, számos olyan fejlesztés áll a jövő kapujában, ami már kezd bekúszni az életünkbe, és hamarosan a mindennapjaink részévé válik. Ezek közül mutatunk most ötöt.

Ha a jövőre gondolunk, izgatottsággal vegyített félelem keríthet hatalmába minket. Nem igazán tudjuk eldönteni, hogy optimisták legyünk, bízzunk az emberi kreativitásban és a csúcstechnológiában, vagy épp ellenkezőleg, pont ettől tartsunk. Egy biztos: mi emberek vagyunk azok, akik aktívan alakítjuk a jövőt. Egy kis ízelítőt pedig már most kaphatunk abból, hogy melyek azok a dolgok, amik ma még sci-finek számítanak, de néhány év múlva már valósággá válnak. Az okoseszközök elmúlt években elindult forradalma előrevetíti, hogy a virtuális valóság és mesterséges intelligencia minden bizonnyal a hétköznapjaink részét fogják képezni. A futurista jövőkép kulcsösszetevője tehát a fejlett technológia, ami alapjaiban változtatja meg az átlagember életét és ma még alig sejthető lehetőségeket nyit meg a kényelemben és hatékonyságban. A következő 5 fejlesztés is ilyen, melyek néhány évtized múlva mindannyiunk háztartásában fellelhetők lesznek.

1. Nyomtatható gardrób, a végtelenszámú outfitek támogatója

Az In-home clothing printer, avagy otthoni ruhanyomtató, egy gombnyomásra köt, szálakra bontja és tárolja a különböző fonalakat, így a felhasználó kedvére kinyomtathatja és újra is hasznosíthatja ruháit. A kezelőfelület segítségével nemcsak kiválaszthatjuk a vágyott ruhát, de egy speciális kamerának köszönhetően a saját méretünkre is nyomtathatjuk. Joshua Harris, az ötlet megálmodója szerint a jövőben a divattervezők által kiadott terveket letölthetjük majd az eszközre, és a kívánt szövet függvényében, cserélhető anyagspecifikus patronokat használva ki is nyomtathatjuk őket. Ráadásul amellett, hogy a nyomtatható gardrób forradalmasítja a divatipart, az otthoni nyomtató a helyigényes szekrényektől is megszabadít úgy, hogy közben végtelenszámú ruha közül választhatjuk ki az aznapi szettünket.

2. Viszlát főzés, helló virtuális séf!

A Jetson család háztartási robotja főzött, mosott, takarított. Hamarosan mi is ilyen kiszolgálásban részesülünk? Fotó: Imdb

Belegondoltál már mennyivel könnyebb lenne, ha csak elképzelnéd a gőzölgő ebédet és máris az asztalodon teremne? Egy forradalmi elgondolás szerint minden társasház tulajdonában lesz egy robotséf, aki megvalósítja a lakók legkülönfélébb ételötleteit. Így az emberek a konyhában töltött idő helyett, mindössze a képzelőerejük segítségével készíthetnek el maguknak egy fogást. A modern eszköz továbbítja a felhasználó gondolatait az épület robotséfjeihez, akik egy valódi konyhában, valódi hozzávalókból végül megalkotják az elképzelt ételt. Az innovatív fejhallgató lényegében átveszi a konyhai berendezések szerepét, így egy kreatív megoldást nyújt a helytakarékosságra is.

3. Tápanyagok injekcióba zárva

Képzelj el egy olyan étrendkiegészítőt befecskendező eszközt, amivel egyszerűen, közvetlenül a véráramba juttathatod be az ételekben található tápanyagokat különböző kapszulákból. Ezzel egyszer és mindenkorra megszabadulhatunk a főzés, étel előkészítés és a takarítás macerájától. Az eszköz vérmintákat is szállít annak meghatározására, hogy mely tápanyagokra van a legnagyobb szükségünk, így személyre szabottan határozza meg az étrendünket. Finomnak hangzik, nemde?

4. Hol nyaraljunk? Az űrben!

Néhány évtized múlva már nem kell a földi desztinációkra szorítkoznunk, ha utazásról van szó. Könnyűszerrel eljuthatunk majd a Holdra vagy más planétákra és ott tölthetjük a megérdemelt pihenésünket. Az első ilyen szolgáltatások már elérhetőek, ha elég pénzünk van, de hamarosan az űrutazás egy mindenki számára elérhető opció lesz. A szórakozás garantált és reméljük a hazajutás is.

5. Hol a sofőr?

Az önvezető járművek kora következik a jóslatok alapján. Ezek szerint többet nem kell bajlódnunk a KRESZ vizsgákkal és a túl beszédes taxisofőrökkel sem. A nem is olyan távoli jövőben ugyanis önműködő autókkal utazhatunk. Ezek ráadásul olyan csúcstechnológiával lesznek felszerelve, amiknek köszönhetően elkerülik a baleseteket, így a közlekedés biztonságosabbá és könnyebbé válhat.

Nyitókép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: