Pálmák közt, 70%-os páratartalom felett vár ránk a magasélet – a Twentysix Budapestben jártunk

Már most a nyaralást várod, mert úgy érzed, sosem tudsz igazán kikapcsolódni a rohanó, szürke hétköznapokban? Akkor jól figyelj, mert a trópusi hangulathoz nem kell messzire utaznod: mindössze a Király utcáig, Budapesten.

A budapesti Király utca számomra mindig a bulinegyedet jelentette: az évek során a pubok, kocsmák és a gyorsbüfék képeit társítottam hozzá. Szóval pár napja a mindfulness érzés valószínűleg az utolsó lett volna, ami eszembe jut róla – éppen ezért hatalmas élmény volt, amikor kedden reggel beléptem a 26-os szám kapuján. Megérkeztünk ugyanis a Twentysix 1800 négyzetméteres őserdőjébe, ahol 500 növény segítségével varázsolt mediterrán világot Budapestre Poisson-Angeli Barbara. „Sétáltam az utcán, és láttam, hogy kiadó ez a hely. Akkor még nem volt konkrét elképzelésem, de mivel már van egy burgerezőm, gondoltam rá, hogy más irányba is el kellene indulnom. Először a térbe szerettem bele, aztán eszembe jutott: mindig is arra vágytam, hogy legyen egy zöld hely, ahol meg lehet pihenni a városban. Ezt mediterrán országokban könnyedén megteheti az ember, de Magyarországon októbertől márciusig elég borongós az idő. Szerettem volna egy közösségi teret, ahol egy kicsit elvonulhatunk, ahol olyan érzésünk lehet, mintha nyaralnánk” – mesélte a Twentysix megálmodója. „Ehhez a ház tulajdonosa is nagy segítséget nyújtott, mert üzlettársként beszálltak a koncepcióba.”

Barbi azt is elárulta, hogy először a zöld környezet iránti vágy fogalmazódott meg benne – aztán hozzátársította a jógát, hiszen a mindfulness gondolatához az is szorosan kapcsolódik. Végül négy, külön-külön is közösségi térként funkcionáló helyiséget alakítottak ki: egy mediterrán éttermet (GARDEN°). egy gourmet delikátesz boltot (SHOP°), egy jógastúdiót (STUDIO°) és egy lakásstúdiót és rendezvénytermet (HOUSE°).

A hely bejárása a GARDEN°-ben indult, ahol megtudtuk, hogy a fák Hollandiából érkeztek 2 hónapja, és összesen 34 féle növénytípussal (például banánfa, fikusz, begónia és kentia pálma) találkozhatunk a helyen. A nevet a térben uralkodó állandó 26 fokos hőmérséklet adta – de vicces egybeesés, hogy akár a házszámra is utalhatna. A konyha igazi fúziós gasztroélmény, ugyanis az olasz Francesco Pastore és az amerikai David Seboek közösen dolgozta ki a menüt. Francesco elmondta, hogy bár korábban sokat utazgatott, de ebbe a projektbe azonnal beleszeretett, és az volt a céljuk, hogy egy olyan mediterrán éttermet hozzanak létre a tápláló, tudatos étkezés szellemében, amihez a francia, a spanyol, az olasz, a görög, a török, de az izraeli konyha nyújtott inspirációt. Fontos volt számukra, hogy egyszerű, és letisztult ételek kerüljenek a kínálatba, méghozzá a legjobb minőségű alapanyagokból – sok-sok zöldséggel, és gyümölccsel. „A koncepciónk a megosztás: megosztani az ételt, a pillanatokat és az időnket.”

Amikor továbbhaladtunk a SHOP°-ba, David Seboek a pékség kínálatáról is mesélt: házi kovászos kenyereket, pitákat, baguetteket, cibattákat kérhetünk reggelire, ami 10:30-tól elérhető, ebédre pedig a saláták közül válogathatunk – a deli menüje folyamatosan bővül majd. Külön érdekesség, hogy minden ételt olyan tányérokban és tálakban tálalnak, amiket mi is megvásárolhatunk a boltjukban: az edények egy környezettudatos dán cég, a Bloomingville home decor termékei. A Twentysix SHOP°-jában megtalálhatjuk a Zhao Zhou teáit és az Amezze kávéit is, arra pedig nagy gondot fordítottak, hogy a borok magyar pincészetekből érkezzenek.

Ezután a STUDIO° felé vettük az irányt, ahol egész héten különböző jógaórákkal, pilatessel, bodyART foglalkozásokkal, vagy lendületes és zenés Drum Workouttal várják az érdeklődőket – de hétvégente akár bruncholhatunk is az órák után.

A túrát a HOUSE°-ban zártuk, ami kicsit talán ki is lóg a sorból, hiszen ez a különterem inkább az otthonosság érzetét akarja megteremteni: könyvekkel, fotelekkel és kandallóval. A lakásstúdió háziasszonya Marton Adrienn, aki megosztotta velünk, mik a terveik ezzel a térrel: havonta tematikus workshopokat, és különböző vacsoraesteket szeretnének majd tartani. A céljuk, hogy az ember szinte hazajárjon ide, és otthon érezze magát. De szeretettel várják azokat is, akik sajtótájékoztatót, céges rendezvényt, vagy születésnapot tartanának itt.

Végül Csallóközi Barbarától megtudtuk, hogy a Twentysix számára nagyon fontos a fenntarthatóság, mert a lelki egyensúlyunkhoz a környezet is szorosan kapcsolódik. Éppen ezért tenni akartak valamit a globális felmelegedés ellen: felkerült tehát a menüre egy gin alapú matcha teás ital, a Plant a Tree Cocktail. Minden egyes koktél után elültetnek egy fát az országban, amiről egy fotót is küldenek annak, aki a koktélt rendelte. „Az embereknek el kell jutniuk arra a pontra, amikor rájönnek, hogy nincs más út, mint a mostban élni. A most pedig legyen olyan, amiben jót is teszünk: például, ha elfogyasztunk egy italt, amivel elültetünk egy fát” – mondta Poisson-Angeli Barbara.

A környezettudatos koktél mellett rengeteg tervük van még: szeretnének árvaházakkal együttműködni, jóga órákat tartani olyanoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hátrányos helyzetűeknek főzni, és persze a négylábú kedvenceket sem akarják kihagyni a sorból. Sőt, Poisson-Angeli Barbara távlati célja egy olyan lovasfarm, ami elláthatná alapanyagokkal az éttermet – de addig is, szívesen fogadnak minden ötletet, amivel jobbá tehetnék a Twentysix Budapestet.

Képek: Dancs Enikő Bianka

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: