Paradicsomot paradicsomszezonban együnk: 3 villámgyors recept a nyárra

Persze, télen is könnyen juthatunk paradicsomhoz. De az akkor kapható és az ilyenkor nyáron szedhető illatos, erőtől duzzadó finomság között ég és föld a különbség. Úgyhogy, mi most fogjuk teleenni magunkat vele!

A mama kiskertjében nyaranta vödörszámra termett a paradicsom. Amikor az udvaron játszottam és megéheztem, csak besurrantam a kertkapun, lecsüccsentem az ágyások közé, és faltam a lédús zöldséget. Emlékszem kapor is nőtt közvetlen a paradicsom mellett, a kapor illata és az igazi paradicsom íze azóta is azokat a falusi nyarakat juttatja az eszembe. Akkor sem felejtettem el, hogy a nyári paradicsom az igazi, amikor felnőttem és a nagyvárosba költöztem. Ilyenkor igyekszem annyit enni ebből a finomságból, hogy az íze – vagy legalábbis az emléke – kitartson velem a borongós téli napokon is. Ezért hoztam is 3 olyan receptet, ami a paradicsomot egészen a mennyekbe emeli.

Paradicsomos galette

Fotó: KateSmirnova/GettyImages

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 3/4 csésze sótlan vaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • 70 dkg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag mozzarella vagy cheddar sajt

Elkészítés:

Mérj ki 2 csésze lisztet egy tálba, tegyél hozzá némi sót és a vajat, majd dolgozd össze. Hogy puha tésztát kapj, adj hozzá 3 evőkanál vizet és ecetet, amint kész, csomagold folpackba, és hagyd állni 2 órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A paradicsomot, fokhagymát és egy kevés sót keverj össze egy tálban. Egy enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, majd szórd rá a sajtot, és hajtsd be a tészta széleit. Jöhet a paradicsomos fokhagymás keverék, amit szórj meg némi borssal is. 50 percre mehet is a sütőbe, míg a tészta szélei aranybarnák nem lesznek.

Hűsítő gazpacho

Fotó: fcafotodigital/GettyImages

Hozzávalók:

  • fél uborka, hámozva, magtalanítva
  • fél kaliforniai paprika
  • 1 kg érett paradicsom
  • fél fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • két csipet só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • egy marék koktélparadicsom

Elkészítés:

Aprítsd fel az uborkát, a paprikát és a hagymát. Az uborkából és a paprikából tegyél félre 2-2 evőkanálnyit a tálaláshoz. A maradék zöldséget dobd egy tálba, öntsd rá az ecetet és a sót, majd hagyd állni 30 percet, míg összeérnek az ízek. A paradicsomot és a zöldségeket dobd egy mixerbe, majd pürésítsd, amíg sima állagú levest kapsz. Szükség esetén ízesítsd sóval vagy egy kis ecettel. Tálalás előtt legalább egy órát hagyd állni a hűtőben. Díszítsd a koktélparadicsomokkal és a maradék zöldséggel, de egy löttyintésnyi olívaolaj is jól áll neki.

A franciák lecsója

Fotó: mikroman6/GettyImages

Hozzávalók:

  • 1 nagy padlizsán
  • 1 nagy cukkini
  • két csipet só
  • olívaolaj
  • 5 szál kakukkfű
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 csésze koktélparadicsom
  • bors
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A padlizsánt és a cukkinit aprítsd fel, szórj rá egy kevés sót és hagyd állni 15 percet, hogy levet eresszen. A levét egy konyhai törlőkendővel itasd le róla. Egy serpenyőben (lehetőleg olyanban, amit a sütőbe is be tudsz tenni) egy kevés olajon süsd meg a hagymákat a paprikával és a kakukkfűvel, körülbelül 5-8 percig, majd add hozzá a paradicsom felét, így főzd még 5 percig. Végül keverd hozzá a cukkinit, a padlizsánt és a maradék paradicsomot. Fűszerezd sóval és borssal, ezután told be a sütőbe 15 percre.

Forrás: bonappetit.com
Nyitókép: Catherine Falls Commercial/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: