Egy párizsi ház tetején megnyitják a világ legnagyobb közösségi kertjét

Se víz, se termőföld a növényeknek?

Munka után zöldséget szedni egy betonház tetején? Ez minden, csak nem utópia! A városi gazdálkodást újabb szintre emelik Párizsban: 2020 tavaszán egy 14 ezer négyzetméteres tetőfarmot nyitnak egy pavilon tetején.

Az urban farming, vagyis a városi gazdálkodás nem számít újdonságnak: Hágában található a világ legnagyobb tetőtéri üvegháza, Detroit a közösségi kertek fellegvára, Sanghajnak külön mezőgazdasági körzete van, és Londonban is termesztenek zöldségeket a felhőkarcolók tetején. A Párizsban épülő, új tetőfarm viszont mindegyiket lekörözi: 14 ezer négyzetméterével a világ legnagyobb tetőtéri földterülete és Európa legnagyobb városi farmja lesz.

A rendhagyó farmot a Paris Expo Porte de Versailles nevű kiállítóközpont épületének tetején alakítják ki. Egy éttermet és egy bárt is terveznek a földterület mellé, amely egyszerre akár 300 embert is ki tud majd szolgálni a tervek szerint. A gyönyörű panoráma mellett a menü is csalogató: az ételek a helyben termesztett, szezonális gyümölcsökből és zöldségekből készülnek majd. A szellemi táplálékot és a szórakozást is igyekeznek biztosítani: tanulmányi túrákat, csapatépítő workshopokat és más eseményeket is szerveznek a helyszínre. A kert különlegessége, hogy a helyiek saját földterületet bérelhetnek maguknak, ahol a kedvenc zöldségeiket és gyümölcseiket termeszthetik saját célra.

Pascal Hardy, a pályázatnyertes cég alapítója azt mondja, az a céljuk, hogy a farmot a fenntartható gazdasági modell szerint műveljék. Vegyszereket, rovarirtó szereket nem használnak és a zöldségek fuvarozására sincs szükség, ugyanis a helyi lakosoknak termesztik azokat. Ez azt jelenti, hogy kevesebb szén-dioxidot termelnek, vagyis csökkentik az ökológiai lábnyomukat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Born To Engineer (@borntoengineer) által megosztott bejegyzés,

Farm egy épület tetején, de hogyan?

A vertikális (felfelé terjeszkedő) farmon aeroponikus, azaz tápanyagpermetes termesztést alkalmaznak majd, ami azt jelenti, hogy víz helyett tápanyagokban gazdag ködpermettel kezelik a növényeket. A hagyományos mezőgazdaságokhoz képest így akár 90 százalékkal kevesebb vizet vesznek fel a párizsi farmon termő zöldségek. Ráadásul termőtalajra sincs szükségük, ugyanis a növények alapvetően nem a talajból, hanem a benne rejlő vízből nyerik ki az ásványi anyagokat. 

Több mint 30 különböző növényt termesztését tervezik, és, ha minden jól megy, naponta egy tonna zöldséget és gyümölcsöt takaríthatnak be a főszezonban. Kezdetben közel 20 kertész gondozza a palántákat, méghozzá teljesen organikusan. A termények olcsóbbak lesznek a biogyümölcsöknél, de ennek ellenére már az első év végén megtérülhet a befektetés.

Párizs nem áll le!

De nem a világ legnagyobb tetőkertje az egyetlen zöld projekt Párizsban. A városvezetés döntése alapján 2020-ig 100 hektár növényzetet (harmada termőnövény) ültetnek el a városban. Többek között egy „mezőgazdasági sétányt” is kialakítanak a Barbès negyedben. A már megvalósult mezőgazdasági beruházások közül említésre méltó a La Recyclerie ökofarmja, amit a régi Porte de Clignancourt vasútvonal mentén telepítettek, vagy a Porte de La Chapelle mélygarázsában kialakított La Caverne gombafarm.

Nyitókép: AleksandarNakic/E+/GettyImages

(theguardian.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: