Öveket becsatolni, telefonokat pedig ki: digitál detox repülés közben

Azt a gyakorlatot, hogy a repülést mindenféle szórakozás nélkül töltjük, egyre többen a nyár legújabb és legizgalmasabb utazási trendjének tartják.

Míg egyesek filmek és sorozatok sokaságát töltik fel tabletjükre, vagy kifejezetten a repülőgépen való olvasásra vásárolnak könyvet, mások megelégszenek azzal, hogy a hosszú repülőút során felszabaduló időt arra használják, hogy a világűrbe és a repülőgép útvonalát követő fedélzeti térképre bámuljanak. Ez utóbbi tevékenységet a Tiktok nemrég raw-doggingnak keresztelte, amin már meg sem lepődünk, mert ez a platform szolgáltatja a legújabb és legfurcsább megnevezésű trendeket.

Modernkori meditáció a felhők felett

Ha visszagondolunk az iskolás éveinkre, akkor tulajdonképpen ugyanezt csináltuk órákon át. Egyszerűen csak nyitott szemmel álmodoztunk és merengtünk ki az ablakon. Ennek a semmittevésnek és befelé fordulásnak a hiánya teremthette meg ezt a trendet is, egy olyan korszakban, ahol másodperceink vannak csupán fellélegezni a rohanás közepette. Nincs filmnézés, zenehallgatás, közösségi média vagy bármilyen elektronikus eszköz használata – csupán a repülőgép zaja, a gondolatok és a táj, ahogy elsuhanunk a felhők felett. Ez az élmény egyfajta modernkori meditációvá vált, ahol a csend dominál. A digitális világ zajától való elvonulás lehetőséget ad arra, hogy az ember elmélyedjen saját gondolataiban és újra kapcsolatba lépjen önmagával. A repülőgépen töltött idő így egyfajta belső utazássá válik, amely mentális és lelki megújulást hozhat.

Erőteljes dopamin detox

Lerágott csont, de egyre inkább érezzük a saját bőrünkön is, hogy a dopamin megfojt minket. A közösségi média folyamatos értesítései, az okostelefonok applikációi, a 24/7 elérhető szórakoztatás mind-mind azonnali jutalmat és örömérzetet nyújtanak. De ma már tudjuk, hogy a mérleg másik oldalán a depresszió, a közöny és az elérzéstelenedés áll. Ennek ellenére úgy fogyasztunk, hogy már csak a függőségünket pumpáljuk a valódi örömérzet nélkül. A raw dogging mint tevékenység erőteljes dopamin detoxként funkcionálhat. Amikor eltávolodunk a digitális világtól és a természetes környezetre koncentrálunk, az agy újrakalibrálódhat és visszatérhet az alapvető, egészséges működésmódhoz.

Üresjárat és a kreativitás

A nyugodt, zavartalan idő segít az elme kitisztításában és a kreatív energiák szabad áramlásában is. A raw dogging egy másik jelentős előnye, hogy teret ad a kreativitás felébresztésének. Amikor kikapcsoljuk a digitális eszközeinket, és nincs folyamatosan új tartalom, ami lekötne minket, az elménk természetes módon elkezd barangolni. Ez a fajta „üresjárat” rendkívül termékeny lehet, hiszen ilyenkor új ötletek, megoldások és inspirációk születhetnek. Nem kész tartalmat és válaszokat kapunk, hanem meg kell találnunk a sajátjainkat. Sok író, művész és kreatív szakember esküszik az ilyen szünetekre, mert ezek alatt találják meg a legjobb ötleteiket.

A kapcsolódás mélyebb szintjei

A raw dogging nemcsak a digitális detoxikációról szól, hanem a valódi, emberi kapcsolatok ápolásáról is. Amikor kikapcsoljuk az elektronikus eszközöket, több időnk marad a beszélgetésre, az elmélyült gondolatcserére vagy akár az ismeretlen utastársakkal való spontán társalgásokra. Az ilyen élmények révén gyakran új perspektívákat nyerhetünk, és értékes emberi kapcsolatokat alakíthatunk ki. A közös utazás, egymás történeteinek meghallgatása és a tapasztalatok megosztása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberi kapcsolódás mélyebb szintjeit élhessük át. Ezek a lehetőségek elszállnak mellettünk, ha bedugott füllel üljük végig az utat.

Nyitókép: Kathrin Ziegler/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: