A muffin szó hallatán még mindig egy édesség ugrik be az embernek először, pedig a sós alternatívák izgalmat csempésznek a szürke hétköznapokba. Ez a tojásos változat pedig tökéletes megúszós kaját ígér.
Azért szeretjük a közösségi médiát, mert mindig tudunk valami újat tanulni. Az, hogy sonkát tegyünk a muffinunkba, ugyan már nem ördögtől való gondolat legtöbbünknek, a tojásmuffin azonban új szintre emeli ezt az eredetileg édességnek szánt ételünket. Ráadásul nem is akárhogy! Egy bruttó ötperces előkészítésből ugyanis pofonegyszerű, de mégis nagyszerű alternatívát tehetünk az asztalra azokon a napokon, amikor se ötletünk, se időnk nincs terülj-terülj asztalkámat varázsolni.
A tojás ráadásul igazi szuperkaja, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és esszenciális zsírsavat tartalmaz. Az egyik legjobb fehérjeforrás, gyorsan elkészíthető, s bár a magyar konyhákban leggyakrabban rántotta, tükörtojás, esetleg omlett készül belőle, valójában rendkívül változatos is tud lenni.
Ennek a verziónak pedig csupán a képzeleted, na meg a hűtő tartalma szab határt. Alapvetően nincs szükséged semmi másra, csak egy muffinformára és tojásra az elkészítéséhez, s bár önmagában is finom lesz, a rántottához hasonlóan sok mindent elbír „feltétként“. Bátran gazdagíthatod zöldségekkel, sonkával, kolbásszal, de akár sajttal is, igazi mentőövet dob a „mit főzzek már megint“ napokra reggeli, ebéd vagy akár vacsora gyanánt is.
Hogy ne csak körbeudvaroljuk a témát, elmondjuk, hogyan készítheted el:
A tojásokat felverjük, majd sóval és borssal (ízlés szerint, ugye) ízesítjük. Belekeverjük a felkockázott sonkát, zöldségeket és a reszelt sajtot (a lustáknak üzenjük, hogy kockázva is jó lesz!), majd a keveréket olajjal kikent muffinformákba töltjük és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Az extrák mennyiségétől függően 3 tojásból kb. 6 darab kis muffint is összerittyenthetünk pillanatok alatt, úgyhogy sajnáljuk, nincs több kifogás az egészségtelen péksütikre!
Nyitókép: Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Elfogyott a tojás, a sütőpor vagy a tej? Így helyettesítsd az alapvető sütemény hozzávalókat
- Kidobod a tojáshéjat? Ne tedd! Itt van 5 dolog, amire használhatod
- 3 gyors és egyszerű káposztás recept, amit kár lenne kihagyni