Öt vidéki előadás, amit érdemes megnézni az idei színházi évadban

Bár a színház szó hallatán elsősorban mindig a fővárosra gondolunk, érdemes vidékre is ellátogatni, rengeteg szuper előadás vár az ország számos pontján.

Amíg nagyjából 25-30 évvel ezelőtt minden frissen végzett, ma már ikonikus színész vidékre szerződött, hogy megtanulja a szakma összes csínját-bínját, addig manapság inkább a főváros centrikusság a jellemző. Mondhatni, sajnos, mert igazán kiváló darabokat játszanak a vidéki teátrumokban is. Érdemes egy hétvégét úgy megszervezni, hogy a vidéki kirándulások, wellnessprogramok mellett, kultúra is legyen a napirenden.

Az üzlet, az üzlet, avagy eladó a mennyasszony


Nem is kell nagyon elhagyni a fővárost ahhoz, hogy kitűnő darabra bukkanjon az ember. A Budaörsi Latinovits Színház idei évadának első darabját, amely Csiky Gergely Proletárok című írásából készült, Mohácsi István és János jegyzi. De feketeöves színházfanatikusok, már valószínűleg a darab címéből is sejtik, hogy ők állnak az előadás háttérben. Ez a darab a házasságról, illetve annak megkötéséről, bonyodalmairól és akadályairól szól. Szereplői – mert hősöknek nevezni őket még egy efféle kedvcsinálóban is erős túlzás lenne – szélhámosok, és pedig egymást zsaroló szélhámosok, akik egy házasságkötés (nem a sajátjuk: a nekik kiszolgáltatott hozzátartozóké) árán igyekeznek kikecmeregni a csávából, ahová korábbi szélhámosságaikkal manőverezték magukat. Az október 1-től látható darab sikere, a Mohácsi testvérek eddigi munkái alapján minden kétséget kizárva borítékolható.

Chicago

A Pécsi Nemzeti Színház színpadán október 15-én mutatkozik be, minden idők legsikeresebb Broadway musical-je, a Chicago. A világhírű történet főhőse két elszánt, izgalmas, vagány nő. A fiatal, ám fényes karriert álmodó bártáncos, Roxie Hart lelövi szeretőjét, aki nem tartotta ígéretét, nem menedzselte eléggé nagyravágyó karrierjét. Roxie börtönbe kerül, ahol megismerkedik Velma Kellyvel, Chicago legragyogóbb csillagával. Roxie álma, hogy címlapsztori legyen, a börtönben megvalósulni látszik. Kell hozzá még ez-az, például a kiváló összeköttetésekkel rendelkező Morton Mama (Muter), és egy korrupt sztárügyvéd, Billy Flynn. A fordulatokban gazdag cselekmény az 1920-as évek Amerikáját idézi. A dohányfüstös, púder illatú világot bemutató előadás az ismerős zenékkel, dalokkal, csodás jelmezekkel, látványos koreográfiával repíti közönségét a vágyak, álmok világát jelentő rivaldafénybe, ugyanakkor megmutatja a média kegyetlen, manipulatív hatalmának árnyoldalát is. A szereposztás is ígéretes: Morton Mama szerepében Szulák Andrea, Billy Flinn-ként pedig Laklóth Aladár lesz látható.

Beatles.hu

December 3-ától zenés ámokfutásnak lehetnek szem és fültanúi, akik a Székesfehérvári Vörösmarty Színházba látogatnak. A négy liverpoli „srác”, akinek zenéjén generációk nőttek fel, most Forgács Péter és Kováts Gergely Csanád értelmezésében forgatja ki a sarkaiból a világot. A látványos és szórakoztatónak ígérkező előadás családi programnak is kiváló, ezen a zenén biztos, hogy nem lesz sehol nézeteltérés. Nagyzenekari hangszerelésben szólalnak meg fehérváron a dallamok, amelyek elmesélik, hogyan jutott a négy gombafej a csúcsra.

Peer Gynt

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Győri Balett (@gyoribalett) által megosztott bejegyzés

Október utolsó hétvégéjén mutatja be a Győri Balett társulata, a norvég drámaíró, Ibsen egyik legizgalmasabb művét. Az író, aki az emberi psziché nagy ismerője, műveiben minden esetben olyan mély lelki folyamatokat tár olvasói elé, amelyet az orvostudomány csak később nevesített. Az apátlan Peer Gynt a mesék világába menekül a szürke hétköznapok és a társadalmi megvetés elől. Története sehova sem tartozás, az örökös úton levés és az önámítás tragédiája. De fordítsuk meg a kérdést: mikortól bűn az, ha elménk egy másik síkon nyer élményt magának?

Polgárpukkantás


A tatabányai Jászai Mari Színház műsorában már elérhető Joe Orton bohózata, Zöldi Gergely fordításában. A Crespo Rodrigo által megformált Dr. Prentice, egy elmegyógyintézet vezetője, aki sajátos eszközökkel kívánja titkárnőjelöltje alkalmasságát tesztelni rendelőjében. A legrosszabb pillanatban, mert betoppan a felesége, ezért a pszichiáter egy függöny mögé rejti a meztelen lányt. Hamarosan azonban megérkezik az egészségügyi felügyelet ellenőr-szakorvosa is, és felfedezi a rejtőzködő Geraldine-t. Dr. Prentice, menteni próbálva a menthetetlent, hazugsághoz folyamodik, nem sejtve, hogy ezzel elindít egy lavinát, amit megállítani többé nem lehet. Minden egyes színre lépővel szemben újabb, egyre elképesztőbb hazugságokat kénytelen kiagyalni, és a doktor teljesen elveszíti a kontrollt az egyre szürreálisabban alakuló események fölött. Minden a feje tetejére áll, minden kifordul sarkaiból, minden normális rend felborul – mint egy karneváli napon. Félreértések, átöltözések, vetkőzések, szerepcserék, kergetőzések, pisztolyok és kényszerzubbonyok – a fergeteges humorú és tempójú darab felhasználja a bohózat összes kellékét, és az abszurdig fokozza őket, egyúttal görbe tükröt tartva ezzel a mindenkori társadalomnak.

Nyitókép: részlet a Győri Balett előadásából (fotó: Győri Balett)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: