Öt látnivaló, amit mindenképpen fedezz fel, ha Montenegróban jársz

A balkáni ország kedvező időjárása miatt, ősszel is kiváló úticél.

Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla, Montenegróba utazni, többet jelent „szimpla” utazásnál. A fapados járatokkal elkényeztetett világjáróknak egyrészt komoly kihívás. Főleg autóval eljutni a balkáni országba, másrészt egészen elképesztő élmény, a sokszor csak filmekben látott, szinte úttalan utakon megérkezni Montenegróba. Az éghajlat és az időjárás nagyon kedvező, ezért az ország nem csak nyáron, hanem ősszel, kora télen is ideális úticél, a leghidegebb decemberi napon sincs kevesebb 15 foknál. Természetesen a tengerpart a legnagyobb vonzereje az országnak, de ha már itt jársz, érdemes jobban körülnézni, van látnivaló, bőven.

Ulcinj


A családok és a vízisport rajongóinak legkedveltebb városa. 18 kilométer hosszan terülnek el a gyönyörű strandjai, ezen a hosszú szakaszon 25 különböző homokos strand található, amelyek mind lenyűgöző szépségűek. Ideális hely a szörfösök számára, de akkor is érdemes itt lehorgonyozni, ha életedben először kipróbálnád ezt a népszerű vízisportot. Minden nagyobb strandon van iskola, ahol képzett és türelmes oktatóktól sajátíthatod el az alapokat, angol vagy német nyelven. A víz tiszta, átlátszó, de kellemesen hűvös ahhoz, hogy elviselhető legyen a nyári hőség. Ulcinjban található a Solana Natúrpark, amely a legvonzóbb élettér a madarak számára. Ez a mocsár mely az esővízzel keveredve jóval alacsonyabb sótartalmú a tengernél –, 250 madárfaj, köztük a flamingók élőhelye.

Kotor

Kotor fotó: Alexandr Bormotin/Unsplash

Kotor városának látnivalóira akár több napot is érdemes szánni. A hangulatos, macskakövekkel és sikátorokkal szegélyezett város kulturális sokszínűsége miatt az UNESCO védett örökségeinek listájára is felkerült. Múlt és jelen jól láthatóan keveredik: a templomok, katedrálisok és velencei stílusú paloták mellett egyre több a modern kávézó és az utcai élőzene. Kötelező látnivaló az óváros, ha a környéken jársz, és a Szent János-hegyre is érdemes felmenni. A csúcshoz 1350 lépcsőfok vezet, ahonnan páratlan panoráma nyíliik a városra és az öbölre.

Budva

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

montexpedia (@montexpedia) által megosztott bejegyzés


Az egykoron szinte elnyomott kisváros ma a montenegrói turizmus fellegvára. A nyári szezonban nemcsak a legzsúfoltabb, a leghangosabb város is. Fiatalok számára a legfelkapottibb nyári úti cél, rengeteg éjszakai klub, diszkó és bár található itt, de a helyi elit is kedveli, emiatt a jacht kikötője mindig tele. Budvának azonban van egy másik, nyugodtabb arca is, mintha nem is ugyanott járnánk: óvárosában rengeteg a kulturális program. Irodalmi estek, komolyzenei koncertek és templomlátogatások várják azokat, akik szeretnének elmélyülni nemcsak a város éjszakájában, hanem a történelmében is.

Tivat


Tivat-ba megérkezve az embernek az az érzése, hogy nem a Balkánon, hanem Monacoban van. Itt jachtokkal zsúfolt kikötők, modern lakóházak, elegáns éttermek, fényűző luxusmárkák üzletei és hangulatos, trendi kávéházak sokasága várja a látogatókat. Az egykori szerény és minden luxust nélkülöző városka óriási átalakuláson ment át az elmúlt évtizedekben. De ahogy mindegyik városban, itt is jól látható a történelem, a műemlékek és a reneszánsz Buca nyaraló, hangsúlyosan jelenítik meg a múltat. Ha az extrémebb sportok vonzanak, akkor is érdemes a Tivat fele jönni, a Vrmac hegy kiváló lehetőséget nyújt a túrázásra.

Zabljak

A Balkán legmagasabb pontján fekvő városa, a Durmitor-hegy és a Durmitor Nemzeti Park közepén helyezkedik el. Kifejezetten ajánlott azok számára, akik nem kedvelik a nagy meleget és az óriási tömeget, viszont gyönyörű tájakra vágynak. Számos hegycsúcs és tó biztosít lehetőséget az aktív kikapcsolódásra, a Tara folyó pedig a vadvízi evezés szerelmeseinek a legideálisabb helyszín. A város környékén számos kolostor és templom is található, sok zarándok kifejezetten ezek miatt keresi fel a várost.

Nyitókép: Alexandr Bormotin/Unsplash
Forrás: visitmontenegro.me

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: