A Pantone megválasztotta 2022 színét, egy különleges lila árnyalat a befutó

A Pantone Institute 22. alkalommal választotta meg az év színét, de korábban arra még nem volt példa, hogy az intézet egy vadonatúj árnyalatot hozzon létre a franchise számára. Ezzel is szimbolizálni szeretnék, milyen innovatív időszakot élünk.

A Pantone Institute először 2000-ben hirdette ki az év színét, amely ekkor a Cerulean kék volt. Azóta a Pantone Színintézet minden decemberben nyilvánosságra hozza a következő év színét, amire bizonyos fokig trendelőrejelzésként is tekinthetünk. Tavaly rendhagyó módon két árnyalatot is kihirdettek. Csütörtökön pedig az is kiderült, hogy idén is szakítanak a hagyományokkal. Ugyanis a 22 év alatt először nem egy, a Pantone színskálában létező árnyalatot választottak, hanem egy teljesen új színt hoztak létre. Ez a PANTONE 17-3938 Very Peri. A lilás árnyalat azt szimbolizálja, milyen innovatív, gyorsan változó korban élünk. Illetve a szín a digitális világ érintőképernyőit és a jövő kreatív lehetőségeit hivatott megidézni.

2022 a Very Peri éve

Az intézet szerint a 2022-es szín megalkotása már önmagában tükrözi, hogy az elszigeteltség és a teljes bizonytalanság időszakát követően milyen változások zajlanak jelenleg a világon. A hivatalos közleményben arra is kitérnek, hogy a COVID-19 világjárvány leküzdésének vágya, a klímaváltozással járó aggodalmak, valamint napjaink társadalmi struktúráinak igazságtalansága nemcsak a tavalyi színpár kiválasztását befolyásolta, hanem 2022 árnyalatának létrehozásakor is figyelembe vették az említett tényezőket. Éppen ezért az intézet a kéket – amelyhez a hűség és az állandó jelzőket kapcsolták – egy csipetnyi pirossal – amelyre gyakran az energia és az izgatottság szimbólumaként tekintünk – keverte. Így kapjuk meg azt a meglepően meleg tónusú lila árnyalatot, amelyről az innovációra és az új kezdetre asszociálhatunk

pantone 2022
Fotó: Pantone

„Szokatlan a kéket a »boldog« jelző mellett emlegetni. De amikor hozzáadtuk a pirosat, pontosan ez történt.” – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone ügyvezető igazgatója. „Nagyon fontosnak éreztük, hogy olyan színt hozzunk létre, amely magába foglalja az új kezdet érzését.” A színintézet koncepcióját a gyorsan zajló digitalizáció – a virtuális világ, a Metaverse megjelenése, az nft-k és a kriptovaluták felvirágzása, illetve az e-sportok népszerűsége – is befolyásolta. Mivel a kék fényt gyakran összefüggésbe hozzák a technológiával, a futurisztikus világképekkel és a sci-fi filmek vizuális kultúrájában is megjelenik, nem meglepő, hogy a Very Perit úgy választották ki, hogy képviselje azt az időszakot, amikor az offline és az online jelenlét már-már ugyanolyan hangsúlyt kap. „Amikor meghatározzuk az év Pantone színét, annak jelképeznie kell az adott pillanatban zajló eseményeket. Most olyan árnyalatot kerestünk, amely zökkenőmentesen mozog a digitális és a valós világ között.”  

Forrás: Time
Nyitókép: Pantone

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: