Ő lenne Ashley Graham utódja? Paloma Elsesser készen áll, hogy megváltoztassa a divatipart

A 28 éves plus-size modell szinte egyik pillanatról a másikra vált a divatipar legújabb kedvencévé, azóta pedig a szakma meghatározó szereplőjének számít. Sikereinél fontosabbnak tartja, hogy példát mutasson és megreformálja a divatvilágot.

Nem kell őrült divatrajongónak lenned ahhoz, hogy rájöjj, mi a divatipar egyik legégetőbb problémája. Elég néhány kampányfotót vagy divatbemutatót megnézned és láthatod, a diverzitás hiánya még mindig jellemző. Sajnos ez nem meglepő, hiszen régóta nyílt titok, hogy a plus size modellek a méreteik, az afroamerikai és ázsiai modellek pedig a származásuk miatt hátrányból indulnak a többiekkel szemben. Sokszor hallhattuk már, hogy ez a tendencia változóban van, de egyértelmű, hogy  a divatszakmának sok a tennivalója még a diverzitás terén. Pontosan ezért küzd Paloma Elsesser is, akit bőrszíne és teltkarcsú alkata sem akadályozott meg abban, hogy az egyik legkeresett modellé váljon.

Történelmi jelentőségű sikerek

Paloma Elsesser Londonban, egy afrikai-amerikai írónő és egy chilei-svájci származású zenész első gyermekeként látta meg a napvilágot 1992-ben. Los Angelesben nőtt fel, 2010-ben pedig New Yorkba költözött, hogy pszichológiát és irodalmat tanulhasson. Néhány évvel később fedezte fel Instagram-oldalát napjaink legismertebb sminkese, Pat McGrath, aki személyesen választotta ki a 24 éves lányt legújabb kollekciójának kampányához. A képek azonnal felkeltették a szakma érdeklődését, és Paloma az egyik legnagyobb modellügynökséggel, az IMG-vel kötött szerződést.

Fotó: Vogue, i-D

Ezután mindent elért, amiről egy modell valaha álmodozhat: a legnívósabb divatmagazinok, például az i-D, a Muse, valamint az amerikai, a brit és az olasz Vogue címlapján is szerepelt. Emellett olyan márkák kampányában láthattuk, mint a Coach, a Ferragamo és a Marni. 2020 elején ő volt az egyik plus size modell, aki elsőként sétálhatott végig a Fendi kifutóján (a 95 éve működő olasz divatház életében erre sosem volt még példa). Pontosan ugyanilyen jelentős volt, amikor az Alexander McQueen, a Lanvin és a Burberry divatbemutatóján is megjelent, hiszen ezek a márkák sem a teltkarcsú modellek foglalkoztatásáról voltak híresek. Az év végén még egy megtiszteltetés érte Paloma Elsessert: a Models.com szavazásán az elismert szakmai zsűri az év modelljének választotta.

A modellkedésre csak munkaként tekint

Sok fiatal lánnyal ellentétben Paloma sosem álmodozott arról, hogy modell legyen. Tudta, hogy testalkata és magassága (171 cm) sem illik bele a hétköznapi értelemben vett modell típusba. A munkájára csak megélhetésként tekint, illetve egy olyan eszközként, amely segít megvalósítani személyes küldetését. A 28 éves modell jól tudja, hogy sikereinek köszönhetően lehetősége van arra, hogy ő is részt vegyen a divatipar megreformálásában. A testpozitív mozgalom egyik vezető alakjává vált, emellett rendszeresen tart előadásokat a mentális egészségről, illetve a fenntartható divat fontosságáról is. Közösségi média oldalait arra használja, hogy ezeket az üzeneteket a követőinek is továbbítsa.

Fotó: Victor Boyko/Getty Images, Bonds Organics

A W Magazinnak arról is mesélt, hogy a követőinek 74 százaléka 18 és 24 év közötti lány, akik rengeteg üzenetet írnak a modellnek. „Egy lány azt írta, hogy miattam mert crop topot felvenni. Egy másik követőm arról mesélt, hogy az önbizalomhiány miatt gyakran nem akar elmenni otthonról, de én mindig erőt adok neki. Számomra ez a legnagyobb elismerés, ezért csinálom az egészet.” Természetesen ha az ember a rivaldafénybe kerül, akkor a rosszakarók is megjelennek az életében. A dicsérő szavak mellett olyan negatív kommenteket is szokott kapni, amelyek a testéről szólnak. Nemrég valaki csak annyit írt, hogy „kövér vagy”. Erre Paloma így válaszolt: „Igen, emellett sikeres és intelligens vagyok. Ha bármi mást szeretnél rólam mondani, tedd meg nyugodtan. A kövér jelző számomra nem sértés. Inkább egy ócska próbálkozás. Sosem állítottam magamról, hogy telt vagy gömbölyded vagyok. Nem, én kövér vagyok. Zömök vagyok. Kedves vagyok. Különleges vagyok. És sikkes vagyok. Ez mind lehetek én amellett, hogy kövér vagyok. Miért gondolod, hogy ez a legrosszabb dolog? Hívj hülyének vagy műveletlennek – ezek sokkal bántóbbak az én szememben.”

Addig segít, amíg csak tud

Paloma jól tudja, hogy modellkarrierje nem fog örökké tartani. Ezért amíg a megteheti, addig környezetvédelmi és emberjogi aktivistaként is szerepet vállal a divatipar formálásában. Arra vágyik, hogy a következő modellgeneráció minden alakja egyenlő esélyekkel indulhasson és a fenntarthatóságra még nagyobb hangsúlyt fektessenek a márkák. A személyes terveit illetően szeretné befejezni a tanulmányait, hiszen az az álma, hogy pszichológusként a mentális problémákkal küzdő fiataloknak segíthessen. „Ez a tervem most szünetel, mert az elmúlt éveim őrülten teltek. Megengedtem magamnak, hogy egy kis szabadságot vegyek ki és a lehető legjobban játsszam ki a kártyáimat. Szeretném, ha meghallanák a hangomat. Utána visszamegyek az iskolába, mert annak nincs időkorlátja. A modellkedésnek sajnos van.” 

Nyitókép: @palomija/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: