Persze, télen is könnyen juthatunk paradicsomhoz. De az akkor kapható és az ilyenkor nyáron szedhető illatos, erőtől duzzadó finomság között ég és föld a különbség. Úgyhogy, mi most fogjuk teleenni magunkat vele!
A mama kiskertjében nyaranta vödörszámra termett a paradicsom. Amikor az udvaron játszottam és megéheztem, csak besurrantam a kertkapun, lecsüccsentem az ágyások közé, és faltam a lédús zöldséget. Emlékszem kapor is nőtt közvetlen a paradicsom mellett, a kapor illata és az igazi paradicsom íze azóta is azokat a falusi nyarakat juttatja az eszembe. Akkor sem felejtettem el, hogy a nyári paradicsom az igazi, amikor felnőttem és a nagyvárosba költöztem. Ilyenkor igyekszem annyit enni ebből a finomságból, hogy az íze – vagy legalábbis az emléke – kitartson velem a borongós téli napokon is. Ezért hoztam is 3 olyan receptet, ami a paradicsomot egészen a mennyekbe emeli.
Paradicsomos galette

Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 3/4 csésze sótlan vaj
- 1 evőkanál almaecet
- 70 dkg paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag mozzarella vagy cheddar sajt
Elkészítés:
Mérj ki 2 csésze lisztet egy tálba, tegyél hozzá némi sót és a vajat, majd dolgozd össze. Hogy puha tésztát kapj, adj hozzá 3 evőkanál vizet és ecetet, amint kész, csomagold folpackba, és hagyd állni 2 órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A paradicsomot, fokhagymát és egy kevés sót keverj össze egy tálban. Egy enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, majd szórd rá a sajtot, és hajtsd be a tészta széleit. Jöhet a paradicsomos fokhagymás keverék, amit szórj meg némi borssal is. 50 percre mehet is a sütőbe, míg a tészta szélei aranybarnák nem lesznek.
Hűsítő gazpacho

Hozzávalók:
- fél uborka, hámozva, magtalanítva
- fél kaliforniai paprika
- 1 kg érett paradicsom
- fél fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vörösborecet
- két csipet só
- 3 evőkanál olívaolaj
- egy marék koktélparadicsom
Elkészítés:
Aprítsd fel az uborkát, a paprikát és a hagymát. Az uborkából és a paprikából tegyél félre 2-2 evőkanálnyit a tálaláshoz. A maradék zöldséget dobd egy tálba, öntsd rá az ecetet és a sót, majd hagyd állni 30 percet, míg összeérnek az ízek. A paradicsomot és a zöldségeket dobd egy mixerbe, majd pürésítsd, amíg sima állagú levest kapsz. Szükség esetén ízesítsd sóval vagy egy kis ecettel. Tálalás előtt legalább egy órát hagyd állni a hűtőben. Díszítsd a koktélparadicsomokkal és a maradék zöldséggel, de egy löttyintésnyi olívaolaj is jól áll neki.
A franciák lecsója

Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 1 nagy cukkini
- két csipet só
- olívaolaj
- 5 szál kakukkfű
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 csésze koktélparadicsom
- bors
- friss bazsalikom
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A padlizsánt és a cukkinit aprítsd fel, szórj rá egy kevés sót és hagyd állni 15 percet, hogy levet eresszen. A levét egy konyhai törlőkendővel itasd le róla. Egy serpenyőben (lehetőleg olyanban, amit a sütőbe is be tudsz tenni) egy kevés olajon süsd meg a hagymákat a paprikával és a kakukkfűvel, körülbelül 5-8 percig, majd add hozzá a paradicsom felét, így főzd még 5 percig. Végül keverd hozzá a cukkinit, a padlizsánt és a maradék paradicsomot. Fűszerezd sóval és borssal, ezután told be a sütőbe 15 percre.
Forrás: bonappetit.com
Nyitókép: Catherine Falls Commercial/GettyImages